Wanneer mag een pup bij andere honden?

Kennismaken met andere honden is erg leerzaam voor je pup. Als je dit goed doet, dan is de kans groot dat hij uitgroeit tot een sociale hond die goed kan omgaan met andere honden. Maar wanneer mag je hem soortgenoten laten ontmoeten?

 
    In dit artikel:

Begin vroeg

Het is belangrijk om je puppy zo snel mogelijk in contact te brengen met andere honden. In het nestje heeft hij al het eerste contact met zijn broertjes en zusjes. Eenmaal bij jou thuis is het ook belangrijk dat je hem regelmatig kennis laat maken met sociale soortgenoten. De ideale periode voor het socialiseren ligt tussen de drie weken en drie maanden oud. Lees hier meer over het socialiseren van je puppy.

Sommige dierenartsen raden aan te wachten met andere honden ontmoeten totdat je puppy al zijn vaccinaties heeft gehad. Maar dan is de belangrijkste socialisatiefase al voorbij. Juist in deze fase kan hij enorm veel leren van andere honden. Zolang je hier verantwoord mee omgaat is er geen reden om hiermee te wachten. Maak bewuste keuzes waar hij wel of niet mee naar toe gaat en laat hem zo de wereld ontdekken. Zorg ervoor dat de honden waarmee hij kennismaakt alle inentingen hebben en zijn ontwormd.

Heb je familie of vrienden met een hond? Of een lieve hond in de buurt? Ga daar dan eens langs met je kleine vriendje. 


Vermijd uitlaatplekken in het begin

Het is niet zo verstandig om naar het hondenuitlaatveld of de standaard uitlaatplekken te gaan. Hier ligt veel ontlasting en is de kans op infecties groter. Ook weet je niet of de honden die hier komen gevaccineerd zijn. Door te snuffelen aan de poep kan je hondje al ziektes oplopen, zoals het parvovirus. 


Het is beter om schonere wandelplekken uit te kiezen. Wandelen met bekenden waarvan je weet dat de hond ingeënt is ook een goede optie. Zo komt je puppy toch in aanraking met verschillende soorten honden.

Na de enting op 12 weken kan je wel naar de uitlaatveldjes en hem in contact brengen met grotere groepen honden.

Spelen met andere honden

Van spelen met andere honden leert je pup ontzettend veel. Sociale vaardigheden en hondenetiquette leert hij voornamelijk door de interactie met soortgenoten. Is hij bijvoorbeeld erg druk en opdringerig? Dan kan het zijn dat hij op z’n plek wordt gezet door een oudere hond. Zo leert hij respect te hebben voor zijn of haar meerderen en wat wel en niet kan. De ervaringen die hij hier opdoet vormen de basis voor je hoe hond later omgaat met andere honden. 

Denk eraan dat het lijfje van je puppy nog niet volgroeid is. Zijn botten moeten nog nog groeien. Laat hem niet teveel en te wild spelen en rennen. Even kort spelen is prima en dan het liefst met een rustige, volwassen hond. Vraag altijd of de hond goed met puppy's kan, voordat je hem bij een vreemde hond laat. Zo voorkom je een nare ervaring.

Je hondje loopt buiten kans op parasieten zoals wormen, vlooien en teken. Het is dus verstandig hem regelmatig te behandelen hiervoor. 

Meer informatie of advies? 

Kom gerust langs bij één van onze winkels. Onze dierspecialist vertelt je graag alles over het het socialiseren van je kleine vriendje.


Gratis welkomstpakket voor je puppy

Nieuwe pup in huis? Wij helpen jou om hem een warm welkom te geven. Vraag nu jouw gratis puppypakket aan. Samen met onze dierspecialist vul je het pakket met de leukste producten. Daarnaast krijg je een jaar lang mails met tips en voordeel - speciaal voor jouw kleine rakker.

Zien we je binnenkort?

Vraag pakket aan