Zwemmen met je hond

Op zoek naar verkoeling? Honden kunnen niet zweten zoals mensen. Zwemmen is in dat geval leuk om te doen met je maatje. Maar waar kan je zwemmen, wat moet je meenemen en wat zijn de risico’s? Dat en meer lees je in dit artikel.


   In dit artikel: 

 • Waarom zwemmen met je hond? 
 • Waar kan je zwemmen? 
 • Wat zijn de risico’s? 
 • Wat moet je meenemen? 
 • Zwembad voor je hond
 • Overige tips

Waarom zwemmen met je hond? 

Gezond. Zwemmen is op de eerste plaats goed voor zijn gezondheid. Je hond wordt er sterker en fitter van. Door het zwemmen traint hij zijn achterpoten en bilspieren. Ook versterkt zwemmen  in rustig water de buik- en rugspieren van je hond.

Afkoelen. Daarnaast is zwemmen een goede manier om af te koelen. In de zomer kan de temperatuur flink oplopen. Je hond kan niet zweten, zoals mensen dat doen. Hhij moet zijn warmte dus op een andere manier kwijt. Zwemmen is dan een leuke manier! Lees hier meer tips om je hond af te koelen in de zomer

Leuk! Ten slotte is het natuurlijk gewoon leuk om te doen. Voor je hond, maar ook voor jou als baasje. Houd wel rekening met het karakter van je hond. Niet iedere hond kan (goed) zwemmen. Begin daarom eens met een klein stukje te zwemmen in ondiep water. Misschien kan of wil je hond alleen pootje baden. 

Zwemmen is niet verstandig wanneer je hond onderliggende aandoeningen heeft. Twijfel je? Vraag dan aan je dierenarts of je hond lichamelijk in orde is.


Waar kan je zwemmen met je hond? 

Er zijn genoeg plekken in Nederland waar je kan zwemmen met je hond: 

 • Aan de kust. Op de meeste plekken mogen honden rondlopen en zwemmen. Op sommige plekken mogen ze zelfs in de zomer loslopen. Denk aan Kijkduin, Noordwijk of Schiermonnikoog. Controleer bij de kustwacht wat de plaatselijke regels zijn.
 • Recreatieplas. Sommige recreatieplassen zijn ook toegankelijk voor honden. Zoals bij het Purmerbos in Noord-Holland of het Erkemederstrand in Flevoland.
 • Zwembaden. Aan het eind van het zwemseizoen organiseren verschillende zwembaden een ‘hondenplons’. Je hond mag dan samen met soortgenoten gaan zwemmen. Ook zijn er in Nederland enkele zwembaden alleen voor honden. 

Wat zijn de risico’s? 

Zwemmen met je hond is niet helemaal zonder risico. Zeker bij recreatieplassen kan het water vervuild zijn. Dit is slecht voor de gezondheid. Vooral bij stilstaand water is het belangrijk om extra op te letten. Let ook op bij verkleuringen op de oppervlakte. Dit kan duiden op bacteriegroei.

Blauwalg
Blauwalg herken je aan een groen of blauwe drijflaag op het water. Contact met vervuild water kan leiden tot huidirritatie of hoofdpijn. Maar het is vooral gevaarlijk als honden het water drinken. Zelfs een kleine hoeveelheid kan al dodelijk zijn. Neem dus ruim de tijd om het water te inspecteren en neem waarschuwingen serieus. 

Legionella
Legionella is een bacterie die voorkomt in stilstaand water van 25-55 C. Vooral wanneer het hoogzomer is moet je dus extra oppassen. 

E-coli bacterie
E-coli wordt ook wel de poepbacterie genoemd. Deze komt voor in de dikke darm van zoogdieren. Door uitwerpselen van honden kan dit in het water terecht komen. 

Chloor bij zwembaden 
Zwemmen in chloorwater hoeft geen probleem te zijn. Zorg er wel voor dat je hond het water niet drinkt. Dit is namelijk wel schadelijk. Neem daarom een drinkbakje mee met schoon water en spoel je hond na het zwemmen goed af. 


Wat meenemen? 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook voor als je gaat zwemmen met je hond. 

Neem een handdoek mee, maar vergeet ook geen deken voor in je auto. Zo blijft het interieur droog. Ook kan je leuke waterspeeltjes meenemen. Zorg ten slotte dat je altijd vers water bij hebt. Water uit een recreatieplas of chloorzwembad is namelijk slecht voor de gezondheid. 

Alles voor het zwemmen met je hond: 
Beeztees Absorberende Drooghanddoek - 66X43cm - Blauw

Beeztees

Beeztees Absorberende Drooghanddoek - 66X43cm - Blauw

8.95
Beeztees Apportino Ring - Waterspeeltje - Oranje

Beeztees

Beeztees Apportino Ring - Waterspeeltje - Oranje

9.95
Beeztees Apportino Boei - Waterspeeltje - Oranje

Beeztees

Beeztees Apportino Boei - Waterspeeltje - Oranje

9.95
Beeztees Draagbare - Drinkfles - Blauw - Zeegroen - 500 ml

Beeztees

Beeztees Draagbare - Drinkfles - Blauw - Zeegroen - 500 ml

3.95

Zwembad voor je hond

Geen tijd om naar een recreatieplas te gaan? Je kan het water ook naar je tuin brengen. Zet bijvoorbeeld een hondenzwembad neer in je achtertuin. Zo kan je maatje lekker afkoelen en spetteren in het water! 

Bekijk hier ons aanbod hondenzwembaden: 
Beeztees - Hondenzwembad - Blauw - S - 80x20cm

Beeztees

Beeztees - Hondenzwembad - Blauw - S - 80x20cm

31.95
Beeztees - Hondenzwembad - Blauw - M - 120x30cm

Beeztees

Beeztees - Hondenzwembad - Blauw - M - 120x30cm

51.95

Overige tips

Er zijn genoeg plekken waar je met je hond kan zwemmen. Ook weet je nu wat de risico’s zijn. Maar waar kan je nog meer op letten? 

 • Dwing je hond nooit om te zwemmen. Sommige honden zijn dol op water, anderen willen enkel pootjebaden. Dwing je hond nooit om iets te doen wat hij liever niet wil.

 • Kijk uit voor gladde of scherpe stenen. Ga je in natuurwater zwemmen? Pas dan op voor gladde en scherpe stenen waaraan hij zich kan bezeren.

 • Niet in de winter. Zorg dat het water warm genoeg is om te zwemmen. Is het te koud voor jou om in te zwemmen? Dan geldt dat ook voor jouw hond. 

Kom gerust langs

Veel zwemplezier! Heb je nog vragen over zwemmen met je hond? Kom dan gerust eens langs bij een Welkoop bij jou in de buurt. Onze dierspecialist staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden. 

Vind winkel in de buurt