Help, mijn kat stinkt uit zijn bek

Misschien heb je het wel eens meegemaakt. Je zit op de bank met je kat te kroelen, en opeens ruik je zijn stinkende adem. Is dat wel gezond? Een stinkende adem kan wijzen op een gebitsprobleem. Het is belangrijk om goed het gebit van je kat te verzorgen om verdere gezondheidsproblemen te voorkomen. In dit artikel lees je waar je op moet letten en wat je moet doen.

Bekijk: Tandpasta | Tandenborstel | Mondwater

Waarom stinkt mijn kat uit zijn bek?

In de meeste gevallen heeft een stinkende adem te maken met een gebitsprobleem. Denk aan tandplak of tandsteen. Gelukkig kun jij als katteneigenaar tandplak bij je kat voorkomen. 

Wees er wel vroeg bij, anders hardt het tandplak uit tot tandsteen. Dit kan zorgen voor pijnlijke ontstekingen in het tandvlees. De ontstekingen kunnen zich verspreiden naar andere plekken in het lichaam zoals het hart en de nieren. 

Andere oozaken

Soms kan een stinkende adem wijzen op een ander gezondheidsprobleem. Let goed op wat je precies ruikt:

  • Ruikt de adem van je kat erg zoet? Dan kan dit wijzen op diabetes. 
  • Ruikt de adem van je kat naar ammoniak? Dan kan het zijn dat je kat last heeft van nierfalen. 

Twijfel je aan de oorzaak? Neem dan altijd contact op met je dierenarts. Die kan achterhalen wat de oorzaak is en wat je eraan kan doen.

Hoe zie ik of mijn kat last heeft van zijn gebit?

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Ze lijken nooit ergens last van te hebben. Toch kan het zijn dat ze stiekem last van hun gebit hebben.

Hoe je dat ziet? Let goed op wanneer je kat:

  • Zijn bek afveegt met zijn pootje na het eten
  • Erg veel kwijlt
  • Schrikt van zijn eten
  • Erg langzaam eet


Laat je kat dit gedrag zien? Dan kan het zijn dat hij last heeft van zijn gebit.

Hoe voorkom ik slechte adem bij mijn kat?

Er zijn verschillende manieren om het gebit van je kat te verzorgen. Zo voorkom je een slechte adem.

Controleer het gebit

Controleer regelmatig het gebit van je kat. Zo kun je zelf zien of het gebit van je kat gezond is. Ga met de rug van de kat naar je toe zitten, deze houding is minder intimiderend. Trek voorzichtig de bovenlip van je kat omhoog en bekijk zijn gebit.

Een gezond gebit herken je door witte tanden en roze tandvlees. Is er sprake van rood of gezwollen tandvlees, een verkleurde aanslag op de tanden en kiezen of merk je dat je kat agressie toont bij het aanraken van het gebit? Dan is er iets aan de hand.

Tandplak is een lichte verkleuring op de tanden. Is er sprake van tandsteen of een erger gebitsprobleem, neem dan altijd contact op met je dierenarts. Poets de tanden

Begin met het tandenpoetsen van je kat. Dat klinkt misschien gek, maar hiermee help je het gebit van je kat gezond te houden en voorkom je gebitsproblemen zoals tandplak. Bouw dit rustig en stapsgewijs op. Zo laat je jouw kat langzaam wennen aan een goede gebitsverzorging.

Gebruik hierbij alleen speciale tandpasta voor katten. Tandpasta voor mensen is niet geschikt voor katten. Ze kunnen er ziek van worden en diarree krijgen.

Grotere brok

Ook kun je ervoor kiezen om je kat een grotere of hardere brok te voeren. Hierdoor ontstaat er meer wrijving en wordt het gebit tijdens het eten als het ware gepoetst.

Kies bijvoorbeeld voor Hill's Science Plan Oral Care. De brokjes zijn groter en bevatten ingrediënten die goed zijn voor het gebit van je kat.

Bekijk kattenvoerSnacks

Er zijn ook snacks die bijdragen aan het onderhouden van het gebit van je kat. Deze snacks schuren langs de tanden van je kat, waardoor je tandplak kan voorkomen. Kauwen stimuleert ook de aanmaak van speeksel. Dit beschermt het tandglazuur en heeft een natuurlijke werking tegen tandplak.

Kies bijvoorbeeld voor Dentabits van Whiskas. Dit is een snack die tandsteen en tandproblemen voorkomt.

Gebruik mondwater

Is je kat geen fan van tandenpoetsen? Dan kun je ook mondwater gebruiken. Dit meng je door het drinkwater van je kat. De enzymen in het mondwater voorkomen de vorming van tandplak. Hierdoor bestrijd je uiteindelijk ook de slechte adem bij je kat. Zo geniet je kat snel weer van een frisse adem.


Laat het gebit van je kat controleren

Stinkt jouw kat uit zijn bek? En weet je niet precies waar dit aan ligt? Maak dan een afspraak voor een gezondheidscheck bij jouw dierspecialist van Welkoop. Samen kijken we naar de oorzaak en wat jij eraan kan doen. Ook krijg je tips op maat hoe jij de gebitsverzorging bij jouw kat het beste aan kan pakken.

Zien we je binnenkort?

Meer over de gezondheidscheck