Houtolie

Je kunt het hout in je tuin verven, lakken of beitsen, maar ook kun je dit hout behandelen met olie. Olie dringt diep door in het hout en beschermt tuinhout – bijvoorbeeld je tuinmeubels – tegen weersinvloeden. Bovendien accentueert olie vaak de natuurlijke kleur en nerven van het hout. Bij Welkoop kun je houtolie voor buiten kopen voor verschillende soorten hout van het merk Tenco.

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Houtolie voor buiten

Met houtolie voor buiten kun je het tuinhout beschermen tegen weersinvloeden. En in je tuin is meer hout te vinden dat je misschien verwacht. Denk maar aan een bankje of tuinset, tuindeur, schutting, hekwerk of vlonders. En misschien heb je een tuinhuis of houten overkapping?

Zet je regelmatig het hout in de olie, dan verleng je de levensduur van tuinhout. Want UV-stralen en weersinvloeden zoals regen kunnen onbehandeld hout behoorlijk aantasten. Hout gaat dan na verloop van tijd verweren: het wordt grijzig of groen en kan op den duur gaan verrotten.

Soorten olie voor hout

  • Bangkiraiolie
    Deze houtolie is er speciaal voor het behandelen van de houtsoort bangkirai. Dankzij de duurzame eigenschappen van deze houtsoort wordt het vaak gebruikt voor schuttingen, hekken en tuinvlonders. De Tenco Bangkirai is een olie op waterbasis en bevat dus geen oplosmiddelen. Bij Welkoop hebben we deze olie in blikken van 1 liter en 2,5 liter. Ga je hout oliën dat al is vergrijsd, overweeg dan Tenco Bangkiraiolie Dark Teak. Deze kleurolie voorziet het hout in één behandeling meteen van een natuurlijke, warme kleur.
  • Hardhoutolie
    Speciaal voor tuinmeubelen, vaak gemaakt van een hoge kwaliteit hardhout, is er Tenco Hardhoutolie. Behandel je het hardhout met deze olie dan voorkom je vergrijzing en accentueer je de natuurlijke kleur van het hout. Hout krijgt door een olie een iets donkerdere kleur. Voor tuinmeubelen van vergrijsd hout is er olie met kleur: Tenco Hardhoutolie Royal Teak. Met één behandeling geeft je het hout hiermee een natuurlijke teak-kleur.

Hout oliën, of toch beitsen?

Naast olie voor hout, is er verf of beits om tuinhout mee te behandelen. Beits is een soort verf waarmee je het hout conserveert: het dringt deels in het hout (maar minder diep dan olie) en maakt het waterafstotend. Maar, anders dan een verf of lak doet, zal beits niet bladderen en barsten; met beits leg je geen filmlaag over het hout. Beits is er in dekkende kleuren, maar ook in het transparant. Deze transparante beitsen halen niet zozeer als een houtolie de kleur op, maar verfraaien het hout wel.