Ik wil een kat kopen

Maar wat voor kat kies je? Een gecastreerde kater is vaak makkelijk en meegaand, een kitten kost wat meer tijd en een raskat is duurder. Denk ook goed na over de tijd die een huisdier kost. Want een kat in huis is heel leuk. Maar het dier is wel jouw verantwoordelijkheid. Ook als je op vakantie gaat.

Verantwoordelijkheid

Dus denk goed na over deze verantwoordelijkheid. Katten kunnen makkelijk een jaar of 14 worden en ze hebben veel aandacht en verzorging nodig. Als je een weekendje weggaat moet er wel iemand zijn om de bak te verschonen en eten te geven. Denk goed na over deze verplichtingen. Want er zitten al genoeg katten in het asiel.

Asiel of nestje

Heb je de knoop al doorgehakt? Dan moet je nog beslissen waar je de kat vandaan haalt. Geef jij een lieve poes uit het asiel een tweede kans? Of kies je liever voor een kitten uit een nestje? In het asiel weten de verzorgers vaak precies wat voor karakter een kat heeft. Dan weet je dus precies wat voor dier je in huis haalt. Mensen denken vaak dat in het asiel alleen probleemdieren zitten. Maar dat klopt niet. Ga eens kijken in een asiel en praat met de verzorgers.

Een kitten in huis is natuurlijk heel leuk, zeker als je kinderen hebt. Maar het opvoeden kost wel veel tijd. En in het eerste jaar zijn de kosten voor een jonge kat ook een stuk hoger dan voor een wat oudere kat. Een kitten moet worden ingeënt en meestal laat je het diertje ook nog castereren of steriliseren. Lees meer over kittens.

Eén of meer katten

Als je weinig thuis bent, kun je beter 2 katten nemen. Als je kiest voor een kitten kun je het beste 2 diertjes uit hetzelfde nest nemen. Ze hebben dan een speelkameraadje dat ze al kennen. Neem je een oudere kat in huis? Zoek dan eerst uit of hij wel gewend is om zijn territorium te delen voor je er een andere poes of kater bijzet. Als je meerdere katten neemt, zorg dan wel dat je voldoende kattenbakken en eet- en drinkbakjes koopt. Je moet minimaal 1 bak per kat hebben en liefst nog eentje extra. Lees meer over kattenbakken.

Poes of kater?

Als je later een nestje wilt, neem je natuurlijk een poes. Wil je alleen een gezellige huisgenoot, dan maakt het niet uit of je een poes of kater neemt. Een kater is meestal iets zachtaardiger dan een poes. Zeker als ze gecastreerd zijn. Een poes kan soms bazig zijn. Maar het karakter verschilt natuurlijk ook per dier.

Raskat

Wil je graag een raskat? Ga dan op zoek naar een betrouwbare fokker of kijk in het dierenasiel. In Nederland zijn verschillende kattenverenigingen die aan kittenbemiddeling doen. En als er geen kittens zijn, dan zetten ze je vaak op een wachtlijst. Alle kattenverenigingen in Nederland zijn aangesloten bij Felikat. Dit is de Nederlandse Vereniging van Fokkers en Liefhebbers van Katten.

Gewone huiskat

Voor een huiskat hoef je weinig moeite te doen. Vaak hangt er op het prikbord van de supermarkt een briefje, of weten buren of vrienden wel ergens een nest jonge katjes.

Katten en kinderen

Jonge kinderen, maar ook baby’s en katten gaan prima samen. Maar je moet kinderen wel leren hoe ze met een kat om horen te gaan. Het dier is geen speelgoed. Geef de kat een eigen plek en leer de kinderen daar vanaf te blijven. Ligt de kat in zijn mandje? Laat hem dan even met rust, spelen komt later wel weer.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.