Hondenkammen

Die hondenvacht. Het is wat onze harige vrienden zo knuffelachtig maakt. Maar wat heb je er soms een werk mee. Vooral als die vacht gaat klitten of wanneer de ondervacht gaat verharen. Gelukkig kun je bij Welkoop een geschikte hondenkam kopen voor jouw hond. Door de hondenvacht regelmatig te kammen laat je je hond er mooi uitzien, houd je de vacht in goede conditie en verwijder je meteen vuil en losse haren. Om de vacht te controleren op vlooien, gebruik je een vlooienkam.

Bekijk ook: Hondenborstels | Beeztees hondenkam | Verzorging hond

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Hondenkam kopen: welke kam voor mijn hond?

Wat is nu een goede hondenkam? Er is niet één kam die voor alle honden geschikt is; elke hond heeft weer een andere vacht en heeft dus weer een andere kam nodig. Maar over het algemeen zijn het vooral de honden met een ondervacht of vacht die snel neigt naar klitten, die baat hebben bij een hondenkam.

  • Verzorgingskam

Wanneer je honden wil kammen, zit je met een verzorgingskam met metalen pen vaak goed. Deze hondenkam is geschikt voor veel verschillende rassen. Beeztees heeft ze met roterende pennen, waardoor deze hondenkammen nog makkelijker door de vacht gaan. De fijne verzorgingskammen, waarbij de pennen dicht op elkaar staan, zijn vooral geschikt voor honden met een korte tot middellange vacht. De grove verzorgingskammen, waarbij de pennen verder van elkaar af staan, zijn geschikt voor honden met een middellange tot lange of grove vacht.

  • Klittenkam

Sommige hondenvachten klitten snel. Bijvoorbeeld de labradoodle of poedel met een krulvacht of fleecevacht, of de cocker spaniël of schapendoes met een langharige vacht. Heel regelmatig – en bovenal voorzichtig – kammen is dan belangrijk. Maar soms is het niet te doen om door de klitten heen te komen. Een klittenkam kan dan helpen. Deze kam voor honden heeft speciaal gevormde tanden – als een mes – en snijdt door de klitten heen.

  • Roskam

Een roskam heeft één enkele rij metalen pennen – als een hark. Hierdoor is de roskam heel geschikt voor honden met een dikke ondervacht, zoals herdershonden, rottweilers of labradors. Zeker als je viervoeter in de rui is en in korte tijd veel haren verliest, is dit type hondenkam wat je nodig hebt. De smalle roskammen zijn geschikt voor een dikke ondervacht, de brede roskammen zijn geschikt voor een dunne ondervacht.

  • Ruikam

De ruikam doet hetzelfde als een roskam, alleen is de grip anders: waar je met de roskam een trekkende beweging maakt over de vacht, maak je met de ruikam een kammende beweging. De pennen van de ruikam dringen diep door in de ondervacht en maken deze vacht los. Je gebruik deze hondenkam voor langharige honden en ondervacht.

  • Vlooienkam

Vlooien kunnen overal in de vacht van je hond zitten, maar hebben een voorkeur voor de achterkant – daar waar het warmer en vochtiger is. Met een vlooienkam voor je hond controleer je gemakkelijk of je viervoeter vlooien heeft. Deze hondenkam heeft metalen haren die heel dicht op elkaar staan en waardoor vlooien en uitwerpselen van vlooien erin blijven hangen. Heeft je hond inderdaad vlooien, dan kun je die bestrijden met vlooienmiddelen.

Hondenkam… of hondenborstel?

Bij Welkoop hebben we voor honden verschillende kammen, maar ook borstels. Of je een hondenkam of hondenborstel nodig hebt, is vooral afhankelijk van de vacht van je hond. Een hondenkam dringt dieper in de vacht door, dankzij de lange metalen tanden. Zoek je meer iets waarmee je de vacht dagelijks kan borstelen en heeft je hond geen ondervacht, dan is een borstel goed geschikt.

Tip! Om meer te weten te komen over alle typen vachten, lees je ons advies over vachtverzorging.