Hoeveel moet een kat eten per dag?

Hoeveel voeding heeft mijn kat per dag nodig? Een vraag die ieder kattenbaasje bezighoudt. Het korte antwoord: dat verschilt per kat. In dit artikel lees je waar je op moet letten.

Bekijk: Kattenbrokken | Natvoer | Ontdek ons eigen merk 


Voedingstabel voor je kat

Op de meeste verpakkingen vind je een voedingstabel. Daar lees je snel en makkelijk af hoeveel voer je kat per dag nodig heeft. Deze hoeveelheid is gebaseerd op het ideale volwassen gewicht. Dit is een richtlijn en geen heilige graal. Want het kan goed zijn dat je kat meer of minder voeding nodig heeft. Bijvoorbeeld wanneer hij een actieve buitenkat is.

Hier zie je een voorbeeld van een voedingstabel van ons eigen merk kattenvoer:


Gebruik een maatbeker of weeg de dagelijkse portie af met een keukenweegschaal. Verspreid het voer over minimaal 2 maaltijden per dagen. Zorg ook altijd voor een vers bakje water.

Snack gezond

Af en toe een snackje tussendoor kan geen kwaad. Maar ook niet te veel. Reken traktaties altijd mee in de totale hoeveelheid voedsel. Lees meer over gezonde snacks.


Hoeveel eet een kat per dag? 

Dat hangt af van verschillende factoren:

  • Leeftijd
    Een kitten in de groei heeft minder eten nodig dan een uitgegroeide of volwassen kat.

  • Leefstijl
    Heb je een actieve buitenkat of een rustige binnenpoes? Bij meer lichaamsbeweging heeft je kat meer voeding nodig.

  • Gezondheid
    Houd de conditie van je kat goed in de gaten. Oogt hij wat zwaar? Of heeft hij gezondheidsproblemen? Dan is het belangrijk om de voeding hierop aan te passen.


Het beste kattenvoer van ons eigen merk: 

Welkoop Adult - Kattenvoer - Vis - 4 kg

Welkoop

Welkoop Adult - Kattenvoer - Vis - 4 kg

15.95
Welkoop Senior oudere katten - Kattenvoer - Gevogelte - 4 kg

Welkoop

Welkoop Senior oudere katten - Kattenvoer - Gevogelte - 4 kg

19.95
Welkoop Adult in/outdoor - Kattenvoer - Kip - Lam - 4 kg

Welkoop

Welkoop Adult in/outdoor - Kattenvoer - Kip - Lam - 4 kg

19.95
Welkoop Kitten brokjes - Kattenvoer - Gevogelte - 4 kg

Welkoop

Welkoop Kitten brokjes - Kattenvoer - Gevogelte - 4 kg

19.95

Hoe vaak per dag eten?

Dit hangt af van de leeftijd van je kat. Kittens hebben een zeer kleine maag. Geef daarom meerdere keren per dag kleine beetjes voer. Tot een leeftijd van vijf of zes maanden zijn vijf maaltijden per dag geschikt.

Is je kat volwassen, verdeel dan de maaltijd over 2 of 3 kleinere porties per dag. Katten zijn van nature jagers. Ze eten het liefst meerdere kleine porties. Ook onze doorgewinterde huistijgers volgen dit patroon nog graag. Zorg wel voor structuur in de tijd dat je voert. Bijvoorbeeld in de ochtend en avond.

Geef je droogvoer of natvoer? Het is ook mogelijk om beide soorten voeding te combineren. Ideaal voor katten, want zij staan erom bekend slechte drinkers te zijn. Door ze ook natvoer aan te bieden, krijgen ze toch genoeg vocht binnen.

Alles over droogvoer en natvoer combineren

Automatische voerbak

Eet je kat te veel in één keer? Overweeg dan een automatische voerbak. Deze geeft meerdere kleine maaltijden per dag. Zo voorkom je dat jouw kat zich overeet.


Gratis voedingsadvies op maat

Hoeveel voeding heeft mijn kat nodig? Geef ik nu te veel of te weinig voeding? Je bent altijd welkom bij een Welkoop bij jou in de buurt voor gratis voedingsadvies. Jouw dierspecialist kijkt met je mee en geeft je advies op maat. Zo weet je zeker dat je de juiste voeding geeft aan jouw kat. Loop gerust eens langs!

Zien we je binnenkort?

Vind jouw winkel