Vakantiechecklist kat

Spelen met je kat

Spelen met je kat is niet alleen leuk, maar ook gezond! Hij blijft fit en actief én spelen zorgt ervoor dat jullie band sterker wordt. Ook is spelen erg goed voor het jachtinstinct van je kat. Met speeltjes zoals balletjes, muizen en hengels verveelt je kat zich geen moment. En met een krabpaal op een handige plek blijft ook je huis heel.  

Jagen en spelen

Je kat heeft van nature een ontwikkeld jachtinstinct. Spelletjes waarbij hij op iets kan jagen zijn dus extra leuk! Zeker bij katten die de hele dag binnen zitten is spelen erg belangrijk. Als je kat niet voldoende kan spelen, raakt hij gefrustreerd. Dit zorgt weer voor slechte gewoontes, ongewenst gedrag én een ongelukkige kat. Ook zorgt voldoende beweging ervoor dat je kat gezond blijft. Dus haal die kattenspeeltjes maar tevoorschijn! Met de volgende tips wordt spelen voor je kat extra leuk:

  • Beweeg het speeltje van je kat af, niet naar hem toe. Als echte jager gaat hij het liefst achter een wegrennende prooi aan.
  • Verstop het speeltje langzaam achter iets, bijvoorbeeld een deur of tafelpoot. Doe net of het een prooi is die zich verbergt.
  • Naast jagen is de prooi vangen ook belangrijk. Laat je kat het speeltje dus af en toe te pakken krijgen.
  • Wissel regelmatig speeltjes af. Dit houdt het nieuw en interessant voor je kat. Denk aan speeltjes waarmee je kat zichzelf kan vermaken, maar ook speeltjes waarmee je samen met je kunt spelen.  
  • Dring geen speeltjes op. Duw bijvoorbeeld geen hengeltjes of touwtjes in zijn gezicht, daar houdt hij niet van. 

Speelgoed

Kattenspeelgoed is er in alle soorten en maten. We hebben een uitgebreid assortiment, dus bij ons vind je altijd iets wat je kat leuk vindt! Kies bijvoorbeeld voor balletjes of muizen om achteraan te rennen. Wil je liever iets veiligers voor je eigen handen, ga dan voor een laserlampje en laat je kat het lichtpuntje vangen. Of kies voor een hengel; aan het uiteinde van het touw zit een speeltje wat door beweging net een prooi lijkt. En als je je kat extra wilt verwennen tijdens het spelen is een speeltje gevuld met snoepjes of kattenkruid onweerstaanbaar! Dit kun je doen met bijvoorbeeld een voerbal of door snoepjes in huis te verstoppen. Met een beetje oefenen kun je je kat zelfs trainen  om trucjes te doen.  

Krabpaal

Zonder scherpe nagels kan een kat niet jagen. Hij scherpt dus regelmatig zijn nagels. Je kat traint daarmee ook gelijk de spieren van zijn voorpoten. Heb je liever niet dat je bank of gordijnen hiervoor gebruikt worden? Kies dan voor een krabpaal of krabplank. Zet de krabpaal op een plek waar je kat vaak komt. Bijvoorbeeld in de buurt van zijn slaapplek. Dan kan hij zich even uitrekken en krabben als hij net wakker is.