Wanneer krijgt je kitten voeding voor volwassen katten?

Ook al lijkt je kitten misschien al volwassen, weet jij wanneer je kitten precies is volgroeid en klaar is voor voeding voor volwassen katten?

Waarom kittenvoeding?

Zolang je kitten in de groei is, is het belangrijk dat hij voeding voor kittens blijft eten. Het spijsverteringssysteem van jouw pup is nog in ontwikkeling en met licht verteerbare voeding wordt dit systeem zo min mogelijk belast. Daarnaast kan hij zelf nog niet goed de opname van de benodigde hoeveelheid voedingsstoffen uit zijn voeding reguleren. Als hij dan niet de juiste voeding krijgt, bestaat de kans dat hij een tekort of overschot aan bepaalde stoffen binnenkrijgt, wat op latere leeftijd voor problemen kan zorgen. Ook is zijn immuunsysteem nog volop in ontwikkeling en kan hij wel wat ondersteuning gebruiken bij zijn weerstand. Met speciale kittenvoeding worden al deze zaken optimaal ondersteund.

Wanneer is jouw kitten klaar voor voeding voor volwassen katten?

De meeste katten zijn volgroeid als ze 12 maanden oud zijn. Alleen katten van een groot ras, zoals de Maine Coon en de Noorse Boskat, groeien door tot ze zo’n 15 maanden oud zijn. Tot die tijd is het dus verstandig je kitten speciale voeding voor kittens te laten eten. Als je kitten gecastreerd/gesteriliseerd is, kun je het beste voeding geven voor gesteriliseerde kittens; deze bevat wel de benodigde voedingsstoffen die een kitten nodig heeft, maar helpt de kans op overgewicht te verkleinen door een aangepast energiegehalte.

Overstappen op voeding voor volwassen katten

Als jouw kat volgroeid is, is het tijd om haar voeding voor volwassen katten te gaan geven. Kies zorgvuldig de beste voeding die bij jouw kat past. Voor veel raskatten bestaat rasspecifieke voeding, die precies tegemoetkomt aan de voedingsbehoeften van jouw raskat. Een specifieke bouw, zoals de lenige Siamees, vraagt om een specifieke samenstelling van de voeding. Vraag eventueel advies aan je dierenarts of in de dierenspeciaalzaak welke voeding het best geschikt is voor jouw jongvolwassen kat.

Overstappen in 7 dagen

Als je overstapt van voeding, doe dit dan geleidelijk in een tijdsbestek van 7 dagen. Meng telkens een beetje minder oude voeding met iets meer nieuwe voeding tot je geheel bent overgeschakeld. Zo is de kans dat het spijsverteringssysteem van slag raakt kleiner.