Aardbeien

Wat is er nou leuker dan smullen van zelfgekweekte aardbeien? 

Op deze adviespagina lees je alles over het zaaien of planten van aardbeien.

Aardbeienzaadjes zaaien

Gebruik een kweekbak met potgrond (of speciale aardbeienpotgrond) waar je in februari de zaadjes in zaait. De aardbeienzaadjes moeten wat aan de oppervlakte blijven, ze hebben licht nodig. Niet te veel water geven, maar de grond moet ook weer niet uitdrogen. Zet de bak op een plek in huis met een temperatuur tussen de 18 en 20 graden Celsius. Met een beetje geduld zie je dan vanzelf de plantjes verschijnen. Hebben ze twee of drie blaadjes, dan verpoot je ze naar apartje potjes. Overdag mogen ze naar buiten op een beschutte plek. En na half mei kunnen ze helemaal naar buiten, in potten of de volle grond.

Planten

Aardbeien kunnen van maart tot augustus geplant worden, maar april en mei zijn de beste maanden. Een goede plek voor aardbeien is uit de wind en niet in de volle zon. De grond moet niet te nat zijn. Gebruik bij het planten wat compost dat je door de grond mengt. Zet de plantjes op 30 tot 40 centimeter afstand van elkaar.

Groeien

Help je aardbeien bij het goed en gezond groeien door ze te beschermen tegen vogels en rotten. Hieronder vind je diverse tips:

1. Plaats een tunnelboog

In het voorjaar kun je aardbeienplanten onder een tunnelboog laten groeien, dan krijg je een vroegere oogst met vaak meer opbrengst.

2. Beschermen je aardbeienplant tegen vogels

Gebruik je geen tunnelboog? Bescherm dan je aardbeienplanten tegen vogels door er een net over te spannen. Zorg wel dat de planten genoeg ruimte houden om te groeien.


3. Grond afdekken met stro

Juni is een goede maand om de bodem rondom aardbeienplanten af te dekken met een laagje stro. Zo voorkom je dat je aardbeien op de grond gaan liggen rotten en onkruid krijgt minder kans om te groeien.

Oogsten en smullen

Gebruik een schaar om je rijpe aardbeien te plukken. Pluk altijd de kroonblaadjes mee, dan blijven de vruchten langer vers. Dat is natuurlijk alleen van belang als je ze niet meteen opeet.

Winterklaar maken

De aardbei is een vaste plant waar je meerdere jaren vruchten van kunt plukken. Na de bloei en oogst geef je je plant wat verse potgrond. Aardbeien in potten zet je in de winter het beste binnen.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.