Kat en vuurwerk: 7 tips tegen vuurwerkangst

Oud en nieuw staat voor veel mensen in het teken van oliebollen, vuurwerk en gezelligheid. Maar voor je kat kan het een heel stressvolle avond zijn. Veel katten worden bang van het lawaai van vuurwerk. Hoe zorg je ervoor dat je kat ook een fijne jaarwisseling heeft? In dit artikel geven we je tips.


   In dit artikel: 


Hoe merk je dat je kat bang is?

Iedere kat is anders en reageert anders op stressvolle situaties. Er zijn verschillende manieren waarop je kat laat zien dat hij bang is. 

Let bijvoorbeeld op deze signalen:

  • Oren naar achteren
  • Vluchten/verstoppen
  • Veel miauwen of juist blazen 
  • Poten gebogen, of een lage houding
  • Staart is lager dan normaal 
  • Schrikachtig reageren

Jij kent je kat als geen ander. Gedraagt hij zich anders tijdens oud en nieuw? Dan is hij waarschijnlijk bang voor vuurwerk. In dit artikel lees jij wat jij kan doen om hem zo goed mogelijk voor te bereiden op de jaarwisseling.


Houd je kat binnen

Mag je kat normaal gesproken naar buiten? Houd hem met oud en nieuw liever binnen. Harde geluiden kunnen je maatje laten schrikken. Bovendien gebeurt het helaas nog te vaak dat mensen vuurwerk naar dieren gooien. Sluit je kattenluik en houd je kat veilig binnen. Zo voorkom je ongelukken.

Ongeacht of je een binnenkat of buitenkat hebt, zorg ervoor dat hij gechipt is. Als je kat van schrik wegrent, kunnen ze ‘m altijd herleiden naar jou.

Gebruik een GPS-tracker. Zelfs als je kat wegloopt, kun je hem altijd volgen en weet je waar hij is. Zo kun je met een gerust hart oud en nieuw tegemoet gaan. Bekijk Weenect GPS-tracker voor katten. 


Laat je kat wennen

Katten schrikken van harde, onbekende geluiden. Daar hoort vuurwerk ook bij. Hoe zorg je ervoor dat je kat minder schrikt van vuurwerkgeluiden? Een manier is om hem te laten wennen aan de klank van harde knallen. 

Speel de geluiden thuis af. Bijvoorbeeld wanneer hij ‘s avonds bij je op de bank zit. Of terwijl jij aan het koken bent. Het is belangrijk dat je zelf geen aandacht schenkt aan de geluiden, zodat je kat de knallen normaal gaat vinden. Start met een laag volume en bouw het elke dag een beetje op. 

Neem hiervoor de tijd en begin al vroeg in het jaar. Dit kan bijvoorbeeld al twee maanden voordat het oud en nieuw is, rond half oktober. Maak er een routine van en oefen elke dag met je kat. 


Maak een schuilplekje voor je kat

Zorg ervoor dat je kat een veilig plekje heeft voor de jaarwisseling. Maak een schuilplekje waar hij zich lekker in kan verstoppen. Sommige krabpalen hebben bijvoorbeeld een holletje waar katten zich in kunnen verschuilen. 

Plaats zijn slaapmandje in een rustige kamer, zodat hij daar in alle rust kan schuilen wanneer hij dat nodig heeft. Zorg ervoor dat zijn kattenbak, eten en drinken dichtbij zijn.

Of geruik een oude kartonnen doos als schuilplek. Leg er een zachte deken in, zodat hij zich erin kan verstoppen.

Forceer niets. Respecteer de eigen wil van je kat. Het kan zijn dat hij zijn eigen schuilplek kiest, zoals onder het bed of onder de bank. Dat is prima. Dwing hem nergens toe, want dat kan hem alleen maar meer afschrikken.


Houd vuurwerkgeluiden buiten

Katten hebben scherpere zintuigen dan mensen. Ze kunnen enorm schrikken van harde geluiden, plotselinge lichtflitsen of indringende kruitdampen. Sluit daarom deuren en ramen, doe het rolluik omlaag of het gordijn dicht. 

Houd het binnen ook rustig. Een feest met veel mensen kan ook stressvol zijn voor je kat. Hij kan schrikken van al die klinkende glazen, ploppende champagnekurken en onbekende mensen. Geef liever een rustig feestje met een kleine groep mensen.


Wees er voor je kat

Jouw aanwezigheid alleen al zal je kat geruststellen. Blijf bij hem en blijf rustig. Reageer zoals je normaal ook zou doen. Niet dramatisch, maar ook niet overdreven geruststellend. Zo zal je kat uiteindelijk het vuurwerk als iets normaals gaan beschouwen.

Misschien heb je ergens gelezen dat je een bange kat niet mag troosten. Dat is niet waar. Als je kat actief jouw aanwezigheid opzoekt, geef hem dan gerust een knuffel. Jij bent namelijk zijn rots in de branding tijdens stressvolle momenten zoals deze.

Beloon goed gedrag. Als je merkt dat je kat zich rustig gedraagt tijdens oud en nieuw, geef hem dan een beloning! Zo leert hij dat rustig gedrag tijdens de jaarwisseling goed is.


Zorg voor afleiding

Zet de radio of de televisie aan om het geluid van het vuurwerk wat te maskeren. Maar let op: zet het geluid niet te hard. Dit kan je kat juist overprikkelen, dus wees voorzichtig.

Gebruik speeltjes en snoepjes om je kat af te leiden. Hiermee houd je hem bezig, zodat hij niet de hele tijd gefocust is op het vuurwerk buiten.


Gebruik desnoods kalmerende middelen

Als alle bovenstaande maatregelen niet werken, kun je natuurlijke kalmerende middelen gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld Beaphar CatComfort, een spray met het kopjesferomoon van katten. Dit feromoon geeft je kat een geruststellend gevoel en kan helpen om de stress te verminderen.

Wees voorzichtig met kalmerende middelen en lees de bijsluiter goed voordat je ze gebruikt. Voor meer informatie kun je contact opnemen met je dierenarts of een van onze dierspecialisten bij een Welkoop-winkel in de buurt. We staan altijd voor je klaar met tips en advies op maat. 

Bekijk kalmerende middelen


Kom langs in de winkel voor advies

Met deze tips zorg je ervoor dat je kat een prettige jaarwisseling beleeft. Wil je meer advies? Kom dan langs bij een Welkoop-winkel bij jou in de buurt. Onze dierspecialisten helpen je graag met tips om je kat te kalmeren tijdens oud en nieuw.

Vind jouw winkel