Kunstgras leggen

Met kunstgras heb je een functionele grasmat om de deur. Mooi in weer en wind. Hoeveel er ook op gelopen of gespeeld wordt. Maar om deze grasmat z’n strakke uitstraling te geven, moet je het kunstgras netjes aanleggen. Dit aanleggen kun je gewoon zelf doen. Daarna heb je er jaar in, jaar uit plezier van. 

Op deze pagina leggen we uit hoe je zelf kunstgras kunt leggen. We vertellen hoe je de ondergrond bewerkt, welke spullen je nodig hebt en hoe je stap voor stap het kunstgras kunt aanleggen.

Snel naar: KunstgrasKunstgrasbenodigdheden


Hoeveel kunstgras heb je nodig? 

Kunstgras koop je in opgerolde banen. Deze rollen hebben een breedte van 2 of 4 meter. Hoeveel kunstgras je nodig hebt, hangt af van de oppervlakte waar je het wil neerleggen.

Er komt wat gepuzzel bij kijken. Want beter gebruik je alleen rollen van dezelfde breedte. Dus combineer geen rollen van 2 en 4 meter. In rollen van verschillende breedtes kan een kleurverschil zitten. 

Handig is het om een legplan te maken. Zo kun je uitrekenen hoeveel kunstgras je nodig hebt. Meet de oppervlakte en teken dit uit op papier. Zet de lengtes en breedtes erbij. Reken daarna uit met welke rollen je beter uitkomt: rollen van 2 meter óf 4 meter breed.  


Met het legplan ontdek je ook hoeveel
kunstgrastape, kunstgrashaken en infillzand je nodig hebt om het kunstgras te leggen: 

 • De tape komt onder de naden, waar verschillende banen kunstgras elkaar raken. 
 • De haken komen langs de buitenranden van de grasmat, dus op plekken waar geen tape zit. Om elke 30 centimeter één haak. 
 • Het infillzand komt op het kunstgras. Per vierkante meter heb je 6 tot 8 kilo zand nodig. Met een laagje zand op het kunstgras, beschadigt het gras minder snel. Ook blijven de grassprieten overeind staan. Daardoor krijgt het kunstgras een natuurlijke uitstraling. 

Voorbeeld: ga je kunstgras leggen op een veld van 6 meter breed, kies dan voor 3 rollen van 2 meter breed. Dan hoef je niets bij te snijden. Bij grote oppervlaktes zijn rollen van 4 meter breed waarschijnlijk de beste keuze. 

In onze webshop kun je het kunstgras in twee lengtematen kopen: 2 en 3 meter. Heb je een andere lengtemaat nodig? Kom dan naar één van onze winkels. Hier kun je rollen kunstgras in afwijkende lengtematen bestellen.

Een greep uit het aanbod:


HQ Celina - Kunstgras - 300x200 cm 20% Korting

HQ

HQ Celina - Kunstgras - 300x200 cm

167.70 134.16
HQ Salta - Kunstgras - 200x200 cm 20% Korting

HQ

HQ Salta - Kunstgras - 200x200 cm

119.80 95.84
HQ Rosario - Kunstgras - 300x400 cm 20% Korting

HQ

HQ Rosario - Kunstgras - 300x400 cm

479.40 383.52
HQ Cordoba - Kunstgras - 200x400 cm 20% Korting

HQ

HQ Cordoba - Kunstgras - 200x400 cm

143.60 114.88

Kunstgras leggen: stappenplan 

Kunstgras leggen is een werkje waarbij je precies te werk moet gaan. Voordat je het kunstgras kunt leggen, is het bijvoorbeeld nodig om de ondergrond te bewerken. Die moet je de juiste hoogte geven en egaal maken. Tijdens het leggen, let je extra op de naden: waar banen elkaar raken. En na het leggen, werk je het kunstgras af met een laagje zand 

Voor het leggen 

 1. Steek de grond zo vlak mogelijk af.  
 2. Komt het kunstgras op een plek waar nu gras groeit? Verwijder het oude gras en egaliseer de grond tot een diepte van 5 centimeter. Breng hierna een nieuwe laag van 3 tot 5 centimeter zand aan. 
 3. Maak de ondergrond zo egaal mogelijk. Vul eventueel op met ophoogzand op plekken waar de ondergrond te laag is. 
 4. Tril aan met een lichte trilplaat. De zandlaag moet hierna ongeveer 1,5 centimeter lager zijn dan een aangrenzend terras. 
 5. Komt het kunstgras naast een border te liggen? Zorg er dan voor dat er tijdens het leggen geen zwarte grond van de border onder of over het kunstgras kan komen. 
 6. Egaliseer de ondergrond met een lat. 

Tijdens het leggen 

1. Leg de rollen kunstgras op hun plek. Rol de banen uit. Allemaal in dezelfde richting, zodat er geen verschillen ontstaan in de vleugrichting. Trek de banen vlak.  

2. Op de plekken waar twee banen elkaar raken, ontstaat een naad. Leg de banen hier tegen elkaar aan. De naden mogen niet breder zijn dan 3 millimeter. Voor een naadloze verbinding, snijd je van beide zijden 2 tot 3 centimeter af. Het kunstgras kun je vanaf de onderkant insnijden. 


3. Plak de naden aan elkaar met kunstgrastape.
Klap het kunstgras iets terug. Leg de tape in het midden onder de naad, zodat beide grasmatten evenveel op de tape liggen. Verwijder de beschermfolie van de tape, klap het kunstgras terug en druk aan. 

4. Snijd het kunstgras en gronddoek bij op plekken waar dat nodig is. 

5. Zet het kunstgras langs de buitenranden vast met haken. Zo voorkom je dat de grasmat gaat verschuiven. 


Na het leggen 

 1. Verdeel het infillzand gelijkmatig over de grasmatten. Pak er een bezem bij om het zand echt goed te verdelen. Veeg met de poolrichting mee. 
 2. Veeg hierna met een harde, kunststof bezem tegen de poolrichting in. De grassprieten komen dan rechtop te staan. 


Controleer regelmatig of het zand nog goed verdeeld is. Plekken in het kunstgras waar veel op gelopen wordt, kun je soms aanvullen met een extra laagje infillzand.


Advies nodig? Kom langs bij een winkel in de buurt.

Of het nu om echt gras of kunstgras gaat, onze tuinspecialisten helpen je graag. Ga je zelf kunstgras leggen en twijfel je over de juiste aanpak? We geven graag advies. Kom langs in één van onze winkels. 

Zien we je binnenkort?

Vind jouw winkel