Welke bodembedekking kies je voor je tuin?

Wil jij een tuin met een prachtige natuurlijke uitstraling, waar je weinig werk van hebt? Bodembedekkers als boomschors, cacaodoppen en houtsnippers zijn een makkelijke oplossing om je tuin mooier te maken. En ze helpen de bodem ook nog eens een handje. In dit artikel zetten we de verschillende soorten voor je op een rijtje!

Snel naar: Boomschors | Cacaodoppen | Houtsnippers | Kokos 


Wat zijn bodembedekkers? 

Bodembedekkers zijn makkelijk te verspreiden materialen om de kale plekken in je tuin te bedekken. Denk je aan bodembedekkers, dan denk je waarschijnlijk aan bodembedekkende planten. Maar er is meer! Je hebt ook natuurlijke bodembedekkers. Dit zijn materialen als boomschors, houtsnippers en cacaodoppen.

Waar worden bodembedekkers voor gebruikt?

Je kunt bodembedekkers op verschillende manieren in je tuin gebruiken:

  • Voor het aanleggen van paadjes in je tuin
  • Voor het opvullen van open plekken tussen de planten in je border
  • Als mulchlaag rond bomen, struiken en planten
  • Als zachte achtergrond onder een speeltoestel

Houtsnippers in de moestuin.

"Ook in je moestuin zijn bodembedekkers ideaal! Leg bijvoorbeeld houtsnippers tussen je tomatenplanten. Je hoeft minder onkruid te wieden en de grond houdt het vocht beter vast."

Olav - tuinspecialist Welkoop Apeldoorn


Wat zijn de voordelen?

Het strooien van bodembedekkers heeft verschillende voordelen. 

1. Helpt tegen onkruid

Onkruid ben je liever kwijt dan rijk. Bodembedekkers houden het zonlicht tegen. De zonnestralen kunnen de bodem niet bereiken, waardoor onkruid geen kans krijgt om te ontkiemen. Voor een goed resultaat strooi je ten minste een laag van 5 centimeter.

Het extra laagje boven op de aarde zorgt er tegelijkertijd voor dat onkruid niet goed kan wortelen. Dus zie je onverhoopt toch onkruid? Dan trek je dit gemakkelijk eruit!

2. Houdt het vocht goed vast

Bodembedekkers voorkomen dat de grond te snel uitdroogt. In ons wisselvallige klimaat, met hete zomers, is dat best handig. Zo hoef je minder vaak met de gieter of tuinslang in de weer. 

Aan de andere kant laat deze bodembedekking vocht heel goed door. Bij hevige regen heb je dus minder kans op wateroverlast in je tuin.

Bodembedekkers beschermen je planten ook tegen kou en hitte. Vaak wordt in het najaar een laagje bodembedekkers gestrooid als mulch om planten te beschermen tijdens de winter. Zo hebben ze minder last van de vorst. In de zomer gebruik je dit juist om de aarde te beschermen tegen uitdroging.

3. Slakken blijven uit de buurt

Cacaodoppen zijn een milieuvriendelijke manier om slakken uit je tuin te houden. Slakken houden niet van de scherpe randjes en droge textuur van cacaodoppen. Deze vormen als het ware een natuurlijke drempel voor ze om dichtbij je planten te komen.

4. Houdt katten op afstand 

Katten zijn dol op kale grond. Vandaar dat ze maar wat graag rondlopen en graven in je tuin. Met bodembedekkers maak je jouw tuin een stuk minder aantrekkelijk voor ze.

Katten hebben vooral een hekel aan cacaodoppen. Ze houden niet van de geur en het knisperende geluid. Ook kunnen ze door de doppen niet lekker zitten of gemakkelijk hun pootjes in de aarde steken.

5. Voeding voor de bodem

Alle natuurlijke bodembedekking vergaat langzaam. Hierdoor ontstaat er nieuwe grond met voedingsstoffen voor de planten in je tuin. 

Hoe gaat dat in zijn werk? Simpel gezegd, nuttige beestjes in de bodem breken de bodembedekking langzaam af. Dit voegt organisch materiaal toe aan de grond. Dat betekent meer micro-organismen en een betere bodemstructuur. 


Welke bodembedekker moet ik kiezen?

Boomschors, houtsnippers, kokos en cacaodoppen werken hetzelfde. Ze zien er alleen anders uit qua vorm en grootte. Het is maar net wat je mooier vindt en goed past bij wat je al in je tuin hebt staan. 

Waar kun je nog meer op letten? Hieronder gaan we dieper in op elk type. 

