Border maken in 5 stappen

Wil jij een mooie bloeiende tuin? Met een border kun je heel snel kleur in je tuin brengen. Hoe pak je dit aan? Wij vertellen je er meer over!

 
    In dit artikel: 

Maak een plan van aanpak

Een border maak je in het voorjaar of najaar. In de winter is de grond bevroren of juist te nat.

Maak voordat je begint een plan van aanpak. Zet de volgende dingen op een rij:

 • Waar komt de border? 
 • Wat zijn de afmetingen? 
 • Welke vorm krijgt de border?

De ligging en grootte van je border bepalen hoeveel en welke planten je kunt neerzetten. Hoe groot de border wordt hangt natuurlijk ook af van hoe groot je tuin is. Maak het liefst een border van minimaal 50 centimeter of dieper. Dan kun je er ook echt iets moois van maken.

Grenst je border aan een heg of muur en kun je er dus maar via één kant bij? Maak hem dan niet dieper dan 1,5 meter. Zo kun je nog redelijk goed bij alle planten komen.


Kijk vervolgens goed naar de ligging van je border. Heb je juist veel zon of schaduw? En vanaf welke kant komt de meeste zon? Het aantal zonuren bepaalt welke soort planten geschikt zijn voor jouw border. Op het etiket van de plant staat op welke plek je de plant moet zetten.


Plaats                         Zonuren

Schaduw                     Minder dan 4 uur zon per dag

Halfschaduw               2 tot 5 uur per dag zon

Zon                             Meer dan 6 uur zonBloemen en planten kiezen

Voor de border heb je de keuze uit drie soorten planten:

1. Structuurplanten
 • Vaste basis van je border
 • Forse naar boven groeiende planten
 • Bloeien het hele jaar

Voorbeelden: Groenblijvende buxus, heesters en siergras

2. Vulplanten 
 • Ondersteunende planten
 • Wat kleiner en minder opvallend
 • Handig om achterzijde border op te vullen

Voorbeelden: Kattenkruid, vrouwenmantel, duizendblad en zonnebloemen

3. Eyecatchers
 • Lekker opvallend
 • Zet ze in groepjes op meerdere plekken in je border

Voorbeelden: Ridderspoor, zonnehoed, duizendknoop en ereprijs.

Verspreid de verschillende soorten planten over je border. Wissel hierbij ook af tussen meerjarige en éénjarige planten. Zo krijg je het beste en mooiste resultaat. 

Tips bij het uitzoeken:
 1. Combineer planten met verschillende bloeitijden. Met de juiste mix aan planten heb je het hele jaar een kleurrijke border.

 2. Welke kleuren je kiest is een persoonlijk. Over het algemeen zijn 2-3 verschillende kleuren genoeg. Kies het liefst kleuren die bij elkaar passen en niet vloeken.

  Kleuren als geel, rood en oranje vallen lekker op en geven je tuin een warme gloed. Maar ze maken je tuin wel kleiner. Koele kleuren als paars en blauw zijn rustgevend en laten je tuin groter lijken.

 3. Planten bloeien allemaal anders. Het mooiste is om planten met verschillende vormen door elkaar te zetten. Combineer de anijsplant met een opgaande bloeivorm bijvoorbeeld met duizendblad dat juist een horizontale bloeivorm heeft.

 4. Je kunt hoge planten het beste achteraan zetten en lage planten vooraan. Voor een speels effect kun je ook een paar halfhoge planten wat meer vooraan zetten.

 5. Kies voor planten met verschillende bladeren. Zowel qua kleur als structuur. Bladplanten bepalen voor een groot deel het aanzicht van je border. Donkergroen blad zorgt ervoor dat de kleur van je bloemen nog sterker naar voren komt. Zilverkleurige of witbonte bladeren verzachten juist de kleur.

Indeling bepalen

Je kunt nu beginnen met indelen. Reken op gemiddeld zo’n 7-9 planten per m2 in je border.

De meeste planten komen mooi tot hun recht in groepjes van 3, 5 of 7. Zet minimaal drie planten van dezelfde soort bij elkaar.

Plant het liefst in oneven aantallen, bijvoorbeeld zigzaggend of in driehoeksverhouding. Het herhalen van groepjes planten zorgt voor rust en structuur. 


