De eerste week met je kitten

Eindelijk, je kitten mag mee naar huis! Voor jouw nieuwe beestje is dit een flinke stap. Hij verlaat zijn bekende omgeving en komt in jouw huis te wonen. Aan jou de taak dus om dit zo prettig mogelijk voor hem te maken. Hoe je dat aanpakt? Dat lees je in dit artikel.


   Tips voor de eerste dagen en nachten: 

 1. Een warm welkom
 2. De rit naar huis
 3. Eerst rustig wennen
 4. Kinderen en huisdieren
 5. Overstappen van voer
 6. Naar de dierenarts

Warm welkom

De dag dat je kitten naar huis mag is bijna aangebroken: tijd om je huis kittenproof te maken. Werk loshangende snoeren weg en berg kleine voorwerpen op. Bedenk je dat een kitten eigenlijk net een kind is - al spelend ontdekt hij je woonruimte. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis veilig is voor je nieuwe aanwinst. 

Daarnaast is het belangrijk dat je alles in huis hebt om je kitten een warm welkom te geven. Geef hem een eigen plekje waar hij tot rust kan komen. Zet daar in ieder geval voor:

 • Een zachte kattenmand
 • Een kattenbak met vulling
 • Een krabpaal
 • Een voer- en drinkbak
 • Eventueel al wat speeltjes

Wil je helemaal voorbereid zijn op de komst van je nieuwe kitten?
Bekijk dan hier onze kitten checklist:

Bekijk checklist


De rit naar huis

Maak de rit naar huis voor je kitten zo prettig mogelijk. Want het is nogal wat voor je nieuwe huisdier: van het vertrouwde huis van de fokker naar een compleet andere omgeving. Hoe zorg je voor een fijne autorit? 

 • Leg vooraf een zachte handdoek in de reismand. Je kan er ook een klein speeltje in leggen. 
 • Ga het liefst met zijn tweeën. Een van jullie kan rijden, de ander kan jullie beestje in de gaten houden. 
 • Zorg voor weinig prikkels tijdens de autorit. Zet de radio wat zachter en rij rustig naar je huis. Je kan je kitten onderweg ook zachtjes aanspreken.

Eerst rustig wennen

En dan is het zover: je kersverse kitten is thuis! Je kan je voorstellen dat het een hele stap is voor zo’n hummeltje. Weg van zijn broers en zussen in het nest, helemaal alleen in een nieuw huis. 

Laat je kitten daarom rustig wennen. Forceer niets en laat je kitten het tempo bepalen. Hoe lang dit wennen duurt? Dat is afhankelijk van het gedrag van je nieuwe beestje. Sommige kittens onderzoeken direct onbevreesd je huis. Anderen verschuilen zich liever eerst achter de bank. Geef je kitten dan de tijd. Laat hem naar jou toe komen in plaats van andersom.

Kinderen en huisdieren

Heb je kinderen thuis? Instrueer ze dan goed. Leg uit dat de eerste dagen voor je kitten spannend zijn. Je kitten heeft in de eerste dagen rust nodig. Is je kitten eenmaal gewend, dan mogen je kinderen ze (rustig) aaien. 

Houd je andere huisdier(en) nog even weg bij je kitten. Geef je kitten een eigen ruimte waarin hij kan rondlopen. Dring niets op en laat je dieren alles op hun eigen tempo doen.

Leer elkaar kennen

Tijdens de eerste dagen is het ook belangrijk dat je zelf kennis maakt met je beestje. Neem hiervoor ruim de tijd en pak het rustig aan. Je kan je kitten laten wennen aan het oppakken en aaien. Begin ook alvast met de verzorging van je beestje. Denk aan het borstelen van de vacht, of het knippen van zijn nageltjes. Hoe eerder je hiermee begint, des te makkelijker zal hij dit later toelaten bij jou. Overstappen van voer

Geef je kitten de eerste dagen nog het voer dat hij gewend is. Ander voer kan zorgen voor stress, ook in de darmen van je nieuwe kitten. Je kan aan de fokker vragen of je wat voer mee kan krijgen. Of vraag naar het merk dat hij of zij gebruikt.

Is je kitten eenmaal gewend? Dan kan je eventueel overstappen naar een ander merk. Doe dit geleidelijk over een periode van ongeveer 7 dagen. Meng telkens wat minder oude voeding met de nieuwe voeding totdat je helemaal bent overgestapt. 

Naar de dierenarts

Maak in de eerste dagen een afspraak met de dierenarts. Kittens worden meestal op een leeftijd tussen 9 en 12 weken gevaccineerd. Ook onderzoekt de dierenarts de gezondheid van je kitten. En gaat je beestje straks buiten lopen? Dan kan je alvast bespreken om je kitten te laten chippen. 

Daarnaast is dit bezoek gelijk een goede oefening voor je kleine rakker. Zo leert hij te wennen aan autoritjes. Bovendien leert hij zo andere omgevingen  kennen. Allemaal belangrijke dingen in de socialisering van je nieuwe beestje.

Kom gerust langs voor advies

Hopelijk heb je nu genoeg handvaten om je nieuwe maatje een warm welkom te geven . Wil je meer informatie of tips? Kom dan gerust langs in één van onze winkels. Onze dierenspecialisten helpen je graag verder. 


Gratis welkomstpakket voor je kitten

Nieuwe kitten in huis? Wij helpen jou om hem een warm welkom te geven. Vraag nu jouw gratis kittenpakket aan. Samen met onze dierspecialist vul je het pakket met de leukste producten. Daarnaast krijg je een jaar lang mails met tips en voordeel - speciaal voor jouw kleine rakker.

Zien we je binnenkort? 

Vraag pakket aan