Welke krabpaal voor je kat?

Leuk, je krijgt of hebt een kat! Minder leuk is dat je kat houdt van krabben. En dat is heel natuurlijk gedrag. Maar je wil voorkomen dat je bank of gordijn het ‘slachtoffer’ gaat worden. Daar kan een mooie krabpaal bij helpen. Waar moet je op letten bij het aanschaffen ervan? En hoe zorg je ervoor dat je kat ook echt op de krabpaal krabt?


   In dit artikel:

Waarom een krabpaal?

Katten houden van jagen, spelen en .. krabben! Een krabpaal is daarom één van de belangrijkste dingen die je nodig hebt als je een kat hebt. Voor jou is het fijn dat je bank en gordijnen worden bespaard. Maar waarom vinden katten het eigenlijk zo fijn om te krabben? 

 • Onderhoud van nagels
  Het is een misverstand dat nagels scherper worden van krabben. Wél zorgt krabben ervoor dat de buitenste laag afgesleten wordt. Zo komt de scherpere onderlaag tevoorschijn.
 • Rekken en strekken
  Katten gebruiken een krabpaal om zich even lekker uit te strekken. Hiermee krijgen ze soepelere spieren en pezen, en zijn ze helemaal klaar om te jagen en spelen.
 • Een eigen plekje
  Door te krabben markeren katten hun territorium. Onder hun pootjes bevinden zich klieren die geurstoffen afgeven. Hiermee zegt je maatje dus: dit plekje is van mij! 

Waar moet je op letten bij een krabpaal? 

Hieronder zetten wat zaken op een rij waar je aan kan denken.

Hoogte van krabpaal 
Krabpalen variëren in hoogte. Sommige zijn amper een halve meter hoog, andere krabpalen kunnen soms wel twee meter hoog zijn. Welke moet jij kiezen? 

Je kan ervoor kiezen om een kleine, compacte krabpaal te kopen voor als je een kitten krijgt. Dat is een prima optie om mee te beginnen. Houd er wel rekening mee dat je kitten nog flink groeit en al snel te groot wordt voor de krabpaal.

Een wat grotere krabpaal is daarom altijd een goede optie. Groeit je kitten door, dan kan hij zich altijd goed blijven uitstrekken om te krabben. 

Houd ook rekening met het ras van je kat. Een Maine Coon wordt over het algemeen groter dan een Europese korthaar. Zorg in dat geval voor een grote en stevige krabpaal die wel tegen een stootje kan.

Aantal krabpalen
Meer krabpalen? Geen zorgen, soms is één krabpaal al genoeg. Bijvoorbeeld wanneer je kat straks in je eentje is. Heb je meerdere rakkers rondlopen? Of heb je een groot huis?  Dan kan het handig zijn om meer krabpalen of krabplanken te kopen. 

Loopt je kat buiten, dan is het aantal krabpalen minder relevant. In dat geval kan je huistijger zijn krabbehoeftes op andere plekken kwijt.


Soorten krabpalen 

Sommige katten krabben liever op een paal, anderen op de grond. Houd daarom rekening met de voorkeur van jouw beestje. Hieronder zetten we verschillende krabpalen op een rijtje.

Staande krabpalen 
De staande krabpaal is misschien nog wel het meest populair. Hierop kan je kat lekker losgaan. Sommige krabpalen bevatten ook een speeltje zoals een balletje. Dit stimuleert je kat om de krabpaal vaker te gebruiken. 

Krabplank
Krabt je kat liever op de grond? Dan is een krabplank een goede optie. Dit soort krabplanken hebben vaak een leuke golvende vorm. In plaats van je vloer of tapijt te bewerken kan je maatje op de plank krabben. Een klein nadeel is er wel: na het krabben liggen er hier en daar wat snippers karton in je huis.
 

Krabton
Met een krabton heb je twee vliegen in één klap. Je kat kan er lekker op krabben én heeft een lekker plekje om in te schuilen. Daarnaast is het ook gewoon een gezellig meubelstuk voor in huis. 


Bekijk krabmeubelsWat is de beste plek voor een krabpaal?

Als je een krabpaal hebt, dan wil je ook dat jouw rakker daar gaat krabben - in plaats van aan je meubels. Hoe zorg je daarvoor?

 • Op de looproute
  Je krabpaal wegmoffelen in de hoek? Dat is een minder goed idee. Je kitten zal dit plekje dan vermijden. Het is beter om deze op de looproute van je rakker te plaatsen. Zo kan hij onderweg lekker even krabben.

 • Vlakbij de slaapplek
  Katten houden ervan om even lekker te krabben wanneer ze net wakker zijn. Het is daarom slim om de krabpaal in de buurt van zijn slaapplek te plaatsen.
Wat te doen als je kat krabt aan je meubels? 

Straf je kat in ieder geval nooit. Krabben is voor katten natuurlijk gedrag. Hem straffen is daarom erg verwarrend - hij zal dit niet snappen. 

Het is beter om goed gedrag te stimuleren. Zorg ervoor dat je krabpaal op de goede plek staat. En is je rakker erg speels? Dan kan je bijvoorbeeld een krabpaal kopen met een speeltje eraan.


Als laatste redmiddel kan je de krabpaal bespuiten met catnip spray. Dit kattenkruid is een onschadelijke lokstof. Grote kans dat je kat nu je krabpaal verkiest boven je andere meubels!


Bestel online of kom langs in onze winkel

Hopelijk hebben we je kunnen helpen met het kiezen van een mooie krabpaal. De krabpalen op deze pagina zijn allemaal te bestellen in onze webshop. Maar je bent natuurlijk ook welkom in één van onze winkels. We helpen je graag met kiezen.  

Vind een winkel in de buurt