Puppy zindelijk maken: hoe pak je dat aan?

Je nieuwe pup moet nog aanleren waar hij wel en niet mag plassen. Bouw het rustig op, en wees vooral niet te streng wanneer het fout gaat. In dit artikel lees je hoe je jouw puppy zindelijk maakt.

 
    In dit artikel: 

Handige hulpmiddelen

Om je puppy zindelijk te maken zijn er verschillende hulpmiddelen. Bestel deze eenvoudig in onze webshop, of kom eens langs in één van onze winkels

De bench 
Een bench is een handig hulpmiddel tijdens de zindelijksheidstraining. Je maatje ziet dit namelijk als zijn eigen nestje - daarom zal hij deze niet zelf gaan bevuilen. ‘s Nachts kan hij erin slapen, maar ook overdag kan een bench van nut zijn. Bijvoorbeeld wanneer je hem even niet in de gaten kan houden. 

De eerste nachten kan je de bench naast je bed neerzetten. Wanneer je pup zijn behoefte moet doen, zal hij piepen. Je kan hem dan meenemen naar buiten, waar hij zijn ontlasting kan doen.Lees hier meer over de benchtraining voor je puppy.

 

Benches zijn er in verschillende groottes. Welke je nodig hebt? Dat is afhankelijk van de afmetingen van je hond. Je kan ze bestellen in onze webshop, of kom langs bij één van onze winkels.

Bekijk hondenbenches

Trainingspad
Een trainingspad is een soort tussenstap bij het zindelijk maken. Het is een waterdichte absorberende mat waar je pup zijn behoefte op kan doen. Vaak bevat de mat ook een geurtje die pups aantrekt. 

Zo leert hij dat hij zijn behoefte op de mat moet doen. Stapsgewijs leg je de mat steeds dichter bij de deur. Uiteindelijk zal hij naar de deur lopen wanneer hij zijn behoefte moet doen. 

Houd er wel rekening mee dat dit het traject wat kan vertragen. Je pup leert namelijk in eerste instantie zijn behoefte op de mat te doen in plaats van buiten.

Of je er gebruik van moet maken? Dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Een trainingspad kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je in een flat woont en niet snel naar buiten kan. Of wanneer je hem niet altijd goed in de gaten kan houden.

Bekijk trainingspads


Wanneer moet je pup nodig?

Bij een jonge pup moet je goed opletten. Na elke activiteit zal hij moeten ontlasten - denk aan spelen, eten of trainen. Zeker in het begin weet hij nog niet waar hij zijn behoefte mag doen. Zie je hem onrustig rondlopen of snuffelen thuis? Dan is de kans groot dat hij een plekje zoekt om te ontlasten. In dat geval kan je hem het beste even oppakken. Doe zijn riem om, en neem hem mee naar buiten waar hij zijn behoefte kan doen.

Hoe maak je jouw puppy zindelijk? 

Zoek buiten een rustig plekje op waar weinig prikkels zijn. Dan is de kans groter dat hij zijn behoefte zal doen. Op een drukke plek raakt je pup afgeleid van bijvoorbeeld rondrazende auto’s, andere honden en gesprekken. Daardoor bestaat de kans dat hij zijn plas ophoudt tot je weer thuis bent. 

Heb je een mooie plek gevonden en heeft hij zijn behoefte gedaan? Spreek hem dan op enthousiaste toon toe, en beloon hem met een lekkere snack. Dat heeft je maatje wel verdiend! 


Zo gaat hij buiten plassen of poepen associëren met iets positiefs. Ook is het mogelijk om hem te leren ontlasten op commando. Daarvoor moet je eerst een commando verzinnen. Dat kan zo simpel zijn als ‘Plasje doen!’ of ‘Poepje doen!’. Vervolgens pak je het op deze manier aan: 

  1. Ga naar buiten en zoek zijn vaste plekje op. 
  2. Laat hem hier zijn behoefte doen. 
  3. Plast of poept hij? Dan roep je op enthousiaste toon het commando. 
  4. Is hij klaar, dan geef je hem ook een snoepje of snack als beloning.

Op den duur gaat je pup het commando herkennen. Je kan dan het commando geven wanneer je wil dat hij zijn ontlasting laat lopen. Dit is vooral handig wanneer je niet te lang buiten wil staan omdat het koud is of regent. Ook kan je zo voorkomen dat hij poept of plast op plekken waar je dat niet wil, bijvoorbeeld midden in een drukke winkelstraat. 

Meer weten over het wandelen met je pup? Lees alles over het uitlaten van je puppy.


Wat te doen als het mis gaat? 

Je kan niet altijd opletten thuis, en een ongelukje is gauw gebeurd.

  • Is het al gebeurd zonder dat jij erbij was?
    Straf je pup dan niet. Hij weet namelijk niet dat hij iets fouts heeft gedaan. Straf je hem wel, dan werkt dat averechts. In het vervolg durft hij dan misschien niet meer te ontlasten waar jij bij bent. Hij kan dan stiekem een ander plekje binnenshuis zoeken. Of erger nog: hij durft ook niet meer buiten bij jou te ontlasten.

  • Betrap je hem tijdens het plassen?
    Dan kan je het omdraaien naar iets positiefs. Pak hem op, doe zijn lijntje om en breng hem naar buiten. Pak je hem op, dan zal hij stoppen met plassen. Als hij buiten verder gaat, beloon je hem door hem enthousiast aan te spreken en een snoepje aan te bieden. Hierdoor leert hij dat buiten poepen of plassen beter is. Na afloop kan je de ontlasting rustig opruimen.

Wanneer is je puppy zindelijk?

Daar is geen pasklaar antwoord op te geven, dit verschilt namelijk per hond. Hoe ouder je pup is, hoe langer hij zijn ontlasting op kan houden. Sommige pups zijn na enkele weken al volledig zindelijk. Anderen doen er maanden over. Blijf consequent trainen, en op den duur weet hij waar hij wel en niet kan plassen. 


Heb je twijfels over de voortgang? Dan kan je altijd contact opnemen met je dierenarts. 

Wat te doen bij deemoedsplasjes? 

Soms laat je pup zijn plas lopen wanneer hij begroet wordt. Dit soort plasjes komen vaker voor en worden ook wel deemoedsplasjes genoemd. Ook kan hij zijn plas laten lopen wanneer iemand hem enthousiast begroet. Hiermee geeft hij aan dat de ander hoger in rang is. 

Ook hier is het belangrijk om je pup niet te straffen. Vertoont je puppy dit gedrag? Dan kan je hem het beste even negeren. Hoe moeilijk het ook is, kijk hem niet aan en vermijd lichamelijk contact. Na een minuut kan je hem bij je roepen en hem rustig aaien, zonder oogcontact te maken. Om minder bedreigend over te komen kan je door je knieën zakken. Houd het contact wel kort om te voorkomen dat hij nog een plasje doet. 

Na verloop van tijd zal hij dit soort gedrag vanzelf afleren. Hoe ouder hij wordt, hoe meer controle hij krijgt over zijn blaas.


Gratis welkomstpakket voor je puppy

Nieuwe pup in huis? Wij helpen jou om hem een warm welkom te geven. Vraag nu jouw gratis puppypakket aan. Samen met onze dierspecialist vul je het pakket met de leukste producten. Daarnaast krijg je een jaar lang mails met tips en voordeel - speciaal voor jouw kleine rakker.

Zien we je binnenkort?

Vraag pakket aan