Vind je het indelen lastig? Teken je border dan uit op schaal. Zet de structuurplanten en eyecatchers erin en geef ze dezelfde kleur als de bloemen. Teken nu de vulplanten, ook in de kleur van de bloemen. Gebruik dit als hulpmiddel bij het indelen van je border.


Grond voorbereiden

Een bloeiende border begint met een gezonde bodem! Veel bloemen en planten hebben voorkeur voor een bepaalde grondsoort. Iedere soort heeft z’n eigen kenmerken en heeft een andere aanpak nodig. Wil je het meest uit je border halen? Dan is het handig om te weten welke grond je hebt. 

Wat heeft jouw border nodig?

Doe de gratis grondtest.

Neem een bakje grond mee uit je border en laat dit gratis testen bij Welkoop. Samen kijken we naar de volgende stap. Welke soort grond heb je? En hoe kun je de grond verbeteren?

Je krijgt direct advies op maat. Zo zullen jouw bloemen nog beter bloeien en ligt jouw border er het hele jaar mooi bij! Loop gerust binnen in één van onze winkels. Dit kan gewoon zonder afspraak. 

Lees meer


Alles voor gezonde grond:
Welkoop Ophooggrond - Tuinaarde - 40 L Volume
voordeel
6 voor 29.00

Welkoop

Welkoop Ophooggrond - Tuinaarde - 40 L

5.25
Welkoop Tuincompost - Tuincompost - 40 L Volume
voordeel
4 voor 28.00

Welkoop

Welkoop Tuincompost - Tuincompost - 40 L

7.89

Planten maar!

Je kunt nu de bloemen en planten in je border zetten. 


Stappenplan border aanplanten:

Stap 1: Spit de grond om en verwijder zoveel mogelijk onkruid.

Stap 2: Verbeter de grond met compost of meststof. 


Stap 3: Zet de tuinplanten in pot eerst op de plek waar je ze wil hebben. Bevalt dit niet? Dan kun je nog heel gemakkelijk de planten van plek wisselen.


Stap 4: Haal de plant voorzichtig uit de pot. Is de kluit droog? Dompel hem dan eerst in een bak met water.

Stap 5: Denk om de juiste plantafstand. Op het etiket staat hoe diep de planten in de grond moeten en hoeveel ruimte je het beste ertussen laat.

Wist je dat je het beste tuinaarde in je border kunt doen? In tuinaarde zit compost. Compost zit vol voedingsstoffen waar je planten erg blij mee maakt. Meng de tuinaarde met de bestaande grond.


Onderhoud van je border

Is je border helemaal af? Goed onderhoud is het halve werk. Zeker in het begin heeft je border wat extra aandacht nodig. Geef regelmatig en voldoende water, vooral tijdens warme dagen. 

Onkruid wieden is niet het leukste klusje, maar als je er niets aan doet neemt het je hele border over. Trek onkruid met wortel en al daarom direct uit de grond.

Bemest je planten minstens één keer per jaar om ze gezond en mooi te houden. Gebruik hiervoor organische meststof, compost of speciale bordermeststof.

Snoei de planten als dat nodig is. Verwijder dode takken en uitgebloeide bloemen. Zo stimuleer je de groei van nieuwe takken en bloemknoppen.

Alles voor een mooie border:
WOLF-Garten LU-2K - Handschep -

WOLF-Garten

WOLF-Garten LU-2K - Handschep -

9.95
Welkoop Tuinhark 12-Tands - Harken - Ikape - 160 cm

Welkoop

Welkoop Tuinhark 12-Tands - Harken - Ikape - 160 cm

21.50
Hands-on - Tuinhandschoenen - Groen - 7

Hands-on - Tuinhandschoenen - Groen - 7

4.75
Gardena AquaRoll Set S - Slangenwagen - 20m 10% Korting

Gardena

Gardena AquaRoll Set S - Slangenwagen - 20m

59.50 53.55

Kom gerust naar de winkel 

Hopelijk geeft dit artikel jou inspiratie om aan de slag te gaan met je eigen border. Ben je op zoek naar meer advies? Dan ben je altijd welkom in onze winkel. Jouw tuinspecialist staat voor je klaar om je te helpen om jouw border tot een succes te maken. Zien we je binnenkort? 

Vind jouw winkel