Wat is de beste senior kattenvoeding?

Je kat is de jongste niet meer. Hij is misschien wat minder actief, slaapt meer en krijgt een doffere vacht. Welke voeding heeft hij dan nodig? Moet je overstappen op seniorvoeding en wanneer doe je dat? In dit artikel geven we je antwoord op deze vragen.

Bekijk: Senior kattenvoeding | Ontdek ons eigen merk 

Waarom senior kattenvoeding kiezen?

Wordt je kat ouder? Dan wordt hij vatbaarder voor ouderdomskwaaltjes. Denk aan overgewicht, huidproblemen, artrose en diabetes. Het is belangrijk om je kat de juiste voeding te geven zodat hij gezond en fit blijft. Waar moet je op letten bij de voeding? 

Licht verteerbaar

Iedere kat is anders en heeft andere voeding nodig. Toch is er één ding belangrijk: de voeding moet licht verteerbaar zijn. De spijsvertering van je oudere kat werkt namelijk minder goed. Je maatje heeft meer moeite met het verteren van eiwitten om voldoende energie binnen te krijgen.

Kies daarom voor een dieet met voldoende hoogwaardig eiwit (minimaal 30%) van hoge kwaliteit om het verlies van spiermassa te voorkomen, en zodat je kat nog voldoende energie binnenkrijgt.

Ontdek senior kattenvoeding bij Welkoop

Bij Welkoop vind je senior kattenvoeding voor iedere kat. A-kwaliteit voor een scherpe prijs? Probeer dan eens ons eigen merk senior kattenvoeding. Onze brokken ondersteunen de vitaliteit van je kat en ondersteunen een gezonde huid en glanzende vacht.

Daarnaast vind je bij ons senior kattenvoeding van alle bekende merken. Denk aan Edgard & Cooper, Prins en Felix.

Bekijk senior kattenvoeding


Zorg ook voor genoeg water.

"Katten zijn sowieso al moeilijke drinkers, maar oudere katten drinken vaak nog minder. Naast het aanbieden van water kan natvoer een steuntje in de rug geven. Zo krijgt je oudere kat toch genoeg vocht binnen."

Jessica - dierspecialist Welkoop Wageningen.


Wanneer mag ik mijn kat senior voeding geven?

Daar is geen pasklaar antwoord op te geven. Iedere kat is namelijk anders. Het hangt af van verschillende factoren. Hieronder lees je waar je rekening mee kan houden met de keuze van senior kattenvoeding.

Leeftijd

Ongeveer vanaf 8 jaar is jouw kat van middelbare leeftijd. In mensenjaren is hij dan ongeveer 48 jaar oud. Het kan zijn dat je kat rond die leeftijd nog erg actief en speels is. Iedere kat wordt anders ouder.

Vanaf 11 jaar mag je jouw kat gerust een senior noemen. In mensenjaren is hij dan 60-plusser. Je maatje doet dan wat rustiger aan en hij zal routine wat meer gaan waarderen. Ook is hij vatbaarder voor ouderdomskwaaltjes. Denk aan huidproblemen, artrose en diabetes. Met goede seniorvoeding houd je jouw kat gezond en fit.

Waaraan merk je dat je kat ouder wordt? Wanneer hij: 

  • Minder actief is
  • Minder drinkt
  • Veel meer slaapt
  • Minder goed kan zien of horen
  • Een slechter gebit begint te krijgen
Gezondheid

Vanaf ongeveer 7 jaar nemen de risico's op ouderdomsproblemen toe. Denk hierbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk of overgewicht. Omdat senior katten een lagere energiebehoefte hebben, zullen ze snel te zwaar worden. Let daarom goed op het gewicht van je kat en pas zijn voeding zo nodig aan.

Bij 11 jaar of ouder wordt de kans op aandoeningen zoals dementie, huidproblemen, diabetes of artrose groter. Twijfel je of je kat gezondheidsproblemen heeft? Laat dit dan altijd vaststellen door je dierenarts. Deze kan je helpen met een behandelplan en een geschikt voedingsadvies.


Voeding voor gezondheidsproblemen

Wist je dat Welkoop ook veterinair voer aanbiedt? Dit dieetvoer geef je jouw kat in overleg met je dierenarts. Zo ondersteun je hem bij verschillende gezondheidsproblemen. Hieronder vind je een overzicht van de meestvoorkomende gezondheidsproblemen bij oudere katten. 

Artrose

Oudere katten hebben vaak eerder last van gewrichtsproblemen zoals artrose. Voeding met een hoger gehalte aan omega-3 vetzuren kan bijdragen aan de behandeling van artrose. Ook ondersteunt omega-3 een gezonde huid en een glanzende vacht. Een voorbeeld van voeding die deze ingrediënten bevatten is Prins VitalCare Mobility.

Nierproblemen

Heeft je oudere kat nierproblemen? Dan is het verstandig om hem juist een lager gehalte aan eiwitten te geven. Hierdoor hoeven de nieren minder hard te werken. Prins VitalCare Renal Support bevat een lager gehalte aan hoogwaardige eiwitten, maar genoeg voor een behoud van spieren en gewicht. Ook bevat het minder fosfor en een hoger gehalte aan omega-3 vetzuren.


Hoe stap ik over op senior kattenvoeding?

Ben je van plan om over te stappen naar senior kattenvoeding? Doe dit dan verspreid over 7 dagen, steeds een beetje meer. Zo geef je jouw kat de tijd om te wennen en verklein je de kans op maagproblemen.

Zeker bij oudere katten mag je gerust de tijd nemen. Merk je dat je kat het nieuwe voer nog steeds moeilijk accepteert, verspreid de overstap dan over meerdere dagen.

Meer over overstappen


Krijg gratis voedingsadvies bij Welkoop

Is mijn kat klaar voor senior voeding? En welke voeding heeft mijn doerak precies nodig? We kunnen ons voorstellen dat je dit nog niet zeker weet.

Loop daarom eens langs bij een Welkoop bij jou in de buurt. Onze dierspecialist weet precies wat een kat nodig heeft. In een persoonlijk gesprek kijken we naar de behoeftes van jouw kat en geven we advies op maat. Samen gaan we voor passende voeding voor jouw poezebeest!

Vind jouw winkel in de buurt