Wat zijn gezonde snacks voor je hond?

Natuurlijk verdient je hond af en toe een lekkere beloning. Snacken is niet erg, zolang je kiest voor iets gezonds. Hoe weet je nu of een snack goed is voor jouw hond? Daar lees je meer over in dit artikel.

Bekijk: Gebitsverzorgende snacks | Gedroogde snacks | Hondenkoekjes | Kauwsnacks

Wat maakt een snack gezond?

Er zijn allerlei soorten hondenkoekjes en -snacks op de markt, maar hoe weet je nu welke gezond is? 

Een gezonde snack is natuurlijk en bevat alleen datgene wat je hond echt nodig heeft. Ga voor een verantwoord tussendoortje dat bestaat uit puur vlees of dierlijk materiaal. Het liefst (langzaam) gedroogd. Zo geef je een lekkere vetarme snack vol voedingsstoffen.


Bekijk voordat je iets koopt de ingrediënten op de verpakking. Vermijd snacks met veel suiker, toegevoegde kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen.


Welke snacks kan ik mijn hond geven?

Er zijn allerlei soorten hondensnacks te krijgen. Zo zijn er snacks om je hond te belonen, te trainen of lekker te verwennen. Denk aan trainingssnacks, kauwsnacks, gedroogde snacks, (graanvrije) hondenkoekjes, gebitsverzorgende snacks en natuurlijke snacks.

Naast snacks is er ook kauwhout. Dit is ideaal voor honden met een allergie, omdat hier geen eiwitten en calorieën zitten. Wil je je hond eens wat anders voorschotelen? Insectensnacks zijn hypoallergeen en daarmee een goed alternatief voor honden met darm-, huid- of vachtproblemen.

Puppy's hebben minder kracht in hun kaken, waardoor sommige kauwsnacks te hard zijn. Wil je jouw kleintje iets lekkers geven? Kies dan een zachtere snack zoals long, lever of gedroogde vis. Of geef je hondje een speciale puppysnack.


Voordelen gezonde hondensnacks

Een verantwoorde hondensnack heeft verschillende voordelen:

 • Goed voor het gebit.
  Dental snacks helpen tandplak voorkomen en versterken het tandvlees. Ideaal als aanvulling op de gebitsverzorging van je hond.

 • Voorziet in de kauwbehoefte.
  Een hond kauwt en knaagt graag. Geef hem daarom regelmatig een kluifje, kauwbot of kauwstaaf. Tijdens het kauwen komt het stofje endorfine vrij. Dit verlaagt het stressniveau en geeft een goed gevoel. Daarnaast zijn kauwsnacks goed voor het gebit en een handige oplossing om je maatje even bezig te houden.

 • Stimuleert de spijsvertering.
  Kluiven op een snack is goed voor de spijsvertering. Hierdoor verteert hij zijn eten beter.

 • Goed voor de gezondheid.
  Gezonde snacks ondersteunen de gezondheid van je hond. Zo zijn er vissnacks die zorgen voor een gezonde huid en glanzende vacht. En snacks met calcium en glucosamine die de botten en gewrichten sterk en soepel houden.

 • Extra motivatie bij het trainen.
  Voedsel als beloning motiveert. Maak daar slim gebruik van bij het opvoeden of trainen. Je hond doet extra goed zijn best als hij een lekkere beloning in het vooruitzicht heeft. 

Kies snacks die voor je hond bedoeld zijn

Het is heel verleidelijk om als je zelf iets eet, je maatje ook een stukje te geven. Toch kun je dit beter niet doen. Snacks voor mensen zitten vol suiker, vet en zout. Wist je dat een plakje worst voor je hond hetzelfde is als een hele zak chips voor mensen? En een blokje kaas voor hem net zoiets is als een hele hamburger?


Veel etenswaren zijn niet gezond voor honden. Chocolade, cafeïne, noten, druiven, avocado en ui zijn zelfs giftig. Menselijk voedsel is in de eerste plaats bedoeld voor mensen. Geef je hond dus een lekkere hondensnack in plaats van de restjes van jouw bord.

Hoeveel snacks mag een hond per dag? 

Het is belangrijk om een gezonde balans te houden. Als je maar snacks blijft geven, krijgt je viervoeter te veel calorieën binnen. Dit vergroot het risico op overgewicht en gezondheidsproblemen. 

Een handig hulpmiddel is de 10%-regel. Check de voeding van je hond en bepaal hoeveel daarvan ongeveer 10% is. Geef maximaal 10% van de dagelijkse voeding aan snacks. De overige 90% van de calorieën komt van zijn voer. 

Van elke 100 gram voer die je hem geeft, mag dus 10% snoepjes zijn. Dit betekent dat je per 90 gram voer ongeveer 10 gram snacks geeft.


Persoonlijk advies? Kom gerust langs

In onze winkels en webshop vind je verschillende hondensnacks. Er zit vast iets bij wat jouw viervoeter lekker vindt!

Twijfel je of een bepaalde snack geschikt is? Of is je hond allergisch en wil je graag weten welk snacks hij wel mag hebben? Kom gewoon eventjes lang en krijg persoonlijk advies van onze dierspecialist. Wij helpen je graag! 

Vind jouw winkel