Kattenpuberteit

Rond de zes maanden, dat kan wat later maar óók wat vroeger zijn, komt je kat in de puberteit. Katers en poezen worden dan geslachtsrijp. Hierdoor zal het gedrag van je kat veranderen.

Krolse poes

Als een poes vruchtbaar is, wordt ze krols. Krolsheid begint meestal in het voorjaar en gaat vaak door tot het eind van de zomer. Het duurt ongeveer een dag of acht. Een kat wordt één keer per jaar krols. Een kat die vooral binnen zit zal meerdere keren per jaar krols worden. Dit komt doordat het kunstlicht in huis hun natuurlijke ritme verstoort.

Het gedrag van een krolse poes is heel makkelijk te herkennen. Ze is onrustig en wil de hele tijd naar buiten. Tijdens de krolsheid worden poezen extra aanhalig. Als je over hun rug aait nemen ze een paarhouding aan door hun billen in de lucht te steken. De poes miauwt anders en luider dan normaal om katers aan te trekken. Andere dingen die een krolse poes kan doen:

  • Languit liggen
  • Minder eten
  • Langs stoelen en tafels schuren
  • Rusteloos zijn
  • Heel aanhankelijk zijn

Sproeiende kater

Jonge katers gaan in de puberteit sproeien. Zo bakenen ze hun territorium af. De urine bevat feromonen die aantrekkelijk zijn voor poezen. Op deze manier laat hij weten dat hij op zoek is naar een partner.

Kat castreren

Castratie zorgt ervoor dat poezen niet meer krols kunnen worden. En het voorkomt dat katers gaan sproeien. Je kunt je kat het beste laten castreren als hij tussen de 4 – 6 maanden oud is. Dus voordat hij vruchtbaar wordt. Of castratie verstandig is hangt af van diverse factoren. Zoals het ras, het gedrag, de gezondheid en de leefomstandigheden van jouw kat. Er kunnen heel goede redenen zijn om het wel, maar ook om het niet te doen. Een standaard advies is daarom lastig te geven. Overleg altijd met je dierenarts of castratie voor jouw kat een oplossing is, en wanneer je deze ingreep dan het best kunt laten uitvoeren.