Broeden

Wanneer je eieren wilt laten uitbroeden tot kuikens moet een nest natuurlijk bevruchte eieren bevatten. Hiervoor heb je een haan nodig, of je koopt bevruchte eieren van een hobbyfokker. Je kunt er altijd voor kiezen een kip eieren te laten leggen en de bevruchte eieren te laten uitbroeden door de kip zelf, maar dit kan ook met behulp van een broedmachine. Broeden is een natuurlijk proces, maar het is niet altijd vanzelfsprekend. De meest efficiënte en werkzame manier is dan ook om het broeden te laten verlopen met behulp van een broedmachine. Maar is dit geschikt voor jou? En waar moet je dan op letten? Dat gaan we je uitleggen!

Bekijk ook Broedmachines | Warmtelampen | Kip & Pluimvee

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Kuikens broeden

Broedmachines zijn specifiek ontwikkeld om het broedproces van een kip na te bootsen. Er zijn drie factoren waar je het meest rekening mee moet houden, zodat een succesvolle uitkomst met de beste kuikens gegarandeerd is:

  • De luchtvochtigheid
  • De temperatuur
  • Het keren van de eieren

De luchtvochtigheid dient in de eerste 18 dagen 40% tot 50% te zijn en 70% in de laatste drie dagen van het broedproces. De temperatuur wordt automatisch geregeld via de elektronische thermostaat van een broedmachine. Afhankelijk van het type eieren dat je wilt broeden kun je de temperatuur instellen. Daarnaast is het belangrijk om de eieren minimaal tweemaal per dag om te draaien. Een tip: zet een kruisje en rondje op het ei, zodat je makkelijk kunt zien of je het ei al hebt omgedraaid.

Kuikens

Het laten leggen van eieren door een kip en het broeden van kuikens kan een van je grootste hobby’s zijn. De periode van nest met bevruchte eieren tot aan de geboorte van de kuikens duurt 21 dagen. Kuikens van pluimvee hebben veel warmte nodig om te kunnen leven en groeien, dit kun je nabootsen door de aanschaf van de juiste warmtelampen. Bij een broedmachine raden we aan om twee warmtelampen te houden, zodat wanneer er één stuk gaat de temperatuur niet direct daalt. Kuikens hebben daarnaast geschikt voer nodig en voldoende water.

Wil je nog meer weten over kippen broeden en kuikens? Bekijk de pagina Broedende kip en kuikentjes of bespreek al jouw vragen met een adviseur in één van onze vele winkels. Niet voor niets zijn wij de beste winkelketen in de categorie Tuin & Dier. Welkoop. Weet wat te doen.