van Gilse logo

Van Gilse

Iedereen kent Van Gilse wel; het is de grootste producent van suiker en stroop in Nederland. Hun doel? Ons eten en drinken lekkerder maken. En eerlijk is eerlijk, niets is minder waar toch? Een beetje suiker in een marinade kan wonderen doen. Gebak zonder zoetigheid is niet echt wat we ervan hopen. En wat te denken van een ingemaakte jam, gelei of stroop? Suiker is hierin een onmisbaar ingrediënt. 

Van Gilse: Nederlandse suikermakers

Van Gilse is onderdeel van de Cosun Beet Company, een bedrijf dat vroeger bekendstond als de Suiker Unie en al meer dan honderd jaar bestaat! In die tijd heeft Van Gilse niet stil gezeten. Ze hebben inmiddels meer dan dertig verschillende producten in het assortiment en zijn de meest toonaangevende suikermakers van het land. Die positie willen de mensen van Van Gilse graag behouden. Daarom zijn ze altijd bezig om nieuwe producten te maken en bestaande producten te testen en verbeteren. Zo is hun geleisuiker niet zomaar speciaal: het bevat naast suiker ook pectine. Dat is een geleermiddel en zorgt ervoor dat je jam mooi indikt tijdens het inmaken. Kan niet mislukken! Bovendien is de geleisuiker onbeperkt houdbaar – ideaal voor in de voorraadkast.

Van Gilse maakt suiker van suikerbieten. Waar je het hoofdkantoor van Van Gilse vindt? In Brabant, midden in de suikerbietvelden!

Van Gilse heeft onder andere deze zoetmakers in het assortiment:

  • Suiker
  • Suikerklontjes
  • Van Gilse geleisuiker speciaal
  • Van Gilse poedersuiker
  • Van Gilse schenkstroop
van Gilse suiker

Van Gilse suiker: 100% natuurlijk

Van Gilse suiker komt van Nederlandse suikerbieten. Dat begint in september. De bieten worden dan gerooid en naar een van de fabrieken gebracht. Daar worden ze gewassen en in reepjes gesneden. De reepjes worden daarna blootgesteld aan het proces dat de suiker uit bieten haalt. Eerst wordt er zogenaamd ruwsap gedestilleerd. Dat wordt gezuiverd – zo worden er bijvoorbeeld eiwitten en kleurstoffen uitgehaald – en daarna wordt het sap net zo lang verhit tot al het vocht verdampt en alleen de suikerkristallen overblijven. Die kristallen bevatten nog mineralen, zoals calcium. Ook die worden verwijderd tot uiteindelijk alleen de mooie witte Van Gilse suiker overblijft, zoals wij die kennen en graag gebruiken!

Van Gilse suikers

Duurzaamheid

Bij de teelt van de suikerbieten staat duurzaamheid voorop. Voor Van Gilse is het belangrijk dat de bietenteelt geen schade toebrengt aan het landschap, de bodem en de biodiversiteit. Daarom werkt Van Gilse alleen samen met door de Cosun Beet Company goedgekeurde telers.