Wat is het verschil tussen potgrond en tuinaarde?

Potgrond en tuinaarde zijn twee termen die vaak door elkaar worden gehaald, maar het zijn twee heel verschillende mengsels. Laten we eens kijken naar wat potgrond en tuinaarde precies zijn en wanneer je ze het beste kunt gebruiken.

Bekijk: Potgrond | Tuinaarde | Ontdek ons eigen merk 

Wat is potgrond?

Potgrond, de naam zegt het al, is bedoeld voor planten in potten en bloembakken.

Potgrond is een mengsel van verschillende bestanddelen. De basis bestaat uit tuinturf of turfstrooisel, ook wel veen genoemd. Dit wordt vermengd met kokosgruis, boomschors, houtvezels, rijstkaf, gecomposteerd beukenblad en meststoffen.

Extra toevoegingen zoals klei, zand, kalk, bodemverbeteraars of plantversterkers vind je ook vaak terug. Door deze mix van ingrediënten houdt potgrond water en lucht goed vast. 

De samenstelling van potgrond verschilt per plantensoort. Hierdoor krijgt je boom, plant of struik precies wat hij nodig heeft. Na een tijdje moet je wel extra voeding geven. Dit doe je door te bemesten.

De afgelopen jaren zie je ook steeds meer turfvrije potgronden. In plaats van veen zitten er hernieuwbare grondstoffen in zoals houtvezel, compost en rijstkaf.

Voor iedere plant de juiste grond.

"Planten die in de juiste grond staan groeien beter en bloeien langer. Onze potgrond is opgedeeld in verschillende categorieën. Zo kies je altijd de beste grond voor jouw planten."

Olav - tuinspecialist Welkoop Apeldoorn


Wat is tuinaarde?

Tuinaarde staat ook wel bekend als ophooggrond of aanvulgrond. Het bestaat uit verschillende grondstoffen die rijk zijn aan organische stof, zoals groencompost. Dit maakt tuinaarde perfect om je bodem te verbeteren. Vermeng hiervoor de tuinaarde met de bestaande grond in je tuin.


Tuinaarde brengt het bodemleven op gang. Simpel gezegd, wormen, schimmels en bacteriën in je bodem breken de organische stof af en verwerken dit tot humus. Humus is een sponsachtige stof die ervoor zorgt dat lucht en water makkelijker door je grond heen gaan. Zo helpt het de bodem gezond en luchtig te houden.

In tuinaarde zitten geen voedingsstoffen. Het is daardoor niet geschikt om planten in te zetten. Je gebruikt deze grond alleen voor het aanvullen en ophogen van de grond in je tuin.

De verschillen op een rij.


Potgrond
  • Voor planten in potten en bakken
  • Bevat voedingsstoffen voor je planten
  • Licht en luchtig
  • Gebruik je voor planten en verpotten

Bekijk potgrond


Tuinaarde
  • Voor ophogen of aanvullen van tuingrond
  • Bevat geen voedingsstoffen
  • Zwaarder en dichter
  • Gebruik je voor verbeteren van je bodem

Bekijk tuinaarde


Kort gezegd, gebruik potgrond voor potten en tuinaarde om je bodem beter te maken. Gebruik je de juiste grond, dan ga je zeker verschil merken. Bloemen, planten en zelfs je gras profiteren enorm van het gebruik van de juiste grond.


Potgrond of tuinaarde nodig? Kom langs in één van onze winkels.

Heb je potgrond of tuinaarde nodig voor je tuin? Bij Welkoop hebben we verschillende soorten potgrond en tuinaarde. Zo heb je altijd de beste grond voor jouw planten!

Wil je meer weten over de verschillende soorten grond voor je tuin? Kom gewoon eventjes langs bij een winkel in de buurt. Jouw tuinspecialist geeft je graag persoonlijk advies.

Zien we je binnenkort?

Vind jouw winkel