Wat is het beste bot voor je hond?

Honden houden ervan om lekker te kauwen op een bot. En het heeft ook nog eens verschillende gezondheidsvoordelen. Maar het is wel belangrijk om het juiste bot te kiezen. Hoe maak je deze keuze? In dit artikel lees je waar je op moet letten.

Bekijk: Gedroogde snacks | Kauwsnacks | Gebitsverzorgende snacks


Waarom een kauwbot aan je hond geven?

Het kauwen op een bot heeft verschillende voordelen:

  • Goed voor het gebit. Je hond kan zijn tanden slijten door te kauwen op een bot of andere kauwsnack.

  • Tegen verveling. Kauwen gaat sloopgedrag tegen. Beter een bot dan jouw pantoffels!

  • Overgewicht bestrijden. Kauwen kost energie en vermindert het hongergevoel. Heb je een hond met overgewicht? Geef hem dan een kauwbot na de maaltijd.

  • Endorfine. Je hond wordt er blij van. Het vervult de natuurlijke behoefte om ergens op te kauwen.
Waar moet je op letten bij de keuze van een kauwbot?

Het belangrijk om een kauwbot van goede kwaliteit te kiezen. Kauwbotten van mindere kwaliteit kunnen zelfs gevaarlijk zijn voor je maatje.

Stevigheid

Een bot is moet hard genoeg zijn zodat je hond lekker kan kluiven en het gebit kan reinigen. Maar ook niet te hard, want dan kunnen de tanden van je hond breken.

Geef je hond geen gekookte botten of kippen botten. Deze zijn vaak een stuk kwetsbaarder. Je hebt dan het risico dat het bot kan afbreken. Er kunnen dan splinters terechtkomen in de maag en darm. Dit kan dan ontsteken.

Grootte van het bot

Kies een bot dat past bij de lengte van jouw hond. Te groot is niet fijn: je hond moet het bot kunnen vasthouden met zijn poten. Te klein is gevaarlijk, want dan kan je maatje juist stikken.

Natuurlijke ingrediënten

Kies voor kauwbotten of kauwstaven zonder toevoegingen. Veel kauwsnacks zitten vol met suiker en ongezonde ingrediënten die de kans op overgewicht kunnen vergroten.


Hoe lang mag een hond op een bot kauwen?

Een volwassen hond mag gerust 2 tot 3 keer per dag een half uur op een bot kauwen.

Houd altijd toezicht wanneer je jouw hond een bot geeft. Het is verleidelijk om je hond een bot te geven voordat je je huis verlaat. Dan kan hij zich lekker uitleven op het bot als jij weg bent. Maar gelet op de risico's is het beter om een bot te geven onder toezicht.


Kan ik een kauwbot aan mijn puppy geven?

Een kauwbot geven aan een puppy is geen goed idee. Dat heeft te maken met de hoeveelheid calcium in botten.

Puppy's hebben calcium nodig om te groeien. Dit krijgen ze al voldoende uit hun voeding. Extra calcium in de vorm van een bot is geen goed idee. Te veel calcium is zelfs gevaarlijk – dit kan leiden tot skeletafwijkingen. Je puppy groeit dan te snel door. Hierdoor moet het skelet meer gewicht dragen dan het kan.

Geef je puppy geen bot totdat hij op 80% van zijn volwassen lichaamsgewicht is. Pas dan is het veilig om je pup een bot te voeren.


Tips om veilig een bot aan je hond te geven

  • Geef je hond het juiste bot. Een te klein bot kan makkelijk worden ingeslikt door grote honden. Ook moet het bot hard genoeg zijn dat je hond er goed in kan bijten. Twijfel je welk bot geschikt is? Kom dan langs bij een Welkoop bij jou in de buurt. Wij helpen je graag. 

  • Let op de ontlasting. Is de poep te hard of raakt je hond verstopt? Dan zijn botten geen slim plan. De hoeveelheid calcium in de botten kan namelijk zorgen voor verstopping.

  • Geef geen bot als je hond honger heeft. Dan valt hij te enthousiast aan, wat kan leiden tot ongelukken. Geef liever een bot als de maag van je hond al gevuld is en wanneer hij rustig is.

  • Houd het nummer van je dierenarts bij de hand. Mocht er iets aan de hand zijn, dan kan je snel bellen.


Kauwbotten vind je bij Welkoop

De beste kauwbotten voor je hond vind je bij Welkoop. Kom langs bij een winkel bij jou in de buurt of bekijk het aanbod online.

Ben je benieuwd welk kauwbot het best bij jouw hond past? Jouw dierspecialist staat altijd voor je klaar met tips op maat. Zo geef je altijd het juiste bot aan jouw hond.

Vind jouw winkel

Of shop online