Welke mand past bij mijn hond?

Honden zijn actieve dieren die graag ontdekken, snuffelen en spelen, maar het is ook heel belangrijk dat ze voldoende rust krijgen. Een volwassen hond slaapt gemiddeld 14 uur per dag.

Een fijne ligplaats kun je creëren door een hondenmand aan te schaffen. Met een hondenmand heeft jouw viervoeter zijn eigen comfortabele plek – een toevluchtsoord om lekker te slapen, te ontspannen en bij te komen.


   In dit artikel: 

Wat is de beste hondenmand?

Een hondenmand biedt je hond een veilige en heerlijk warme slaapplek. Er is geen ideale hondenmand. Iedere viervoeter heeft andere behoeftes. Wil je de beste mand voor jouw maatje? Let dan op op de volgende zaken: 

 • Wat is de lengte van je hond? 
 • Heeft je hond het snel warm of juist koud? 
 • Is je maatje een echte waterrat en heeft hij dus vaak een natte vacht? 
 • Speelt hij graag in de modder en neemt hij zand en vuil naar binnen? 

Door dit op een rijtje te zetten kun je een mand kiezen die helemaal past bij jouw hond.


Hoe groot moet een hondenmand zijn?

Hondenmanden zijn er in verschillende maten: van heel klein tot groot. Let wel goed op, want er zijn geen standaardmaten. Wat de ene fabrikant L noemt, kan bij de andere fabrikant een M zijn. 

Meet je hond daarom altijd op van kop tot staart - en tel hier voor de zekerheid een paar centimeter bij op. Kijk vervolgens goed of je de juiste maat te pakken hebt. Twijfel je over de juiste maat? Kom dan gerust langs in onze winkel. Onze dierspecialist staat altijd klaar om jou te helpen. 

Je mand is misschien groot genoeg voor je hond als hij er opgerold in ligt. Maar wat als je hond zijn pootjes wil uitstrekken? Je kan beter een mand kopen die iets te groot is. Dan ligt hij in iedere positie comfortabel en ruim. 


Kijk naar de slaaphouding

Welke mand het beste past bij jouw hond is ook afhankelijk van zijn slaapgedrag. Ligt hij uitgestrekt, opgerold of op zijn rug? Sommige honden strekken zelfs de voor- en achterpoten zoals Superman!

Achterhaal de favoriete slaappositie van je hond. Dan kan je er rekening mee houden bij de aanschaf:  

 • Ronde of ovale manden met opstaande wanden zijn ideaal als je hond graag lekker opgekruld ligt. De mand helpt om je viervoeter warm te houden en beschermt hem tegen de tocht.
 • Een rechthoekige mand is juist fijn voor honden die vaak lekker languit liggen. 
 • Een overdekte hondenmand kan een goede oplossing zijn wanneer je hond nerveus of verlegen is. 
 • Hondenmanden met een waterdichte voering zijn ideaal wanneer je hond een echte waterrat is. Handig wanneer je hond vaak vies is en veel vuil meeneemt. Het vuil kun je vervolgens gemakkelijk weghalen met een doekje.

Voor honden met een dikke vacht die het snel warm hebben is een luchtige hondenmand ideaal. Denk aan een hondenmand op poten. Dit wordt niet te warm omdat er telkens lucht onderdoor komt. Voor honden die het snel koud hebben is een mand van polyfiber of pluche erg fijn. De hond kan zich hier lekker in nestelen, zodat hij het heerlijk warm heeft.


Beste mand voor puppy en senior

Nieuwe pup in huis? Of juist een oudere hond? Dan wil je de mand aanpassen naar zijn behoeftes. Bekijk hier onze tips. 

Manden voor puppy's

Krijg je een puppy in huis? Gefeliciteerd! Je nieuwe maatje wil je natuurlijk een veilige en fijne slaapplek geven. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een mandje voor je kleine vriend?

 • Sterk materiaal voor bijtgedrag. Puppy’s kunnen flink bijten. Vooral wanneer ze hun tanden wisselen. Kies daarom voor sterk materiaal dat wel tegen een stootje kan.
 • Makkelijk afneembaar. In het begin kan je pup zijn plas nog niet goed ophouden. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Kies daarom voor een mand die makkelijk afneembaar is.

Meer producten voor je puppy? Bekijk dan onze puppy checklist.

Manden voor senior hond

Oudere honden kunnen last krijgen van hun gewrichten. Een orthopedische hondenmand gemaakt van traagschuim (memory foam) is dan een goede oplossing. Zo blijven de gewrichten van je oudere hond langer soepel:

 • Het traagschuim vormt zich naar het lichaam van de hond en vermindert drukpunten.
 • Gaat je hond verliggen? Dan keert het kussen langzaam terug in zijn oorspronkelijke vorm. Je maatje heeft dus altijd een goede steun.
 • Je hond kan makkelijk in- en uitstappen.

In onze webshop, maar ook in onze winkels vind je diverse orthopedische hondenmanden in alle soorten en maten. Bekijk hier ons volledige aanbod:

Bekijk hondenmanden


Welk materiaal voor hondenmand?

Hondenmanden worden gemaakt van allerlei materialen. Zo heb je hondenmanden van kunststof, hout, riet of stof met een matraskern van schuimrubber of korrels. Welk materiaal is geschikt voor jouw hond?

Kunststof hondenmand
Houten hondenmand
Rieten hondenmand
Stoffen hondenmand


Bekijk hondenmanden


Kom gerust langs of bestel online

Er zijn dus veel factoren om rekening mee te houden bij de aanschaf van een hondenmand. Benieuwd naar de beste mand voor jouw maatje? Kom gerust langs in één van onze winkels. Onze dierspecialist kijkt graag met je mee en geeft je advies op maat. 

Of bekijk hondenmanden en hondenkussens in onze webshop.