Houtsnippers gebruiken in je tuin

Houtsnippers worden steeds populairder. Ze zijn enorm veelzijdig en hebben een mooie natuurlijke uitstraling. Je kunt ze in je tuin op verschillende manieren gebruiken. In dit artikel vertellen we je hoe. Ook lees je meer over de voor- en nadelen van houtsnippers als bodembedekker.

Wat zijn houtsnippers?

Houtsnippers zijn kleine stukjes hout, meestal van loof- of dennenbomen. Het hout komt uit de bosbouw. De snippers worden gemaakt van snoeiafval en restmateriaal van houtkap. Het versnipperde hout is geweldig materiaal om je bodem mee te bedekken. We noemen het daarom ook wel een natuurlijke bodembedekker. Het is onkruidwerend en verbetert ook nog eens je bodem! 

Naast houtsnippers heb je ook houtvezels. De snippers worden nog fijner gemaakt en daarna gekookt of gestoomd. Zo houd je uiteindelijk alleen de houtvezels over.

Bij Welkoop verkopen we de Pokon Waterproof Houtvezel bodembedekker. Dit is een 100% natuurlijk product gemaakt van natuurlijk gekleurde houtvezels. Het zorgt voor een open bodemstructuur en neemt water beter en sneller op. Ook gaat het uitdroging en verdamping tegen, waardoor je planten langer water hebben tijdens droge periodes. ✔️Houdt water lang vast en gaat verdamping tegen

✔️Beperkt onkruidgroei

✔️Decoratief en duurzaam

Bekijk productWaar kun je houtsnippers voor gebruiken?

Je kunt houtsnippers op allerlei manieren gebruiken in je tuin.

 • Als wandelpad
 • Rond planten en bloemen
 • Onder speeltoestellen
 • Als deklaag op je composthoop
 • Als mulchlaag
 • Decoratief 
Houtsnippers in de moestuin.

"Ook in je moestuin zijn houtsnippers ideaal! Leg ze bijvoorbeeld tussen je tomatenplanten. Je hoeft minder onkruid te wieden en de grond houdt het vocht beter vast."

Olav - tuinspecialist Welkoop Apeldoorn


Voor- en nadelen van houtsnippers

Houtsnippers hebben verschillende voor- en nadelen. Wij zetten ze voor je op een rij.

Voordelen:

Goed voor het bodemleven 

Houtsnippers vergaan na verloop van tijd. Hierdoor ontstaat nieuwe vruchtbare grond met allemaal belangrijke voedingsstoffen voor je planten.

Hoe gebeurt dat? Nuttige beestjes in de bodem breken de houtsnippers beetje bij beetje af. Hierdoor wordt organisch materiaal aan de grond toegevoegd. Dat betekent meer micro-organismen en een verbeterde structuur van de bodem.

Gaan lang mee

Houtsnippers zijn stevig en bestand tegen weer en wind. Ze blijven lang op hun plek liggen. Dit maakt houtsnippers tot een duurzame keuze voor in je tuin.

Verminderen onkruid

Houtsnippers helpen onkruid voorkomen. Door de bodem te bedekken met houtsnippers, krijgt het onkruid geen ruimte, licht en lucht om te groeien. 

Grond droogt minder snel uit

Houtsnippers hebben niet alleen een mooi uiterlijk, maar zijn ook meesters in het vasthouden van vocht. Ze absorberen water als het nat is en laten dit net zo gemakkelijk weer los tijdens droge periodes. Zo voorkomen ze dat de grond uitdroogt. 

Ze zien er mooi uit

Naast alle praktische voordelen geven houtsnippers je tuin ook een mooie natuurlijke uitstraling. Er zijn verschillende kleuren en houtsoorten te krijgen. Zo zit er altijd wel iets bij dat goed bij jouw tuin past.

Nadelen:

Aanvullen of vervangen

Houtsnippers verteren binnen 1 tot 2 jaar. Je zult de laag dus af en toe moeten aanvullen of vervangen om de juiste dikte te behouden.

Verkleuring

Houtsnippers verkleuren iets na verloop van tijd. De houtkleur zal ietwat vergrijzen. Als je de originele kleur wilt behouden, zul je regelmatig nieuwe houtsnippers moeten toevoegen. 

Kosten

Kijkend naar de kosten zijn houtsnippers vooral handig als kortetermijnoplossing. Op de langere termijn brengt het meer kosten met zich mee. Om de 1-2 jaar moeten houtsnippers vervangen worden. Dit maakt ze duurder dan bijvoorbeeld boomschors waar je een stuk langer mee doet.


Hoe strooi je houtsnippers?

Wil jij houtsnippers strooien in je tuin? Volg dan onderstaande stappen: 

 1. Kies de houtsnippers die je mooi vindt en die passen bij jouw tuin. Denk aan de kleur en grootte die je wilt.

 2. Bereid de grond voor. Verwijder het onkruid en maak de grond vlak.

 3. Verdeel de snippers gelijkmatig over de grond. Een laag van 5-10 centimeter is genoeg. 

 4. Houd wat ruimte vrij rondom je planten. Een beetje ruimte geeft lucht en voorkomt schimmel.

 5. Na het leggen van de snippers, geef je je tuin flink wat water. Zo zakken de snippers goed in de grond en kunnen ze het vocht vasthouden.

 6. Check af en toe of de laag nog dik genoeg is. Hoe dik je de laag maakt, is helemaal aan jou. Voeg meer snippers toe als dat nodig is.

Hoeveel houtsnippers heb ik nodig?


De hoeveelheid houtsnippers die je nodig hebt voor je tuin hangt af van verschillende factoren. Zoals de grootte van je tuin, de gewenste dikte en waarvoor je de snippers wilt gebruiken.

Deze formule helpt je bij het bepalen van hoeveel houtsnippers je ongeveer nodig hebt:

Volume= Oppervlakte×Dikte

 1. Bepaal de oppervlakte: Meet de lengte en breedte van het gebied waar je de houtsnippers wilt strooien. Vermenigvuldig deze twee getallen om de oppervlakte in m²  te berekenen.

 2. Kies de dikte: Bedenk hoe dik je de laag wil hebben. Het is het beste om een laag van ongeveer 5 tot 10 centimeter dik aan te brengen. 

 3. Bereken het volume: Vermenigvuldig de oppervlakte van het gebied met de gewenste dikte om het volume te berekenen.

Vaak wordt de prijs berekend per kubieke meter of per zak. Door het volume te berekenen, krijg je een beter idee van de hoeveelheid houtsnippers die je nodig hebt.

Het is handig om iets meer te kopen dan je nodig hebt. Zo heb je zeker weten voldoende en kun je gemakkelijk wat bijstrooien als dat nodig is.


Je kunt ook zelf houtsnippers maken. Haal hiervoor je snoeiafval door een hakselaar. Leg de gehakte snippers niet meteen rond jonge en kleine plantjes. Dit kan stikstof aan de grond onttrekken waardoor je planten niet goed groeien. Geen zorgen als je volwassen planten hebt, daar kan het geen kwaad. Laat de snippers 3 tot 4 maanden liggen voordat je ze in de tuin strooit.


Hulp nodig? Kom langs in één van onze winkels.

Houtsnippers kunnen echt een aanwinst zijn voor je tuin. Twijfel je of houtsnippers iets zijn voor jou? Of wil je meer weten over houtvezel als waterproof bodembedekker? Onze tuinspecialisten delen graag hun kennis over het kiezen van de juiste bodembedekker en het gebruik ervan.

Je bent van harte welkom in één van onze winkels. Zien we je snel?

Vind jouw winkel