Benchtraining voor je puppy

Iedereen heeft behoefte aan een veilige plek. Ook je puppy. Een bench kan een veilig onderkomen zijn voor je kleine rakker. Om in te kunnen slapen, of als je hem even niet in de gaten kan houden. Hoe gebruik je een bench, en hoe laat je jouw pup hieraan wennen? Dat lees je in dit artikel.

 
    In dit artikel: 

Wat is een bench en waarom is het handig? 

Een bench is een klein verblijf die je kan afsluiten. Je hebt ze in alle soorten en maten. Voor thuis zijn metalen kooien met een deurtje bijvoorbeeld handig. Ook bestaan er inklapbare benches van nylon voor op reis.

Als je een puppy in huis neemt, dan is de bench één van de belangrijkste dingen op je puppy checklist. Dit kleine verblijf is namelijk op verschillende manieren handig. Je pup kan erin wanneer:

  • Hij ‘s nachts moet slapen
  • Hij zelf een rustig en veilig plaatsje op wil zoeken 
  • Jij hem even niet in de gaten kan houden 

Bovendien is de bench een handig hulpmiddel bij de zindelijkheidstraining. Een puppy ziet dit verblijf namelijk als zijn eigen nestje. Die wil hij natuurlijk wel schoonhouden. In dit kooitje leert hij dus om zijn eigen plas op te kunnen houden.

Je pup kan ‘s nachts in de bench slapen. Overdag is een bench bruikbaar wanneer je zelf even niet thuis bent. Hij kan er ook in verblijven op momenten dat je hem niet in de gaten kan houden. 

De bench is ook een plekje waar je pup tot rust kan komen. Zeker als je een gezin met kinderen hebt, is het belangrijk om het deurtje overdag altijd open te laten. Zo kan hij er altijd naartoe wanneer hij wil gaan slapen. Vertel je kinderen op zulke momenten om je pup met rust te laten. 


Hoe groot moet een bench zijn? 

Het korte antwoord: niet te groot en niet te klein. Het is in ieder geval belangrijk dat hij er rechtop in kan staan. Ook moet hij makkelijk kunnen zitten, liggen en ronddraaien. Toch moet hij ook niet te groot zijn. Je loopt dan het risico dat hij zijn behoefte gaat doen in de bench.

Het kan handig zijn om een bench op de groei te kopen. Zo kan je maatje er ook nog in wanneer hij volwassen is. Voor grote hondenrassen is een bench in dat geval nog wel wat groot.

Koop je een bench op de groei? Dan raden we je aan om deze te ‘verkleinen’. Bijvoorbeeld door een extra (houten) wandje in het midden te plaatsen.

Bekijk hondenbenches

Waar zet ik de bench neer?

Plaats de bench op een plek waar jij ook veel bent. Honden zijn namelijk sociale beestjes. Je puppy is maar wat graag in de buurt van jou! Een extra voordeel: op die manier kan je jouw rakker goed in de gaten houden.

Zorg wel voor een rustige plek met weinig prikkels. De bench is een plek waar je pup tot rust moet kunnen komen. De hoek van de woonkamer of keuken is bijvoorbeeld een mooie plek.

Houd er ten slotte rekening mee dat de bench niet in de volle zon staat. Ook naast de verwarming, naast geluidsapparatuur of op de tocht is geen goede plek voor een bench. 

De eerste nachten is het verstandig om de bench mee te nemen naar je slaapkamer en het deurtje open te houden. Je puppy kan zijn plas nog niet lang ophouden. Piept hij? Dat is meestal een signaal dat je even met hem naar buiten moet. 


Hoe laat ik mijn pup wennen aan de bench? 

De bench moet een fijn plekje worden voor je puppy waar hij lekker uit kan rusten. Voorkom dat je deze gebruikt als straf. Dan krijgt je beestje negatieve associaties met de bench. Hoe kan je ervoor zorgen dat hij er zelf in gaat? Een paar tips op een rijtje:

  • Maak van de bench een fijne plek. Leg er een zachte mand of kussen in. 
  • Heb je een speeltje of dekentje met de geur van zijn nest? Dan kan je dit in de bench leggen. Daarmee leert je pup dat de bench een veilige en vertrouwde omgeving is. 
  • Stuur in het begin je rakker wat vaker naar de bench. Beloon hem met wat lekkers wanneer hij erin gaat zitten en laat het deurtje open. 
  • Blijft hij onrustig in de bench, dan ben je mogelijk iets te snel gegaan. In dat geval is het verstandig om een stapje terug te doen. Het moet geen straf zijn om in de bench te zitten!

Happy-House Teddy Benchdeken - Hondendeken - Grijs - 92 x 59 cm - Groot

Happy-House

Happy-House Teddy Benchdeken - Hondendeken - Grijs - 92 x 59 cm - Groot

27.95
Beeztees Puppy Knuffel Heartbeat - Hondenspeeltje - Grijs Wit - 25 X 20 X 14 CM

Beeztees

Beeztees Puppy Knuffel Heartbeat - Hondenspeeltje - Grijs Wit - 25 X 20 X 14 CM

25.95
District 70 Fuzz - Fluffy hondenmand - Donker Grijs - 45x45 cm - Klein

District 70

District 70 Fuzz - Fluffy hondenmand - Donker Grijs - 45x45 cm - Klein

36.95
Beeztees 2-deurs - Hondenbench - Zwart - 62x44x49 cm

Beeztees

Beeztees 2-deurs - Hondenbench - Zwart - 62x44x49 cm

47.95


Begint je pup te piepen wanneer hij in de bench zit? Probeer dan eerst te achterhalen waardoor dit komt. Misschien heeft hij bijvoorbeeld honger of dorst, heeft krampjes of voelt zich alleen. Vaak piept je pup ook wanneer hij moet plassen of poepen. Zeker in het begin moet hij nog vaker ontlasten.
Negeer piepen dus niet zomaar, maar achterhaal waar je maatje behoefte aan heeft. 

Lees hier meer over het zindelijk maken van je pupppy. 


Tot welke leeftijd in bench? 

Er is geen vaste leeftijd wanneer je moet stoppen met de bench. Dit verschilt per ras. Er zijn verschillende momenten waarop je het gebruik van de bench kan afbouwen. Bijvoorbeeld wanneer hij zindelijk is of wanneer het melkgebit verwisseld is.

Je kan in dat geval het gebruik van de bench rustig afbouwen. Laat de bench een tijdje open staan en laat je puppy ondertussen wennen aan een andere ligplaats. Gaat hij op een andere plek liggen? Dan kan je hem daarvoor belonen met iets lekkers. Zo leert hij het gebruiken van de bench langzaam maar zeker af. 

Is je hond volwassen? Dan kan je er ook voor kiezen om de bench gewoon te laten staan. Sommige honden vinden de bench een fijne plek om zich in terug te kunnen trekken. In andere gevallen volstaat gewoon een mand. 

Kom gerust langs voor advies

In onze webshop en in onze winkels vind je hondenbenches in alle maten. Wil je advies op maat voor jouw puppy? Kom dan gerust langs bij een Welkoop bij jou in de buurt. We denken met alle plezier mee over welke bench het beste past bij jouw viervoeter. 


Gratis welkomstpakket voor je puppy

Nieuwe pup in huis? Wij helpen jou om hem een warm welkom te geven. Vraag nu jouw gratis puppypakket aan. Samen met onze dierspecialist vul je het pakket met de leukste producten. Daarnaast krijg je een jaar lang mails met tips en voordeel - speciaal voor jouw kleine rakker.

Zien we je binnenkort?

Vraag pakket aan