Preizaden

Zelf prei zaaien is niet gemakkelijk, maar met genoeg geduld en veel liefde gaat dit je lukken. Prei is een veelzijdige en praktische groente. En als je de juiste grondsoort hebt, is het niet moeilijk om te telen. Preizaden nemen een langere tijd in beslag om uiteindelijk tot een preiplant te groeien. Prei kweken neemt ook voor een langere tijd de grond in beslag. Met voldoende kennis en geduld kun je na een aantal maanden genieten van prei die je volledig zelf hebt gekweekt.

Bekijk ook: Paprikazaden | Tomatenzaden | Andijviezaden

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Wanneer Prei zaaien?

Prei kweken kan bijna het hele jaar, vanwege de verschillende soorten preizaden. Zo heb je zomerprei, herfstprei, winterprei en vroege prei. Wanneer je nog nooit eerder bezig bent geweest met preizaden of prei kweken, raden we je aan om te kiezen voor herfstprei of zomerprei. 

Je kunt hiervoor het beste in februari starten en prei zaaien in bakken op een halve tot aan een centimeter diepte. Tijdens de zogeheten opkweekperiode, kun je de prei het beste goed vochtig houden. Zo kom je tot het beste resultaat. Als je dit proces in de buitenlucht wilt doen, kun je in april de preizaden van de herfstprei buiten zaaien.

Zorg voor een goede bodem voor het kweken van Prei

Één van de belangrijkste factoren om zelf prei te kweken, is het hebben van de juiste bodem. De bodem en de bemesting zullen bepalen of je oogst wel of niet zal slagen. De preizaden hebben aardig wat eisen aan een geschikte ondergrond. Voor het ontstaan van de juiste bladeren heeft de preiplant regelmatige bemesting nodig. met een hoge verhouding aan stikstof. Na een periode van ongeveer 3 maanden kun je jouw voorgezaaide prei naar buiten verplaatsen. De dikste en sterkste preiplanten laat je staan, nadat je de volle grond gezaaide planten hebt uitgedund. 

Wat moet je doen voordat je een Prei gaat telen?

Voordat je jouw prei gaat telen, is het belangrijk dat je hem een handje helpt met de juiste verzorging. Door in het begin de spiertjes te ondersteunen met een stokje, zorg je ervoor dat de prei in de juiste omstandigheid kan groeien. Maar ook dat de prei steun heeft als het hard waait. Daarnaast is het belangrijk dat je de preizaden en preiplant voldoende water geeft.

Persoonlijk advies en online bestellen

Ben je op zoek naar meer informatie over preizaden of andere groentezaden? Kom dan langs in één van onze vele winkels. Onze specialisten staan klaar om je van persoonlijk advies te voorzien. Bestel je liever online? Dat mag natuurlijk ook! Op onze webshop vind je meer dan 20.000 producten. Vul je winkelmandje met € 40 en wij betalen de verzendkosten voor je. Niet voor niets zijn wij opnieuw de beste winkelketen in de categorie Tuin & Dier. Welkoop. Weet wat te doen.