Hond laten afvallen

Heeft jouw hond overgewicht? De aanpak van overgewicht is bij honden niet veel anders dan bij mensen. Je leest er meer over in dit artikel.

 
    In dit artikel: 

Bepaal het streefgewicht

Honden zijn er in allerlei soorten en maten. De een is groot en stevig, terwijl de ander klein en lichtgebouwd is. Hierdoor is het niet altijd duidelijk te zien of een hond te zwaar is. Vaak denken we bij overgewicht aan extreem dikke honden, maar iedere hond die boven zijn ideale gewicht zit is te zwaar.

De eerste stap is daarom je hond wegen. Dit kan gratis in onze winkels. Onze dierspecialist kan dan het streefgewicht van je hond bepalen en advies geven over hoe jouw hond dat gewicht kan bereiken.

Meer over onze weegservice


Afvallen met voeding

Als je hond moet afvallen, is minder voer geven niet altijd de oplossing. Kijk goed hoeveel voer je hond nodig heeft en of de voeding past bij zijn levensfase. Misschien geef je hem al een tijdje teveel voeding, in dat geval moet je hem de juiste hoeveelheid voer geven.

Het proces versnellen door hem te weinig voer te geven is niet goed. Dan komt hij voedingsstoffen tekort, wat schadelijk is voor zijn gezondheid. 

Tips om je hond te laten afvallen 

Zorg voor een duidelijke eetroutine. Geef hem 2 maaltijden per dag, ’s ochtends en ’s avonds. Of verdeel het in 3 kleinere porties, zo loopt je hond niet met een hongergevoel rond. Weeg de dagelijkse portie voer af met een keukenweegschaal of gebruik een maatbeker. In plaats van een bak neer te zetten kun je hem ook laten werken voor zijn eten. Dit zorgt ervoor dat hij langer bezig is en meteen wat meer beweging krijgt. Stop zijn brokjes bijvoorbeeld in een voerbal of -puzzel.

Beperk snacks tot een minimum. Wil je je hond toch iets lekkers geven? Kies dan voor iets gezonds, zoals gedroogde bullepees, runderkophuid of pensstaafjes. Of houd wat voer achterwege en gebruik dit als beloning of tussendoortje. Ook komkommer, wortel en appel zijn gezonde snacks. Bij zwaar overgewicht kun je beter helemaal geen snacks geven.

Denk ook eens aan sperziebonen. Sommige hondenbaasjes geven sperziebonen aan hun hond om hem te laten afvallen. Dat klinkt misschien vreemd, maar zo gek is het niet. Sperziebonen bevatten weinig calorieën en veel vezels. Je hond krijgt er snel een vol gevoel van, zonder er dik van te worden. Zorg wel dat je hem niet te veel sperziebonen geeft. En zorg ook dat de sperziebonen onbewerkt zijn. Dus geen bonen uit blik, want deze bevatten vaak te veel zout. 

Het kan handig zijn om één persoon aan te wijzen die de hond zijn voer en eventuele snacks geeft. Zo weet je precies wat hij dagelijks binnenkrijgt.


Dieetvoer om af te vallen

Voor honden met overgewicht is er dieetvoer. Dit voer bevat weinig calorieën, veel vezels en extra vitamines en mineralen. De vezels zorgen ervoor dat hij na het eten toch een verzadigd gevoel heeft, ook al krijgt hij minder calorieën binnen. Zo helpt dit voer jouw hond om zijn ideale gewicht te bereiken. Dieetvoeding mag alleen gegeven worden in overleg met de dierenarts.

Prins Dieet NatureCare Weight Reduction & Diabetic - Hondenvoer veterinair - Kip - Rund - 400 gram

Prins

Prins Dieet NatureCare Weight Reduction & Diabetic - Hondenvoer veterinair - Kip - Rund - 400 gram

5.50
Prins ProCare Weight Control - Hondenvoer veterinair - 3 kg

Prins

Prins ProCare Weight Control - Hondenvoer veterinair - 3 kg

29.95
Prins Dieet ProCare Gewichtscontrole & Diabetes - Hondenvoer veterinair - Gevogelte - 3 kg

Prins

Prins Dieet ProCare Gewichtscontrole & Diabetes - Hondenvoer veterinair - Gevogelte - 3 kg

25.75
Prins Gewichtcontrole  - 15 kg

Prins

Prins Gewichtcontrole - 15 kg

87.95

Lightvoeding om af te vallen 

Met light hondenvoeding houd je het gewicht van je hond op peil, zonder in te leveren op de belangrijkste voedingsstoffen. Een verantwoorde manier om af te vallen dus. Bij Welkoop kies je uit een ruim aanbod lightvoeding. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig van de dierenarts. 

VITALstyle Overgewicht - Hondenvoer - 12 kg 20% Korting

VITALstyle

VITALstyle Overgewicht - Hondenvoer - 12 kg

71.95 57.56
Jarco Dog Light - Hondenvoer - Rund - 2,5 kg 15% Korting

Jarco

Jarco Dog Light - Hondenvoer - Rund - 2,5 kg

19.95 16.96
Smølke Weight Control  - Hondenvoer - Kip - Lam - 3 kg 1+1Gratis

Smolke

Smølke Weight Control - Hondenvoer - Kip - Lam - 3 kg

17.45
Hill's Science Plan Adult Light Large breed - Hondenvoer - Kip - 12 kg

Hill's

Hill's Science Plan Adult Light Large breed - Hondenvoer - Kip - 12 kg

69.95

Afvallen met bewegen

Lekker bewegen is een goede manier om van overgewicht af te komen. Ga niet ineens kilometers lopen of heftig sporten, maar bouw dit rustig op. Zeker voor zwaardere honden is het verstandig om rustig te beginnen. Stem de hoeveelheid beweging af op je hond en kijk goed wat hij aankan. Begin klein en breid bijvoorbeeld het dagelijkse uitlaatrondje steeds iets uit.

Ook zijn er genoeg leuke activiteiten om hem extra te laten bewegen. Zo is zwemmen heel geschikt voor honden met overgewicht. In het water weegt hij minder. Hierdoor worden de gewrichten minder belast terwijl de spieren worden versterkt.

Samen spelen is ook een absolute aanrader. Denk aan een spelletje apporteren of touwtrekken. Hierbij verbrandt hij ongemerkt toch weer wat calorieën. Of wat dacht je van hardlopen of fietsen met je hond

Houd het gezond

Houd er rekening mee dat succesvol afvallen geleidelijk gaat. Verwacht geen spectaculaire resultaten na 1 week.

Een hond heeft minstens drie maanden nodig om op zijn streefgewicht te komen. Het belangrijkste is dat je hij gelijkmatig gewicht verliest. Niet meer dan 2% van zijn lichaamsgewicht per week. Zo valt hij gezond en verantwoord af. Check tijdens het afvalproces regelmatig zijn gewicht. Zo kun je de vorderingen goed in de gaten houden en eventueel bijsturen.


Kom je hond gratis wegen

Twijfel je over het gewicht van jouw hond? Kom hem gratis wegen in één van onze winkels. Onze dierspecialist vertelt je meteen of je hond een gezond gewicht heeft. En geeft advies over voeding, beweging en gezonde snacks. Zo weet je wat je kunt doen om hem op gewicht te krijgen én te houden.

Zien we je binnenkort?

Lees meer