Vachtverzorging van je hond

Rennen, spelen en ravotten in de modder - de vacht van je viervoeter krijgt wat te verduren. Vachtverzorging is belangrijk om je hond in goede gezondheid te houden. Maar hoe zorg je goed voor zijn vacht? Elk ras heeft een andere verzorging nodig, afhankelijk van de vachtsoort. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten.

Bekijk: Hondenborstels | Hondenkammen | Supplementen 

Regelmatige vachtverzorging is belangrijk

Je hond borstelen is om meerdere redenen belangrijk. Door goed te borstelen: 

 • Zorg je voor een betere doorbloeding.
 • Stimuleer je de gezonde groei van de vacht.
 • Verwijder je afgestorven haren en dode huidcellen.
 • Voorkom je klitten.
 • Zorg je voor een betere verdeling van talg, dat een gezonde glans aan de vacht geeft.

Controleer je hond tijdens het borstelen meteen op teken, mijten en vlooien. Zo ben je er snel bij en voorkom je gezondheidsproblemen.


Begin jong en bouw rustig op

Je kunt het beste al op jonge leeftijd beginnen met vachtverzorging. Op die manier raakt hij eraan gewend. Begin rustig, door simpelweg je pup overal te aaien. Denk aan zijn rug, poten, buikje en poten. Merk je dat je hond het vervelend vindt? Stop er dan mee en begin later opnieuw. 

Het is handig om er een ritueel van te maken: 

 1. Roep je pup naar je toe. 
 2. Kies voor een vaste plek. Heb je een kleine hond? Dan kan hij ook op een tafel staan, dan kan je er beter bij. 
 3. Borstel hem rustig en voorzichtig volgens een vast schema. Borstel van onder naar boven en van achter naar voren.

Als hij protesteert, kan je er kort mee stoppen. Maar het is wel beter om hem even te laten staan en dan nog heel even door te gaan. Anders leert je pup dat protesteren beloont. 

Blijft je puppy rustig, dan kan je hem belonen door hem lief toe te spreken. Of je kan hem een snoepje geven. Blijf deze stappen volgen, zo kun je hem steeds langer borstelen. 


Hoe vaak borstelen? 

Hoe vaak je jouw hond moet borstelen hangt af van het type vacht. Iedere vachtsoort heeft zijn eigen manier van verzorging nodig:

Kort haar
Halflang haar
Lang haar
Ruw haar
Stokhaar
Krulhaar
Vilthaar
Haarloos


Zalmolie voor glanzende vacht.


"Geef je hond zalmolie bij de voeding voor een extra glanzende vacht. Dit draagt ook bij aan een gezonde huid. Veel honden vinden dit ook nog eens heel lekker!"

Nico - dierspecialist Welkoop ZutphenWelke borstels of kammen heb ik nodig?
 

In onze winkels heb je de keuze tussen verschillende borstels. Bekijk hieronder welke borstel geschikt is voor jouw hond.

 • Slickerborstel
  Een slickerborstel heeft dunne, gebogen, metalen haakjes. Handig om dode haren te verwijderen en klitten te ontwarren. Geschikt voor langere en dikkere vachten. 

 • Hark
  Harken zijn een handig hulpmiddel om de ondervacht van je hond te kammen en dode haren eruit te halen. Meer geschikt voor honden met veel lang haar en een ondervacht. Harken zijn er in allerlei soorten en maten, met enkele of dubbele tanden.

 • Pennenborstel
  Een pennenborstel heeft meerdere rechte pinnen die aan de onderkant afgerond zijn. Soms zijn de pinnen met plastic omhuld. Met de borstel verwijder je gemakkelijk klitten uit de vacht. De borstel is vrij hard en daarom meer geschikt voor langharige honden.


 • Poetsborstel
  Een zachte borstel die je aan het eind van een borstelbeurt gebruikt. Bedoeld om de haren van je hond te laten glanzen. Geschikt voor langharige en kortharige honden.

 • Rubberen borstel
  Deze borstel bestaat uit een vlak met rubberen noppen. Je verwijdert hiermee gemakkelijk loszittende haren. Bedoeld voor honden met een korte vacht. Het is beter om de borstel alleen in de ruiperiode te gebruiken.

 • Kam
  Er zijn allerlei verschillende soorten kammen verkrijgbaar: met lange, korte of dubbele tanden. De tanden staan dicht op elkaar of juist ver van elkaar af. Gebruik het liefst een kam met afgeronde tanden, want anders kan je de huid van je hond beschadigen. Een kam is vooral handig voor honden met een ondervacht of een vacht die snel klit.

Bekijk alle borstels en kammen


Last van een doffe vacht? 

Een glanzende vacht is niet alleen mooi om naar te kijken, maar het is ook een teken van een gezonde hond. Regelmatig borstelen helpt om de vacht van je hond gezond en glanzend te houden. Je verspreidt hiermee de natuurlijke oliën gelijkmatig over de vacht. Zo wordt je maatje weer mooi glimmend!

Ziet de vacht er toch dof uit? Dan kan dit wijzen op een gezondheidsprobleem of slechte voeding. Soms ziet de vacht er tijdelijk slecht uit door verharen, zwangerschap, na de bevalling of een andere stressvolle situatie.

3 tips om je hond weer een glanzende vacht te geven: 

 • Geef je hond de juiste voeding. Goed voer is de basis van een gezonde vacht. Kies voeding die rijk is aan eiwitten, gezonde vetten en omega-3 vetzuren. Dit kan helpen om de huid en vacht van je hond te voeden van binnenuit.

 • Ondersteun met supplementen. Sommige supplementen zoals zalmolie, kokosolie of lijnzaadolie kunnen de vacht van je hond weer laten stralen. Je kunt dit gewoon toevoegen aan zijn voer. Houd altijd aan de dosering die op de verpakking staat.

 • Was je hond niet te vaak. Te veel wassen kan de huid van je hond uitdrogen. Lees hier meer over het wassen van je hond.

Helpt dit niet? Dan kun je altijd langs de dierenarts gaan om te checken of er een onderliggend probleem is.


Borstels en kammen vind je bij Welkoop

Op zoek naar de beste hondenborstels en hondenkammen? Dan moet je bij Welkoop zijn! Onze borstels en kammen zijn zacht en makkelijk te gebruiken. We hebben ze in alle soorten en maten, dus er zit altijd wel iets tussen voor jouw hond.

Kom je er niet helemaal uit? Kom dan gerust eens langs bij één van onze winkels. Onze dierspecialist staat altijd klaar om je te helpen bij het kiezen van de beste hondenborstels en hondenkammen voor jouw hond.

Vind jouw winkel