Hoe vaak moet ik mijn hond uitlaten?

Zeg het zinnetje ‘Ga je mee?’, en waarschijnlijk staat je hond al klaar bij de voordeur. Kwispelend en vol enthousiasme kan hij niet wachten op jullie volgende avontuur. Je hond uitlaten doe je zodat je maatje zijn behoefte kan doen. En zodat hij lekker zijn energie kwijt kan.

Maar hoe vaak moet je jouw maatje uitlaten? Waar kan je jouw hond uitlaten, en waar moet je rekening mee houden? In dit artikel lees je alles over het uitlaten van je hond.


   In dit artikel:

Drie tot vier keer per dag 

Hoe vaak je jouw maatje moet uitlaten verschilt per hond en ras. In het algemeen is het voor je hond prettig om drie tot vier keer per dag erop uit te gaan. Bijvoorbeeld in de ochtend, middag, avond en vlak voor het slapengaan. Zo kan hij verspreid over de dag zijn behoefte doen en kan hij zijn energie kwijt. 

Neem de tijd voor je wandeling, het liefst meer dan een kwartier per keer. Je maatje kan dan even rondsnuffelen, de buitenwereld ontdekken en socializen met honden uit de buurt. 


Hoe lang je precies moet wandelen? Sommige rassen zijn energieker dan anderen. Een Border Collie heeft bijvoorbeeld veel beweging nodig. Een Yorkshire Terrier is juist een rustiger ras dat minder behoefte heeft aan langere wandelingen.

En heb je een puppy of een jonge hond? Dan is het verstandig om je wandelingen rustig op te bouwen. Een pup kan namelijk nog niet lang wandelen. 

Bekijk hier onze tips voor het uitlaten van je puppy.


Waarom mijn hond uitlaten? 

Op de eerste plaats zodat je maatje kan plassen of poepen. Maar er zijn meer redenen te bedenken waarom wandelen met je hond goed is. 

  • Energie kwijt kunnen. Spelen, rennen en ravotten met andere honden vindt je hond heerlijk. Hij kan zijn energie kwijt en zo voorkom je verveling en ongewenst gedrag thuis.
  • Goed voor de gezondheid. Wandelen is gezond! Ga regelmatig met je maatje naar buiten om hem in topconditie te houden. Zo houd je zijn spieren en gewrichten soepel. En vermijd je overgewicht bij je hond.
  • Goed voor de geest. Buitenshuis valt er van alles te ontdekken voor je hond. Probeer af te wisselen in wandelroutes. Door nieuwe omgevingen te verkennen zet je zijn hersenen aan het werk.

Natuurlijk is wandelen en bewegen in de buitenlucht ook goed voor je eigen gezondheid. En door tussendoor met je hond te spelen werk je ook aan een fijne band samen!

Waar kan ik mijn hond uitlaten? 

Het makkelijkst en snelst is om in je eigen buurt een blokje om te gaan. Maar heb je de tijd? Neem je hond dan eens mee naar het bos, het strand of een mooi natuurgebied. Dat zal hij prachtig vinden. 

Nederland heeft vele mooie plekken waar je hond los mag lopen. Zoek een mooie route uit en ga samen op pad. Voor leuke wandelroutes kan je bijvoorbeeld kijken op de website van Staatsbosbeheer, ANWB of Doggydating.

Ga je met de auto? Zorg er dan voor dat je jouw maatje veilig vervoert. Maak je hond vast met een speciale autogordel of zet hem in een autobench. 


Wat moet ik meenemen? 

Binnen de bebouwde kom is het in Nederland verplicht om je hond aan te lijnen. Dat doe je met een halsband of tuigje en riem. En een minder leuk onderdeel, maar wel noodzakelijk: zorg dat je de straten netjes achterlaat. Neem poepzakjes mee om de ontlasting van je maatje op te ruimen. 

Je kan het wandelen voor je maatje nog leuker maken door wat snacks mee te nemen. Hiermee kan je hem ook belonen bij goed gedrag. Ook kan je wat speeltjes meebrengen.

En wandel je in het donker? Zorg dan dat jij en je maatje goed zichtbaar zijn. Dat kan bijvoorbeeld met een reflecterend vest voor je hond. Maar je kan ook denken aan een lampje aan de looplijn.

Rogz Utility Control - Borsttuig - Zwart - Large - 45-75 cm

Rogz

Rogz Utility Control - Borsttuig - Zwart - Large - 45-75 cm

34.50
FLEXI Classic Tape - Looplijnen - Blauw - L - 5M - 5 meter

Flexi

FLEXI Classic Tape - Looplijnen - Blauw - L - 5M - 5 meter

22.50
Beeztees Plastic - Poepzakhouder - Grijs - 2 x 20 stuks

Beeztees

Beeztees Plastic - Poepzakhouder - Grijs - 2 x 20 stuks

5.50
Beeztees - Veiligheidslampje - Hond - 1 stuk - Assorti - 8 cm

Beeztees

Beeztees - Veiligheidslampje - Hond - 1 stuk - Assorti - 8 cm

4.50

Tips om je wandeling nog leuker te maken

Tijdens het uitlaten zijn er genoeg leuke spelletjes te verzinnen die je samen met je trouwe viervoeter kunt doen. In het bos liggen de ideeën soms letterlijk voor het oprapen!

Ideeën voor boomgymnastiek

  • Durft jouw hond op de stronk van een omgezaagde boom te gaan zitten?
  • Met zijn voorpoten op een boomstam te gaan staan?
  • Onder een grote tak door te kruipen?
  • Of over een op de grond liggende stam heen te lopen?

Je kunt je hond in het begin helpen en begeleiden met behulp van een brokje. Pas daarbij wel op dat je rakker  zich niet al te veel op het lekkers richt, want dan kan hij vergeten waar hij zijn poten neerzet en misstappen. Springen van en over bomen kan er spectaculair uitzien, maar zorg er wel altijd voor dat het veilig blijft. Hoe rustiger je de hond begeleidt, des te beter hij leert zijn lichaam te gebruiken en te beheersen.


Kom gerust langs in onze winkel

Toe aan een nieuwe halsband of riem voor je hond? Kom dan gerust langs in één van onze winkels. Onze dierspecialist helpt je graag met het uitzoeken van de perfecte maat. Ook hebben wij alles in in huis om met je hond op pad te gaan. Denk aan poepzakjes, snacks voor onderweg, speeltjes en lampjes. 

Of bestel halsbanden en riemen online in onze webshop. Bij bestellingen vanaf 40 euro bezorgen wij gratis aan huis. 

Vind een winkel in de buurt