Hoe kies ik de juiste halsband en riem voor mijn puppy?

In Nederland is het verplicht om je puppy aan te lijnen binnen de bebouwde kom. Maar welke halsband en riem is voor jouw puppy nu het meest geschikt? In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten, zodat je veilig met hem over straat kan.

 
    In dit artikel: 

Halsband: niet groot en niet te zwaar

Halsbanden bestaan er in verschillende groottes en materialen. Denk aan leren halsbanden, of juist nylon varianten. Ook zijn er verschillende smaken in sluitingen. Een halsband kan bijvoorbeeld een gesp hebben met gaatjes, zoals een broekriem. Daarnaast zijn er ook banden met een kliksysteem, die zijn makkelijker te openen en te sluiten.

Kies een halsband die niet te groot en niet te zwaar is. Ga bijvoorbeeld voor een lichte halsband van nylon die in grootte verstelbaar is. Zo groeit hij mee met je pup!

Wandel je in het donker, dan kan je naast een gewone halsband ook kiezen voor een lichtgevende halsband

Passen er twee vingers tussen de band en de nek van je pup? Dan zit je goed: de band zit dan niet te strak en niet te los.

Bekijk halsbanden


Tuigje: meer steun 

Een halsband centreert alle druk rondom de nek en hals. Wil je de druk beter verdelen? Dan kan je beter voor een tuigje kiezen. 

Ook tuigjes zijn er in alle soorten en maten. Denk aan instaptuigen, y-tuigen en borsttuigen. Wij hebben een ruim aanbod aan hondentuigjes. Er zit daarom altijd wel iets bij voor jouw pup.

Net zoals halsbanden zijn tuigjes eenvoudig in grootte verstelbaar. Heb je een groot ras? Houd er dan rekening mee dat het tuigje op een gegeven moment niet meer past.

Een tuigje verdeelt de druk dus beter dan een halsband. Maar is je pup erg beweeglijk? Dan is het omdoen van een halsband soms eenvoudiger. Elke soort heeft zo zijn voor- en nadelen.

Bekijk tuigjes


Riem: kort en stevig

Een jonge pup kan nog moeilijk gevaar inschatten. Daarom wil je hem goed in de gaten kunnen houden. Je kan daarom het beste kiezen voor een korte, stevige lijn tussen 1,20 en 2 meter. Deze lengte is niet te lang, maar ook zeker niet te kort. Zo heeft hij wel wat bewegingsruimte.

Let ook op het gewicht van de gesp. Korte riemen hebben soms naar verhouding een zware gesp. Je hebt ook riemen speciaal voor puppy’s, die hebben een lichtere gesp of haak. 

Ga je met je pup een cursus volgen? Stem dan af met je hondenschool welk type lijn je kan gebruiken. Vaak mag je daar geen flexibele rollijn gebruiken, maar heb je een korte looplijn nodig.

Flexibele rollijnen zijn lijnen die langer worden wanneer je hond eraan trekt. Dat is voor een puppy echter minder verstandig - zo leert hij dat hij meer vrijheid kan krijgen als hij maar aan de lijn trekt. Ook vormt dit een risico bij gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld bij een drukke weg. Kies daarom in eerste instantie voor een korte, stevige lijn. 

Bekijk riemen

Kom gerust langs voor advies

Wist je dat je halsbanden en riemen ook online kan bestellen in onze webshop? Daarnaast kan je ook samen even langsgaan bij een Welkoop in de buurt. Zo kan je de halsbanden, tuigjes en riemen in het echt bekijken en uitproberen. En kom je er niet uit, dan helpen onze dierspecialisten je graag bij het maken van een keuze.


Gratis welkomstpakket voor je puppy

Nieuwe pup in huis? Wij helpen jou om hem een warm welkom te geven. Vraag nu jouw gratis puppypakket aan. Samen met onze dierspecialist vul je het pakket met de leukste producten. Daarnaast krijg je een jaar lang mails met tips en voordeel - speciaal voor jouw kleine rakker.

Zien we je binnenkort?

Vraag pakket aan