De eerste week met je puppy

Het is zover: jouw puppy verruilt zijn vertrouwde nest voor jouw huis! Een compleet nieuwe omgeving waarin hij het zonder moeder, broertjes en zusjes zal moeten stellen. Hij kan zich dan ook best alleen en gespannen voelen. Aan jou de taak om de overgang zo soepel en positief mogelijk te laten verlopen. Wij helpen je op weg!

 
    In dit artikel: 

Warm welkom

In de dagen voordat je nieuwe maatje komt kun je al veel doen. Richt alvast een rustig plekje in. Zet daar in ieder geval een fijne mand of bench neer. Plaats ook een voer- en drinkbak en haal alvast wat speeltjes.Wil je helemaal voorbereid zijn op de komst van je nieuwe puppy?
Bekijk dan hier onze puppy checklist: 

Bekijk checklist

Is jouw huis berekend op de komst van je nieuwe rakker? Lees hier hoe je jouw huis puppyproof maakt, en vergeet ook niet je tuin puppyproof te maken. Zo weet je zeker dat je woonruimte veilig is voor de komst van je nieuwe aanwinst.


De rit naar huis

Ga je jouw pup met de auto ophalen? Doe dit dan het liefst met z’n tweeën zodat de één kan rijden en de ander zich bezig kan houden met je puppy. 

Neem een reismandje mee en leg daar een zachte handdoek in. Zet deze mand tijdens de reis goed vast met een veiligheidsgordel en dek ‘m af met een lichte deken. Stop er een knuffel of dekentje bij met de geur van het nest. Er zijn speciale knuffeldoekjes die je enkele weken van tevoren mee kan nemen om in het nest te leggen zodat het doekje naar de vertrouwde geur van het nest ruikt. 

Rijd vervolgens zo rustig mogelijk naar huis en spreek hem onderweg zachtjes toe. Je kunt je hondje trouwens het best ‘s morgens vroeg ophalen, zodat hij niet meteen bij aankomst de nacht ingaat. 

Eerste dag en nacht

Het is zover, de eerste dag met je puppy! Het kan even duren voordat hij zich thuis voelt. Zo’n nieuw huis is hartstikke spannend voor hem. Hij wordt overspoeld met geuren en geluiden die hij niet kan thuisbrengen. Geef hem de tijd om hieraan te wennen. 

Zet hem bij binnenkomst neer op zijn eigen plekje en leg hier wat lekkers neer. Laat hem verder lekker zijn eigen gang gaan. Waarschijnlijk gaat hij rondsnuffelen en alles onderzoeken. Loop niet constant achter hem aan en laat hem op zijn eigen tempo je huis verkennen. Zo went je pup het snelst aan de nieuwe situatie.

De eerste nacht is nogal wat voor je kleine rakker. Alleen slapen is hij niet gewend. En nu is hij ook nog eens in een compleet vreemde omgeving. Het is verstandig om hem de eerste nacht niet alleen te laten. Zet de mand naast je bed of ga zelf in de buurt slapen. Zo ben je dichtbij en kun je hem geruststellen wanneer het nodig is.


Puppy opvoeden eerste weken

Geef je puppy de eerste weken veel regelmaat en ritme zodat zijn dag voorspelbaar wordt.

Rust en regelmaat

  • Zorg voor een vaste slaap- en eetplaats.
  • Zet de mand of bench het liefst op een zo rustig mogelijke plek zonder afleiding en prikkels.
  • Op dezelfde tijden wandelen, eten, slapen en spelen. Weet je welke routine de fokker aanhield? Dan kun je het beste hiermee doorgaan tot je puppy helemaal is gewend.
  • Vraag je kinderen rustig aan te doen en hem met rust te laten als hij op zijn eigen plek ligt.
  • Geef minimaal de eerste twee weken hetzelfde voer als de vorige eigenaar of fokker.


Zindelijk maken en uitlaten
Je pup kan zijn plas nog niet ophouden. Maak daarom elke twee uur een korte wandeling om hem uit te laten. In de eerste periode zul je ook ‘s nachts een wekker moeten zetten. Het zindelijk maken bouw je langzaam op. 


Socialiseren
Bij de fokker of eerste eigenaar is het socialiseren al begonnen. Je pup maakte daar kennis met alles wat er in huis gebeurt. Zoals de stofzuiger, de televisie, rondrennende kinderen of huisdieren. Hier ga je thuis mee verder. Probeer hiervan een positieve ervaring te maken. Maakt hij in deze fase iets mee waarvan hij schrikt? Dan kan dat een blijvende indruk achterlaten die lastig te herstellen is.

Kom gerust langs voor advies

Je bent nu goed voorbereid op de eerste weken met je puppy. Wil je meer informatie of tips? Kom dan gerust langs in één van onze winkels. Onze dierenspecialisten helpen je graag verder.


Gratis welkomstpakket voor je puppy

Nieuwe pup in huis? Wij helpen jou om hem een warm welkom te geven. Vraag nu jouw gratis puppypakket aan. Samen met onze dierspecialist vul je het pakket met de leukste producten. Daarnaast krijg je een jaar lang mails met tips en voordeel - speciaal voor jouw kleine rakker.

Zien we je binnenkort?

Vraag pakket aan