Wat zijn gezonde snacks voor je hond?

Natuurlijk verdient je hond af en toe een lekkere beloning. Snacken is niet erg, zolang je kiest voor iets gezonds. Hoe weet je nu of een snack goed is voor jouw hond? Daar lees je meer over in dit artikel.

 
    In dit artikel: 

Wat maakt een snack gezond?

Er zijn allerlei soorten hondenkoekjes en -snacks op de markt, maar hoe weet je nu welke gezond is? 

Een gezonde snack is natuurlijk en bevat alleen datgene wat je hond echt nodig heeft. Ga voor een verantwoord tussendoortje dat bestaat uit puur vlees of dierlijk materiaal zoals pens, long en maag. Het liefst (langzaam) gedroogd, zo geef je een lekkere vetarme snack vol voedingsstoffen.

Bekijk voordat je iets koopt de ingrediënten op de verpakking. Vermijd snacks met veel suiker, toegevoegde kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen.


Welke snacks kan ik mijn hond geven?

Er zijn allerlei soorten hondensnacks te krijgen. Zo zijn er snacks om je hond te belonen, te trainen of lekker te verwennen. 

Hieronder vind je de meest voorkomende:

 • Trainingssnacks
 • Kauwsnacks
 • Gedroogde snacks
 • Hondenkoekjes
 • Gebitsverzorgende snacks
 • Natuurlijke hondensnacks
 • Graanvrije hondenkoekjesBekijk alle hondensnacks


Naast snacks is er ook kauwhout. Dit is ideaal voor gevoelige honden, omdat hier geen eiwitten en calorieën zitten. Wil je je hond eens wat anders voorschotelen? Insectensnacks zijn hypoallergeen en daarmee een goed alternatief voor honden met darm-, huid- of vachtproblemen.

Puppy's hebben minder kracht in hun kaken, waardoor sommige kauwsnacks te hard zijn. Wil je jouw kleintje iets lekkers geven? Kies dan een zachtere snack zoals long, lever of gedroogde vis. Of geef je hondje een speciale puppysnack.


Voordelen gezonde hondensnacks

Een verantwoorde hondensnack brengt veel voordelen met zich mee:

 • Goed voor het gebit.
  Dental snacks helpen tandplak voorkomen en versterken het tandvlees. Ideaal als aanvulling op de gebitsverzorging van je hond.

 • Voorziet in de kauwbehoefte.
  Je hond heeft behoefte aan kauwen en knagen. Geef hem daarom regelmatig een kluifje, kauwbot of kauwstaaf. Tijdens het kauwen komt het stofje endorfine vrij. Dit verlaagt het stressniveau en geeft hem een goed gevoel. Daarnaast zijn kauwsnacks goed voor het gebit en een handige oplossing om hem even bezig te houden.

 • Stimuleert de spijsvertering.
  Kluiven op een snack helpt de spijsvertering van je hond. Hierdoor kan hij zijn eten beter verteren.

 • Goed voor de gezondheid.
  Gezonde snacks bevatten vetzuren, vitamines en mineralen. Dit is goed voor zijn gezondheid. Denk aan snacks die zorgen voor een gezonde huid en glanzende vacht. Of snacks met bijvoorbeeld calcium en glucosamine die zorgen voor sterke botten en soepele gewrichten.

 • Extra motivatie bij het trainen.
  Voedsel als beloning motiveert je hond. Maak daar slim gebruik van bij het opvoeden of trainen. Een lekkere beloning helpt om hem goed te laten luisteren. En hij doet extra goed zijn best als hij een trainingsbotje of een snoepje in het vooruitzicht heeft. 

Kies snacks die voor je hond bedoeld zijn

Het is heel verleidelijk om als je zelf iets eet, je maatje ook een stukje te geven. Toch kun je dit beter niet doen.

Snacks voor mensen te veel suiker, vet en zout. Wist je dat een plakje worst voor je hond hetzelfde is als een hele zak chips voor mensen? En een blokje kaas voor hem net zoiets is als een hele hamburger?


Ook bevat ons voedsel niet de voedingsstoffen die je hond nodig heeft. Sterker nog, de kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen zijn schadelijk voor zijn gezondheid. Zo zijn bijvoorbeeld chocolade, cafeïne, noten, druiven, avocado en ui giftig voor je hond.

Menselijk voedsel is in de eerste plaats bedoeld voor mensen. Je kunt dit dus beter niet geven, maar hem in plaats daarvan een lekkere hondensnack voorschotelen.

Hoeveel snacks mag een hond per dag? 

Het is belangrijk om een gezonde balans te houden. Als je maar snacks blijft geven, krijgt je viervoeter te veel calorieën binnen. Dit vergroot het risico op overgewicht en gezondheidsproblemen. 

Een handig hulpmiddel is de 10%-regel. Check de voeding van je hond en bepaal hoeveel daarvan ongeveer 10% is. Geef maximaal 10% van de dagelijkse voeding aan snacks. De overige 90% van de calorieën komt van zijn voer. 

Van elke 100 gram voer die je hem geeft, mag dus 10% snoepjes zijn. Dit betekent dat je per 90 gram voer ongeveer 10 gram snacks geeft.


Persoonlijk advies? Kom gerust langs

Bij onze dierspecialist in onze winkels kun je terecht voor informatie en advies. Twijfel je of een bepaalde snack geschikt is? Of is je viervoeter allergisch en wil je graag weten welk snacks hij wel mag hebben? Kom gewoon eventjes lang en krijg persoonlijk advies van onze dierspecialist. Wij helpen je graag!