Wat zijn gezonde snacks voor je hond?

Natuurlijk verdient je hond af en toe een lekkere beloning. Snacken is niet erg, zolang je kiest voor gezonde hondensnacks. Hoe weet je nu of een snack goed is voor jouw hond? Daar lees je meer over in dit artikel.

Verantwoorde tussendoortjes hond

Een hondensnack moet naast lekker vooral goed zijn voor je hond. Voor honden zijn er allerlei soorten hondenkoekjes en -snacks op de markt, maar hoe weet je nu welke gezond is? 

Een gezonde snack is natuurlijk en bevat alleen datgene wat je hond ook echt nodig heeft. Ga voor een verantwoord tussendoortje dat bestaat uit puur vlees of dierlijk materiaal zoals pens, long en maag. Het liefst (langzaam) gedroogd, zodat alle voedingsstoffen optimaal bewaard zijn gebleven.

Bekijk voordat je iets koopt altijd even de samenstelling en ingrediënten op de verpakking. Vermijd hondensnacks met veel suiker en toegevoegde kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen en andere onnodige ingrediënten. 

Welke snacks kan ik mijn hond geven?

Er zijn allerlei soorten hondensnacks te krijgen. Zo zijn er snacks om je hond te belonen, te trainen of lekker te verwennen. 

Hieronder vind je de meest voorkomende:

 • Trainingssnacks
 • Kauwsnacks 
 • Gedroogde snacks
 • Hondenkoekjes
 • Gebitsverzorgende snacks
 • Natuurlijke hondensnacks
 • Graanvrije hondensnacks


Bekijk alle hondensnacks

Voordelen verantwoorde hondensnacks

Een verantwoorde hondensnack brengt veel voordelen met zich mee:

 • Goed voor het gebit. Dental snacks helpen tandplak voorkomen en versterken het tandvlees. Ideaal als aanvulling op de gebitsverzorging van je hond.
 • Voorziet in de kauwbehoefte. Je hond heeft behoefte aan kauwen en knagen. Geef je hond daarom regelmatig een kluifje, kauwbot of kauwstaaf. Tijdens het kauwen komt het stofje endorfine vrij. Dit verlaagt het stressniveau van je hond en geeft hem een goed gevoel. Daarnaast zijn kauwsnacks goed voor het gebit en een handige oplossing om je hond even bezig te houden.
 • Stimuleert de spijsvertering. Kluiven op een snack helpt de spijsvertering van je hond. Hierdoor kan hij zijn eten beter verteren.
 • Goed voor de gezondheid. Gezonde snacks bevatten vetzuren, vitamines en mineralen die bijdragen aan de gezondheid van je hond. Denk aan snacks die zorgen voor een gezonde huid en glanzende vacht. Of snacks met bijvoorbeeld calcium en glucosamine die zorgen voor sterke botten en soepele gewrichten.
 • Extra motivatie bij het trainen. Voedsel als beloning motiveert je hond. Maak daar slim gebruik van bij het opvoeden of trainen. Een lekkere beloning helpt om hem goed te laten luisteren. En je hond doet extra goed zijn best als hij een trainingsbotje of een hondensnoepje in het vooruitzicht heeft. 

Kies snacks die voor je hond bedoeld zijn

Het is heel verleidelijk om als je zelf iets eet, je maatje ook een stukje te geven. Toch kun je dit beter niet doen. Snacks voor mensen bevatten voor honden te veel suiker, vet en zout. 

Wist je dat een plakje worst voor je hond hetzelfde is als een hele zak chips voor mensen? En een blokje kaas voor hem net zoiets is als een hele hamburger?

Ook bevat menselijke voeding niet de voedingsstoffen die je hond nodig heeft. Sterker nog, de kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen in ons voedsel kunnen zelfs een nadelig effect hebben op zijn gezondheid. Naast ongezond, kan het geven van ons eten ook gevaarlijk zijn. Zo zijn bijvoorbeeld chocolade, cafeïne, noten, druiven, avocado en ui giftig voor je hond.

Menselijk voedsel is in de eerste plaats bedoeld voor mensen. Je kunt dit dus beter niet aan je hond geven, maar hem in plaats daarvan een lekkere hondensnack voorschotelen.

Hoeveel snacks mag een hond per dag? 

Het is belangrijk om een gezonde balans te houden. Als je ondoordacht snacks geeft kan je viervoeter ongemerkt te veel calorieën binnenkrijgen. Dit vergroot het risico op overgewicht en gezondheidsproblemen. 

Een handige richtlijn om te bepalen hoeveel koekjes je je hond mag geven is de 10%-regel. Check de voeding van je hond en bepaal hoeveel daarvan ongeveer 10% is. Geef maximaal 10% van de dagelijkse voeding aan snacks. De overige 90% van de calorieën komt van zijn voer. 

Van elke 100 gram voer die je hond per dag eet, mag dus 10% snoepjes zijn. Dit betekent dat je per 90 gram voer ongeveer 10 gram snacks geeft.

Persoonlijk advies? Kom gerust langs

Bij onze dierspecialisten in de winkel kun je terecht voor informatie en advies. Twijfel je of een bepaalde snack geschikt is voor jouw hond? Of is je viervoeter allergisch en wil je graag weten welk snacks hij wel mag hebben? Kom gewoon eventjes lang en krijg persoonlijk advies van onze dierspecialist. Wij helpen je graag!

Vind een winkel in de buurt