6 tips om je tuin lenteklaar te maken 

De lente is in aantocht! Een prachtige periode voor je tuin. Bomen, bloemen, planten en struiken staan binnenkort in bloei en laten hun mooiste kleuren zien. Hoog tijd om je tuin voor te bereiden op deze periode. Maar hoe pak je dat aan? Wij geven je tips. 


Begin met opruimen 


In de winter hoef je weinig te tuinieren. Je laat je tuin grotendeels met rust. Daarom is het nu de perfecte tijd voor een voorjaarsschoonmaak. De eerste stap is dan makkelijk en logisch: opruimen maar!

Ruim losse blaadjes, takken of ander tuinafval op. Haal ook het onkruid weg. Dit kan je met de hand doen, of met een onkruidsteker. 

Heb je takjes en plantenresten bij elkaar geveegd? Gooi deze dan niet weg. Je kan hier namelijk compost van maken. Dat is voeding die je later kan gebruiken in je tuin. Zelf compost maken is makkelijker dan je denkt. Lees hier hoe je zelf aan de slag gaat:

Zelf compost maken


Maak je terras schoon


Kleuren jouw terrastegels ook groen? De zon schijnt minder in de winter, en het is vochtiger buiten. De perfecte ingrediënten voor algengroei. In de lente schijnt de zon vaker en wordt het langzaamaan droger. Een mooie tijd om groene aanslag van je tegels te halen! 

Voorkomen is beter dan genezen. Veeg daarom regelmatig je terras met een bezem. En haal onkruid weg met een voegenkrabber of voegenborstel. 

Heb je grover geschut nodig? Bij Welkoop vind je allerlei middelen om groene aanslag te bestrijden op een milieuvriendelijke manier. Deze kun je vaak verdunnen en gebruiken in combinatie met een drukspuit. Kijk op de verpakking voor de instructies. 

Alles tegen groene aanslag


Snoei struiken en planten


De lente is de perfecte tijd om te snoeien. Door te snoeien zorg je voor meer ruimte en licht. Je plant groeit daardoor beter en wordt ouder. 

Is de vorstperiode voorbij? Dan kan je beginnen met vorstgevoelige planten snoeien. Denk aan rozen en hortensia’s. De meeste hortensia-soorten bloeien op ‘oud hout’. Dit zijn takken van minimaal een jaar oud. Snoei deze takken weg, dan bloeien de bloemen komend seizoen nog mooier. 

Werk deze periode ook je hagen en heggen bij, zoals de buxus of rozenhaag. Een heggenschaar is hierbij handig. 

Ben jij geknipt voor deze taak? In onze webshop en winkel vind je snoeigereedschap in alle soorten en maten. Zo staat je tuin er snel weer netjes bij. Veel succes met snoeien! 

Een greep uit ons snoeigereedschap: 
WOLF-Garten RR 900 T Premium Plus - Takkenschaar - Rood

WOLF-Garten

WOLF-Garten RR 900 T Premium Plus - Takkenschaar - Rood

89.95
WOLF-Garten RR 4000 Premium Plus - Snoeischaar - Rood

WOLF-Garten

WOLF-Garten RR 4000 Premium Plus - Snoeischaar - Rood

30.95
WOLF-Garten HS-B - Buxusschaar - Rood

WOLF-Garten

WOLF-Garten HS-B - Buxusschaar - Rood

39.75
Fiskars XA2 - Handsappie - Zwart

Fiskars

Fiskars XA2 - Handsappie - Zwart

49.50

Onderhoud je gazon 


Je gazon kan na de winter wel een zetje gebruiken. Begin hier al vroeg in het jaar mee en je krijgt er een prachtige groene grasmat voor terug. Waar moet je aan denken? 

Grasmaaien
Als het stopt met vriezen kan je beginnen met grasmaaien. Gras groeit namelijk als het buiten warmer is dan 6 graden.  Meestal is dit rond maart het geval. 

Bekalken
Door je gazon te kalken bereid je jouw grasmat voor op het groeiseizoen. Je gazon neemt de voeding dan beter op. Ook maakt dit de bodem minder zuur: zo groeit er minder mos op je bodem. Kalken doe je het liefst tussen februari en maart. 

Verticuteren
In de winter krijgt mos de vrije hand. Dit komt omdat de zon minder schijnt en het vochtiger is buiten. Dit haal je weg door je gazon te verticuteren. Tussen maart en mei is de ideale periode hiervoor. Kale plekken na het verticuteren vul je op door gras te zaaien

Bemesten
Tijdens de winter krijgt je gazon veel te verduren. Geef je gras een boost door je gazon te bemesten. Je gazon krijgt dan alle voeding om goed te groeien. 

Meer weten?
Lees hier alles over het onderhouden van je gazon. Weten wat jouw grond nodig heeft? 

Begin je voorjaar goed met een gratis grondtest. Je komt direct te weten wat jouw grond nodig heeft. Neem een bakje grond mee naar jouw Welkoop en laat hem testen. Dit kan gewoon zonder afspraak. Onze tuinspecialist staat altijd voor je klaar met tips en advies op maat!

Meer over de grondtest


Plant zomerbollen 


Wil je in de zomer genieten van een bloeiende tuin? Dan is het nu de tijd om zomerbollen te planten. De meeste bollen plant je na de laatste nachtvorst. Weet je niet zeker of dit het juiste moment is? Kijk dan op de verpakking van je bloembol. Bekende zomerbollen zijn bijvoorbeeld de iris, lelies, dahlia’s en gladiolen. 

Voorjaarsbloeiende bloemen zoals krokussen en narcissen moet je nu al hebben geplant. Bloembollen planten doe je namelijk het liefst al vóór de eerste vorst. Heb je dit al gedaan én plant je nu zomerbollen in je tuin? Dan heb je het hele jaar een kleurrijk feest in je tuin. 

Bij Welkoop vind je bloembollen in alle soorten en maten. Bestel ze online, of kom eens langs in een winkel bij jou in de buurt. 

Bekijk bloembollen


Controleer je vijver


Nu het niet meer vriest is het tijd om je vijver lenteklaar te maken: 

  • Verwijder de dode planten uit je vijver. Haal ook de dode bladeren uit je vijver, deze zorgen voor algenvorming. 
  • Daarnaast is de lente een goede periode om de pomp en filters te controleren en schoon te maken. Zo krijgen je planten en vissen weer schoon water. 
  • Zorg wel dat er genoeg zuurstofplanten in je vijver blijven staan. Zijn er te weinig? Dan kan je vanaf eind april zuurstofplanten toevoegen. 

In onze webshop en winkel koop je alles voor het onderhouden van je vijver. Denk aan schepnetten, anti-algenmiddelen maar ook waterpompen en filters. Zo houd je jouw vijver helder en gezond. Benieuwd naar ons aanbod? 

Alles voor je vijver


Alles voor je tuin vind je bij Welkoop

Jeuken je groene vingers om aan de slag te gaan? Bij Welkoop vind je alles voor het onderhouden van je tuin. Van tuinhandschoenen tot meststoffen, en van bloembollen tot snoeischaren. En bestel je online? Vanaf € 40,- bezorgen we gratis bij je thuis. 

Voor advies op maat ben je natuurlijk altijd welkom bij jouw Welkoop. Jouw tuinspecialist staat voor je klaar met tips op maat. Zien we je binnenkort? 

Vind jouw winkel