7 tips voor meer biodiversiteit in de tuin

Hoe diervriendelijk is jouw tuin? In het wild levende dieren worden steeds schaarser in Nederland. Bijen en vlinders krijgen het steeds moeilijker. En juist deze dieren zijn ontzettend belangrijk voor de biodiversiteit in je tuin. 

Gelukkig is daar iets aan te doen. Met een paar simpele aanpassingen trek je meer dieren naar jouw tuin. Zo doe je iets terug voor de natuur en de dieren. Én het is goed voor je tuin. 

In dit artikel lees je 7 tips om je tuin of balkon diervriendelijker te maken.

1. Plant bloemen voor bijen en vlinders

Plant bloemen die nectar afgeven. Zo trek je meer bijen en vlinders naar je tuin. Die zorgen weer voor meer biodiversiteit in je tuin.

Bijen en vlinders bestuiven namelijk je planten. En de bloemzaden zijn op hun beurt weer belangrijk voor vogels, knaagdieren en andere kleine tuinbewoners. 

Bloeiende bloemen zijn voor bijen de eerste mogelijkheid om vers stuifmeel te halen. Deze bloembollen plant je in het najaar, in de periode van september tot en met december. Denk aan: 

 • Narcissen 
 • Hyacinten
 • Tulpen 
 • Krokussen


Bekijk bloembollen

Zorg verder voor genoeg variatie in planten. Zo geniet je het hele seizoen van een mooie tuin die allerlei diersoorten aantrekt. Een selectie van planten: 

 • Lente: sleutelbloem, longkruid, hondsdraf, zenegroen, damastbloem.
 • Zomer: kattenstaart, duizenblad, dropplant, zonneroosje, hartgespan, lavendel, tijm, zonnebloem, vlinderstruik.
 • Herfst: leverkruid, guldenroede, ijzerhard, herfstaster, hemelsleutel, heide.

2. Plaats bomen en planten voor vogels

Meer vogels in je tuin? Bomen geven beschutting en zorgen voor een goede plek om te nestelen. Ook kunnen ze door hun zaden, vruchten of noten een goede voedselbron zijn. Bomen, struiken en planten zorgen bovendien voor beschutting. 

Hieronder zetten we populaire bomen, struiken en planten voor jou op een rijtje:

Bomen en struiken voor een grote tuin


Bomen en struiken voor een kleine tuin


Hagen, als broedplaats voor vogels


Klimplanten, voor beschutting


Eik

Lijsterbes

Wilde liguster

Klimop

Berk

Vogelkers

Haagbeuk

Klimroos

Vuurdoorn

Appelboom

Meidoorn

Kamperfoelie

Beuk

Vlinderstruik

Hulst

Klimhortensia

Sleedoorn

Kronkerwilg

Conifeer

Bosrank


3. Een vijver voor vogels, kikkers en insecten

Water is een bron van leven. Maak vogels, kikkers en insecten blij met een vijver in je tuin. Heb je weinig ruimte of een balkon? Dan kan je ook een drinkschaal plaatsen. Met een grote of kleine vijver trek je echter meer dieren naar je tuin. Amfibieën zoals kikkers zijn dol op water. Ze springen en kwaken, en brengen meer leven in de brouwerij. 

Meer biodiversiteit in je vijver? Laat de oevers geleidelijk aflopen. Plaats planten en waterplanten voor genoeg beschutting en maak variatie in de waterdiepte.

Hieronder geven we je meer tips: 

 • Laat een groot deel van de vijver in de zon liggen. Dat geeft een goede plantengroei.
 • Zorg voor minimaal drie niveaus in waterdiepte: 15 tot 20 centimeter, 35 tot 40 centimeter en ongeveer 80 centimeter.
 • Bedek minimaal dertig procent van het wateroppervlak met drijfplanten.
 • Plant genoeg water-, oever- en moerasplanten. Een rijk beplante vijver is aantrekkelijk voor dieren.


Zelf een vijver plaatsen? Bekijk hier onze vijverproducten:

Alles voor een mooie vijver


4. Zorg voor voer en nestkasten

Zorg goed voor de dieren in je tuin. Je kan ze gerust het hele jaar door voeren. Daar worden ze niet afhankelijk of verwend door, zoals vroeger werd gedacht. Je kan ook zorgen voor een nestje en beschutting. Welkoop heeft alles in huis voor onder andere vogels, insecten en egels. 

Denk bijvoorbeeld aan: 

Zorg goed voor de insecten: 

Natuurmonumenten Sun Small - Insectenhotel - 8x16x16cm

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten Sun Small - Insectenhotel - 8x16x16cm

16.95
Natuurmonumenten Suvan - Insectenhotel - Naturel

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten Suvan - Insectenhotel - Naturel

27.95
Natuurmonumenten Suraj Large - Insectenhotel - 8x33,6x33,6cm

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten Suraj Large - Insectenhotel - 8x33,6x33,6cm

39.95
Welkoop Insectenhotel- - Bruin - M 19X15X5X42,8cm

Welkoop

Welkoop Insectenhotel- - Bruin - M 19X15X5X42,8cm

24.95


5. Gebruik natuurlijke bestrijding

Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen bij plagen. Door de natuur slim in te zetten voorkom je schade aan de biodiversiteit in je tuin. Waar moet je dan aan denken?

Tuinkruiden tegen slakken 

Slakken zijn een ware plaag voor je moestuin. Maar wist je dat je deze natuurlijk kan bestrijden? Slakken houden niet van sterk geurende tuinkruiden zoals tijm en rozemarijn. Plant deze daarom aan de rand van je moestuinbed. Zo maak je jouw moestuin minder aantrekkelijk voor slakken.

Brandnetel tegen bladluis

En heb je bladluis op je planten? Gebruik dan brandnetel als natuurlijk middel. Voeg 3 eetlepels brandnetel toe aan 1 liter kokend water. Laat dit een dag trekken. Zeef de vloeistof, giet het in een plantenspuit en bespuit je planten met dit mengsel. Ongevaarlijk voor je planten, maar wel effectief tegen bladluizen.


6. Laat snoeiafval liggen

Dit lijkt misschien wat tegenstrijdig - je wil je tuin het liefst netjes houden. Maar dieren houden juist van een plekje om te schuilen. Laat afgevallen takken of een boomstam daarom eens liggen in je tuin. Maak er een stapel van en laat de natuur zijn werk doen. 

Dieren kunnen deze resten in de herfst en winter goed gebruiken. Zo maken insecten en egels dankbaar gebruik van deze nieuwe schuilplaats. En door de tijd zullen zwammen en mossen groeien op het hout. Dat ziet er ook nog decoratief uit!


7. Ga voor een wild gazon

Heb je de ruimte in je tuin? Overweeg dan eens om een stuk van je gazon te laten verwilderen. Geef je gras ruimte om te bloeien. De al aanwezige bloemen krijgen hierdoor ook meer ruimte om te groeien. 

Het hogere gras en de wilde bloemen trekken bijen, vlinders en andere insecten aan. Maar het is ook een mooie schuilplek voor vogels in je tuin. Direct meer biodiversiteit in je tuin dus.


Meer advies? Kom gerust langs

Wil je meer tips en advies voor een diervriendelijkere tuin? Kom dan gerust langs in één van onze winkels. Onze tuinspecialist kijkt graag met jou mee en geeft je met alle plezier persoonlijke tips en advies. Ook vind je in onze winkel en webshop alles wat je nodig hebt om je tuin tot een waar dierenparadijs te maken. Samen gaan we voor meer biodiversiteit! 

Vind jouw winkel