Hakselaars

Heb je een grote tuin met veel snoeiafval? Wil je graag verantwoord tuinieren en je afval in de tuin hergebruiken? Dan is een hakselaar(of versnipperaar) een uitkomst. Bij Welkoop kun je een hakselaar kopen van de merken Stiga en STIHL. Met zo’n versnipperaar maak je het tuinafval gemakkelijk klein waardoor je het beter kunt afvoeren of hergebruiken in de tuin.

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Waarom een versnipperaar?

Met een eigen tuin merk je al snel hoeveel tuinafval daar eigenlijk uit komt: blad, onkruid, gras, takken en snoeiafval... De container met groenafval zit zó vol. Gelukkig zijn er allerlei manieren om tuinafval op te ruimen. Maar de makkelijkste manier is wel met een versnipperaar; dit apparaat versnippert het tuinafval voor je in een handomdraai!

  • Snippers kun je makkelijker afvoeren omdat ze minder ruimte innemen.
  • Snippers kun je hergebruiken als mulch (organische bodembedekking) of compost.

Een elektrische hakselaar versnippert

Met een elektrische hakselaar kun je bijna al je tuinafval fijnmaken; van stengels tot onkruid en van twijgjes tot aan takken met een diameter van 35 tot 40 millimeter! Omdat zo’n elektrische hakselaar dus heel goed takken kan versnipperen, wordt het apparaat ook wel een houtversnipperaar, houthakselaar of takkenhakselaar genoemd.

Welke hakselaar kopen?

Op welke hakselaar laat je je keuze vallen? Hieronder lichten we een aantal specificaties uit waarin hakselaars van elkaar verschillen.

  • Opvangbak. Sommige versnipperaars hebben een opvangbak, andere niet. Beschikt het apparaat wel over opvangbak, dan kan die weer verschillen in het materiaal van de bak (textiel of kunststof) en de inhoud (50 of 60 liter). Heb je niet zoveel opbergruimte in de schuur of garage? Of wil je het versnipperde tuinafval meteen verspreiden over de grond? Dan is een hakselaar zonder opvangbak misschien een goede keuze. Wil je het tuinafval wegwerken zonder veel gedoe, dan is een opvangbak natuurlijk handig.
  • Versnippermechanisme. Een hakselaar heeft roterende scherpe messen of een snijwals. De snijwals trekt de takken en twijgen zelf naar binnen, zonder veel lawaai te maken en is daarom erg geschikt voor grotere tuinen.
  • Omkeersysteem. Sommige hakselaars, zoals de STIHL hakselaars (met opvangbak), beschikken over een omkeersysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat takken die onverhoopt klem komen te zitten weer veilig en gemakkelijk vrijkomen. 
  • Geluidsniveau. Hakselaars maken geluid, maar hoeveel – daar verschillen ze in. De meeste hakselaars produceren iets minder dan 100 decibel. Wil je niet te veel lawaai maken, dan is dit iets waar je bij een hakselaar kopen op kunt letten.
  • Takkendikte. Een hakselaar versnippert moeiteloos takken – tot een bepaalde dikte. Bij elke takkenhakselaar staat vermeld welke dikte takken die aankan: bijvoorbeeld takken met een diameter tot 35, 40 of 45 millimeter. Ga je voor het grove werk of heb je een grote tuin, kies dan voor een houthakselaar die dit werk aankan.

Houtversnipperaar bij Welkoop

Met een houtversnipperaar wordt zelfs het opruimen van snoeiafval een leuke tuinklus! Wil je een hakselaar voor een niet al te hoge prijs, dan zit je met een STIGA hakselaar goed. Wil je een professionele elektrische hakselaar kopen, dan ga je voor een STIHL hakselaar; dit Duitse merk ontwikkelt en produceert tuingereedschap en tuinmachines van hoge kwaliteit voor particulieren én professionals.