Boomschors

Boomschors is een restproduct dat overblijft bij houtproductie. Het ziet er strak en verzorgd uit en gaat lang mee. Ook waait het niet snel weg, omdat schors wat zwaarder is. Je hebt verschillende soorten:

Franse hoogwaardige boomschors is grover en gaat het langst mee. Wel zo’n 5 tot 6 jaar. De grote stukken zijn ideaal voor het aanleggen van tuinpaden. Ze zijn heel sterk en worden minder glad in de regen. 

Verse boomschors heeft een fijnere maling. Je herkent de schors aan zijn mooie, rode kleur. Je kunt dit heel goed gebruiken als bedekker op de border. Het beschermt je planten tegen onkruid en houdt het water vast. Verse boomschors is voordeliger, maar gaat ook minder lang mee. Om de 2 tot 3 jaar moet je de schors aanvullen.  

Houtsnippers

Houtsnippers zijn gemalen loof-of dennenbomen. De bomen worden niet apart gekapt, maar het is restmateriaal uit de bosbouw. De snippers zijn goedkoper dan boomschors, maar gaan ook minder lang mee. Je moet ze ieder jaar aanvullen.

Je kunt houtsnippers zelf maken door takken die je gesnoeid hebt met een hakselaar te versnipperen. Let erop dat je vers gehakseld hout niet direct tussen jonge of kleine plantjes legt.


Dit kan stikstof aan de grond onttrekken waardoor je planten niet goed groeien. Laat de snippers 3 tot 4 maanden liggen voordat je ze in je tuin strooit. Tussen volwassen planten kan het geen kwaad.

Cacaodoppen

Cacaodoppen zijn een restproduct uit de chocolade-industrie. Ze hebben een sierlijk uiterlijk en worden vaak decoratief gebruikt. Cacaodoppen zijn ideaal voor het weren van katten en slakken. Ook zijn ze goed voor je grond, omdat ze water vasthouden.

Door hun lichte gewicht waaien ze wel sneller weg dan boomschors of snippers. Een cacaodop gaat ongeveer een jaar mee. Je moet ze dus vaker aanvullen.


Chocolade is giftig voor honden. Dit geldt ook voor cacaodoppen. Let hier dus goed op, ook wanneer je met je hond ergens anders op bezoek gaat. 

Kokos

Als bodembedekker is kokos aan een opmars bezig. Kokos is gemaakt van de bast van kokosnoten. Het heeft een lichte kleur en fijne structuur. Ideaal om je tuin een tropisch tintje te geven. Kokos gaat jaren mee, zelfs langer dan boomschors.

Bodembedekkers voor in je tuin:


Pokon 100% natuurlijk - Cacaodoppen - 1-2m² - 40 L

POKON

Pokon 100% natuurlijk - Cacaodoppen - 1-2m² - 40 L

14.95
Welkoop - Hoogwaardige Boomschors - 40 L Volume
voordeel
4 voor 50.00

Welkoop

Welkoop - Hoogwaardige Boomschors - 40 L

14.09
Pokon Waterproof Bodembedekker - Houtvezel - 45 L 2 voor 25.00

POKON

Pokon Waterproof Bodembedekker - Houtvezel - 45 L

13.95
POKON Kokos - Bodembedekker - 50 L

POKON

POKON Kokos - Bodembedekker - 50 L

19.50

Hoe strooi je bodembedekkers?

Welke bodembedekker je ook gebruikt, maak de grond eerst onkruidvrij voordat je het uitstrooit. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat het onkruid zo weer terugkomt.

Strooi de bodembedekker op de plekken waar je het hebben wil. Voor de handigheid kan je een hark gebruiken om het goed te verspreiden.

Zorg voor een laag van minstens 5 centimeter. Hoe dunner de laag, hoe vaker je moet strooien. Een dikke laag hoef je minder vaak aan te vullen en daar heb je dus langer plezier van. Maar hoeveel je precies strooit is natuurlijk helemaal aan jou. 

Maak cacaodoppen na het strooien een beetje nat. Dan plakken ze beter en waaien ze minder snel weg.


In principe maakt het niet uit wanneer je bodembedekkers in je tuin strooit. Dit kan op ieder moment. Onkruid groeit het hardst vanaf het voorjaar. Het liefst strooi je dus voor die tijd, in het vroege voorjaar. Zo rond maart is het meest gunstig. Je hebt er dan meteen profijt van.


Advies nodig? Kom langs bij een winkel in de buurt.

Op zoek naar de perfecte bodembedekker voor jouw tuin? Of je voorkeur nu uitgaat naar boomschors of cacaodoppen, wij hebben alles wat je nodig hebt voor een mooie tuin. Bestel online of kom langs in een winkel bij jou in de buurt. 

Kom je er niet helemaal uit? Onze tuinspecialist helpt je graag verder. Zo maak jij zeker weten de juiste keuze. Zien we je binnenkort?

Vind jouw winkel