Maak je huis kittenproof

Ben je klaar voor de komst van jouw kitten? Bekijk dan ook je huis nog eens met kritische blik. Jouw nieuwe huisgenoot is ontzettend nieuwsgierig, ziet geen gevaar en zal jouw huis van boven tot onder willen verkennen. Dat vraagt om enige voorbereiding.

Globale inspectie

Loop een rondje door je complete huis en doe in elk geval het volgende:

  • werk losse snoeren zorgvuldig weg
  • dek laaghangende stopcontacten af
  • berg alle schoonmaakmiddelen en andere gifitge stoffen op
  • ruim kleine voorwerpen (die een stikgevaar vormen) op
  • leg een deksel op je prullenbak
  • vouw het koord van gordijnen of jaloezieën naar boven en zet het daar vast (verstikkings- en stikgevaar)
  • houd je toiletdeksel gesloten of beter nog: sluit je badkamer af

Vergeet trouwens nooit je wasmachine en droger te inspecteren voor gebruik. Kittens zijn gek op kleine holletjes.

Speeltjes nalopen

Misschien heb je al wat speeltjes aangeschaft. Goede zet, niet alleen omdat jouw kitten zijn energie kwijt moet, maar ook omdat hij spelenderwijs een band met jou opbouwt. Zorg ervoor dat jouw speeltjes geen kleine losse deeltjes bevatten die je kitten makkelijk kan inslikken en laat speeltjes niet onbeheerd achter. Speel altijd samen met je kitten.

Tuin gereed maken

Als je kitten straks naar buiten mag, doe je er goed aan de tuin af te zetten. Zo blijft je pluizige vriend binnen oogbereik en kan hij ook niet poepen in de tuin van de buren. Check je tuin verder op giftige planten, gif, slakkenkorrels of muizenvallen en houd de deur naar schuur of garage goed gesloten. Voor meer informatie over een veilige tuin, lees je in ons artikel over het kittenproof maken van jouw tuin.

Balkon

Vertrouw nooit op het inschattingsvermogen van je kitten. Dat gaat overboord zodra hij een vliegje of een vlindertje ziet. Je kitten zal niet de eerste zijn die zijn pootje of kaak breekt bij een val van het balkon. Als je kitten op het balkon mag spelen, zet het dan goed af. 

Kiep- en kantelramen

Je wilt álle ramen afsluiten of degelijk dichtzetten met een hor. Zoals genoemd: een kitten is nieuwsgierig en kruipt waar hij niet gaan kan. Vandaar dat we je specifiek willen wijzen op kiep- en kantelramen. Je kitten kan vast komen te zitten in het smalle gedeelte. Er zijn speciale afdichtingen te koop voor dit soort ramen.

Giftige planten en bloemen

Katten die buiten komen hebben meestal wel wat anders aan hun hoofd, maar kittens en jonge katten die binnen moeten blijven, kunnen uit verveling aan planten knagen. Neem de Fycus of die sfeervolle Amaryllis tijdens de kerstperiode: kamerplanten zijn veel vaker giftig dan je misschien denkt. Kijk voor een lijst met giftige kamerplanten op de website van het Landelijk InformatieCentrum voor Gezelschapsdieren en zet deze planten buiten bereik.

Gevaarlijke stoffen in huis

Dat je moet oppassen met schoonmaakmiddelen ligt voor de hand, maar wist je dat chocola, koffie en thee ook giftig zijn voor katten? Kijk voor een lijst met giftige stoffen in en om het huis eens op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren. Daar zie je ook wat je moet doen bij vergiftigingsverschijnselen.