Katten en hitte: afkoelen in de zomer

Wist je dat katten van oorsprong woestijndieren zijn? Daardoor kunnen ze goed tegen hitte. Maar zelfs de stoerste katten kunnen soms last hebben van de warmte. Daarom is het belangrijk om goed op je kat te blijven letten tijdens de hete zomerdagen. Hoe zorg je dat je jouw kat koel houdt? In dit artikel geven we je 8 tips.

Wanneer heeft mijn kat het heet?

Katten kunnen hun warmte minder goed kwijt dan mensen. Zo zweten ze een stuk minder, omdat ze minder zweetklieren hebben. Wel zie je jouw kat zich vaker wassen tijdens warme dagen. Zo kan hij toch een beetje zijn warmte kwijt. 

Hoewel katten goed tegen warmte kunnen, is het soms ook té warm voor hen. Hoe zie je dat? Let goed op deze symptomen: 

  • Hijgen
  • Kwijlen
  • Sufheid of sloomheid
  • Diarree of braken 
  • Je kat zakt door zijn pootjes

Vooral als je kat hijgt heeft hij flink last van oververhitting. Vertrouw je het niet? Neem dan contact op met je dierenarts.


8 tips om je kat af te koelen

Gelukkig is er genoeg wat je kan doen om je kat af te koelen tijdens de hete zomerdagen. Hieronder lees je onze tips. 

Tip 1: Koelmatten 

Koelmatten voor honden zijn ook veilig voor katten. Dit zijn matten gevuld met een gel die de warmte van je kat opneemt. Gaat je kat erop zitten? Dan zal hij geleidelijk aan afkoelen. Let op: katten zijn eigenwijze beestjes, dus het is de vraag of hij er wel echt op gaat zitten. 

Bekijk koelmat

Tip 2: Vers water in waterfontein of drinkbak

Net zoals bij mensen is het voor katten ook belangrijk om goed te drinken. Zeker als het buiten extra warm is. Zorg voor voldoende drinken, zet desnoods wat extra bakjes water neer. Je kan je kat ook motiveren om extra te drinken door een drinkfontein te plaatsen. Katten voelen zich namelijk meer aangetrokken tot stromend water. 


Is je kat een moeilijke drinker? Dan kan je hem ook wat meer natvoer geven. In natvoer zit veel vocht, waardoor je kat toch genoeg water binnenkrijgt. 

Drinkfonteinen voor je kat: 


Cat Mate - Katten drinkfontein - Wit

Catmate

Cat Mate - Katten drinkfontein - Wit

36.95
Beeztees Eet- en drinkautomaat - 33,5X20X27 - Antraciet - 1 stuk

Beeztees

Beeztees Eet- en drinkautomaat - 33,5X20X27 - Antraciet - 1 stuk

9.50
Beeztees dubbel - voerbak - ø 2X10CM - Antraciet

Beeztees

Beeztees dubbel - voerbak - ø 2X10CM - Antraciet

2.75
Beeztees dubbel - voerbak - ø 2X10CM - Beige

Beeztees

Beeztees dubbel - voerbak - ø 2X10CM - Beige

2.75
Tip 3: Borstelen

Als de temperatuur stijgt, gaat je kat verharen. Je kat krijgt dan een dunnere vacht zodat hij beter tegen de warmte kan. Jij kan hem daarbij een handje helpen door hem wat vaker te borstelen. Doe dit niet elke dag, dan kan je kat juist te veel verharen. 

Kattenborstels en kammen:

Beeztees Combi - Verzorgingsborstel - Kat - 21 x 6 x 4 cm - Zwart Grijs - 1 g

Beeztees

Beeztees Combi - Verzorgingsborstel - Kat - 21 x 6 x 4 cm - Zwart Grijs - 1 g

11.95
Beeztees - Slickerborstel - Kat - Klein - 7,5 x 7 x 4 cm - Zwart Grijs - 1 

Beeztees

Beeztees - Slickerborstel - Kat - Klein - 7,5 x 7 x 4 cm - Zwart Grijs - 1 

9.75
Beeztees Anti-haar - Borstel - 1 stuk

Beeztees

Beeztees Anti-haar - Borstel - 1 stuk

6.50
Beeztees Verzorgingshandschoen - 25x18 - Grijs

Beeztees

Beeztees Verzorgingshandschoen - 25x18 - Grijs

5.95
Tip 4: Beperk beweging

Doe het tijdens de warme dagen rustig aan met het spelen met je kat. Wil je toch blijven spelen? Kies dan de juiste tijd, bijvoorbeeld in de vroege ochtend of later op de avond wanneer het buiten koeler is. 

Of wat te denken van waterspelletjes? Vul een teiltje met een laag water en vul deze met allerlei speeltjes zoals balletjes of badeendjes. Niet alle katten houden van water, maar het is een leuke manier om af te koelen! 

Tip 5: Koel af met water

Katten houden eigenlijk niet zo van water. Maar met een vochtige doek kan je hem toch voorzichtig afkoelen. Geef vooral aandacht aan de buik, voetzooltjes, oksels, onder de kin en de buitenkant van de oortjes. Dit zijn de warmste delen van het lichaam. Merk je dat je kat het niet fijn vindt? Forceer het niet en stop er dan mee. Er zijn genoeg andere manieren om je kat af te koelen! 

Tip 6: Koele plekken in de tuin

Mag je kat naar buiten? Zorg dan voor genoeg plekjes in de tuin. Een groene tuin is koeler dan een tuin vol tegels. Of zorg voor extra schaduw met een parasol. Zet er eventueel een stoel bij, zodat je kat ook lekker in de schaduw kan zitten. 

Tip 7: Koele plek in huis

Doe overdag de ramen en gordijnen in je huis dicht. Zo zorg je ervoor dat zo min mogelijk warmte je huis binnenkomt. Dat is zowel voor je kat als voor jou fijner! 

Tip 8: Een koele slaapplek

Vul een fles met water en laat deze afkoelen in de vriezer. Haal de fles uit de vriezer en wikkel hem in een handdoek. Leg dit vervolgens bij zijn favoriete slaapplek. Merk je dat je kat de fles niet fijn vindt? Haal hem dan weer weg. 

Extra tip: Let op bij kantelramen

Zorg dat je kat niet uit het raam kan vallen. Een kantelraam open zetten lijkt een goede manier om frisse lucht naar binnen te laten gaan. Maar voor katten zijn dit soort ramen soms gevaarlijk. Ze kunnen erin bekneld raken, met fatale gevolgen. Wil je het raam toch openzetten? Zorg dan dat je altijd een oogje in het zeil houdt. 


Kom naar de winkel voor advies

Zoals je ziet zijn er genoeg manieren om je kat af te koelen in de hitte! Bij Welkoop vind je alles voor de hete zomerdagen. Van koelmatjes tot aan verkoelende kattenspeeltjes. Ben je op zoek naar advies op maat? Kom dan gerust langs in één van onze winkels bij jou in de buurt. Jouw dierspecialist helpt je graag verder!

Zien we je binnenkort?

Vind jouw winkel