Hoeveel mag een kitten eten?

Wist je dat kittens meer calorieën nodig hebben dan volwassen katten? Ze spelen, rennen, ontdekken, én ze moeten nog flink groeien. Zorg daarom dat jouw vriendje genoeg kittenvoer krijgt. In dit artikel leggen we je uit hoe.


   In dit artikel:

Hoeveel gram per dag?

Op alle verpakkingen kittenvoer staat een voedingstabel. Deze tabellen zijn eenvoudig af te lezen. Hierop vind je hoeveel voeding jouw kitten dagelijks mag krijgen op basis van zijn leeftijd en/of gewicht. Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n tabel: 

Een voedingstabel is een handig hulpmiddel, maar geen heilige graal. Want elke kitten is anders. Misschien is jouw kitten bijvoorbeeld erg actief. In dat geval kan het geen kwaad om hem wat meer voer te geven. Gebruik daarom de tabel als uitgangspunt, maar kijk ook naar het karakter van jouw kitten. 

Begin eerst met de aanbevolen hoeveelheid en weeg dit af op de weegschaal. Merk je dat je kitten te mager blijft? Geef hem dan wat voeding bij. En twijfel je over de groei van je kitten, vraag dan advies aan je dierenarts.

Elk type kittenvoer heeft een andere samenstelling. Stap je over van voeding? Kijk dan opnieuw naar de voedingstabel. Zo weet je altijd zeker dat je hem genoeg geeft. Hoeveel maaltijden per dag? 

Je kan je kitten op verschillende manieren eten geven. Welke manier het beste is? Dat is onder andere afhankelijk van het karakter van jouw kitten. Hieronder lees je de drie meest voorkomende manieren om je kitten te voeden. 

  • Zelfbediening
    Weeg de dagelijkse hoeveelheid ‘s ochtends af en stort het in het voerbakje. Kittens eten niet vaak te veel. Ze lopen meerdere malen per dag langs het bakje voor een korte eetsessie. Woont je kitten samen met een volwassen kat of andere dieren? Zorg er dan voor dat je beestje een aparte plek heeft om te eten. Anders loop je het risico dat het voer wordt gegeten door andere dieren.

  • Verdelen
    Schrokt je kitten alles in één keer op? Dan kan het verstandig zijn om de maaltijd te verdelen over meerdere porties - bijvoorbeeld 3 porties per dag. In dat geval weeg je de dagelijkse voedingsbehoefte af op de tabel op de verpakking, en deel je dat door drie. Zo zorg je ervoor dat je kitten gedurende de dag genoeg voeding krijgt. Ben je niet de hele dag thuis? Dan bestaan er ook eetautomaten. Deze doseren automatisch de voeding van jouw kitten.

  • Combineren
    Je kan er ook voor kiezen om droogvoer te combineren met natvoer. Zo geef je het beste van twee soorten kittenvoeding! Geef je kitten bijvoorbeeld overdag droogvoer en in de avond een kleine portie natvoer. Zorg er dan wel voor dat je jouw kitten niet te veel geeft. Reken het natvoer dan bij de totale dagelijkse hoeveelheid.

Meer weten over kittenvoeding? Bekijk hier ons advies over de beste voeding voor jouw kitten

Kom gerust langs voor advies

Wil je persoonlijk advies over de beste voeding voor jouw kitten? Kom dan gerust langs in één van onze winkels. Onze dierspecialist kan jou alles vertellen over de juiste voeding voor jouw kleine tijger.


Gratis welkomstpakket voor je kitten

Nieuwe kitten in huis? Wij helpen jou om hem een warm welkom te geven. Vraag nu jouw gratis kittenpakket aan. Samen met onze dierspecialist vul je het pakket met de leukste producten. Daarnaast krijg je een jaar lang mails met tips en voordeel - speciaal voor jouw kleine rakker.

Zien we je binnenkort?

Vraag pakket aan