Groenten oogsten en bewaren

Na de oogstperiode heb je soms meer groenten dan je vers kunt verwerken.

Je kunt ze dan invriezen, inkuilen, bewaren in een schuur of kelder of inleggen.

Groenten oogsten

Bij sommige planten betekent oogsten dat je de hele plant uit de grond trekt zoals bij uien, bieten, rapen en knollen. Bij andere gewassen snijd je de krop of kool af: kropsla, andijvie, sluitkolen. Bij groenten en kruiden zoals snijsla, pluksla, postelein, spinazie, peterselie en bieslook oogst je een gedeelte van het blad, waarna de plant vrolijk doorgroeit en je later opnieuw oogst. Van vruchtgroenten zoals tomaten, aubergines en courgettes, oogst je de rijpe vruchten.

Groenten bewaren

De meeste bladgroenten blijven na de oogst niet lang goed. Ook in de koelkast is de houdbaarheid maar een paar dagen. Wortels en peulvruchten kan je langer bewaren. Laat uien goed drogen en vlecht ze aan elkaar. Leuk zo’n hangende tros en knip er af wat je nodig hebt. Uien los in een netje of oude panty bewaren kan ook. Winterwortel, pastinaak, knolselderij en zo bewaar je het beste in een kist met zand. Laat de grond die aan de wortels kleeft gewoon zitten, niet schoonspoelen.

 Alles over het bewaren van kruiden lees je hier.

Oogsten en bewaren van je groente en fruit

Groenten invriezen

Veel groenten zijn uitstekend in te vriezen. Door invriezen gaat de kwaliteit van groenten niet achteruit. Sommige soorten moet je eerst blancheren voor je ze invriest. Breng water aan de kook en doe de groenten daar kort in. Koel ze snel af, doe de groenten in diepvrieszakken en in de vriezer. Hoe sneller je invriest, hoe beter de kwaliteit van de producten blijft. Je kunt de ingevroren groenten een jaar bewaren. De volgende soorten zijn geschikt:

Andijvie

Was andijvie goed. Laat het uitlekken, snijd overdwars in reepjes, blancheer 2 minuten en vries in.

Asperges

Was, schil en snijd de scheuten in stukken. Blancheer dunne asperges 2 minuten, middel dikke asperges 3 minuten en dikke 4 minuten. Houd de topjes apart, die blancheer je 1 minuut korter. Vries ze in. 

Bloemkool

Snij de kool tot roosjes, gooi de hartstronk weg. Zet de roosjes 30 minuten in zout water, spoel ze goed af. Blancheer de roosjes 3 minuten in kokend water en vries ze in. 

Boerenkool

Ontdoe het blad van nerven en was ze. Blancheer de kool 2 minuten, laat het afkoelen en snijd het fijn. Verdeel de kool in porties en vries het in. 

Knolselderij

Schil, was en snij de knollen in reepjes of blokjes. Blancheer ze 5 minuten en vries de knol meteen in. 

Koolsoorten

Verwijder aangetast of vervuild blad. Was en snij de kool fijn. Blancheer 2 minuten en vries het in. 

Koolrabi

Gebruik verse, jonge knollen. Was, schil en snij in stukken. Blancheer 3 minuten en vries in. 

Prei

Snij aangetast en vervuild blad weg. Was de prei en snij het grof of fijn. Blancheer grove stukken 3 minuten, kleinere stukken 1,5 minuut en vries meteen in. 

Snijbonen/sperziebonen

Gebruik alleen jonge, knapperige bonen. Haal de bonen af, was en snij of breek ze. Blancheer de bonen 2 minuten en vries in. 

Spinazie

Maak spinazie goed schoon. Blancheer het 2 minuten, laat het uitlekken, hak of snij fijn en vries in. 

Zomerworteltjes/peentjes

Was, schrap of spoel de wortels schoon. Snijd dikke wortels zo nodig door en blancheer ze 3 minuten. Vries ze in. 


Groenten die niet geschikt zijn om in te vriezen:

  • Knoflook
  • Paprika
  • Rucola
  • Slasoorten
  • Spaanse pepers
  • Tomaten
  • Uien

Kelder of schuur

Veel groentesoorten bewaar je vrij lang in een luchtige, koele en droge ruimte zoals een schuur of kelder. Dat geldt zeker voor schorseneren, pastinaken, winterwortels, rode bieten, knollen, rapen en koolrabi. Was de groenten niet voor het bewaren, haal wel het overtollige loof eraf. Begin met een laag vochtig zand, in een kist of emmer en leg de groenten (per soort apart) er in lagen op. Iedere laag afdekken met zand. Zorg dat het zand aan alle kanten om je groenten zit om te voorkomen dat rot zich verspreidt.

Ook ui, knoflook en droge bonen bewaar je prima in een vorstvrije schuur, maar die hoeven niet in zand. Voorkom muizen, te veel licht en een te hoge temperatuur.

Inkuilen

Heb je geen geschikte schuur of kelder? Je kunt wortels, knollen en bieten ook inkuilen. Graaf een gat in of bij je moestun en stapel de groente daar zonder loof op elkaar. Bedek het met een flinke laag aarde, stro, een deken en dek af met een zeil of vliesdoek. Zo bewaar je de groente zeker tot het vroege voorjaar.

Aardappelen bewaren

Bewaar aardappels altijd koel, donker en vorstvrij. In het licht worden ze groen en spruiten ze snel. Antispruitpoeder helpt dat voorkomen, maar het nadeel van dit groeiremmende middel is dat de schillen niet op de composthoop mogen. Gebruik daarom liever een grote kist of mand en bekleed die met stro. Een mand ventileert al genoeg, boor in een kist gaten of zorg voor kieren tussen de planken voor ventilatie.

Anders bewaren

Melkzuurbacteriën

Met melkzuurbacteriën wordt witte kool zuurkool. De melkzuurbacteriën maken de kool zacht en zuur. De smaak hangt af van de bacteriestam die het werk doet. Het Duitse ‘Sauerkraut’ smaakt heel anders (veel zachter) dan de Nederlandse zuurkool of de Franse ‘Choucroute’.

Inleggen in zout of zuur

Groenten, met kruiden voor de smaak, worden ingelegd in zuur en/of zout. Voordat de groenten in zuur worden ingemaakt worden ze eerst ‘gepekeld’. Het wordt in een zoutoplossing gelegd, dat het vochtgehalte naar beneden brengt. Zout verlaagt de hoeveelheid vrije watermoleculen in de groenten. Bacteriën die voedsel laten bederven, hebben water nodig om te vermenigvuldigen. Resultaat: de groenten bederven niet. Zuur (azijn) conserveert door de zuurgraad zo ver omlaag te brengen, dat bacteriën zich niet goed vermenigvuldigen.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.