Wat zijn gezonde snacks voor je kat?

Je kat krijgt natuurlijk genoeg eten en water van jou. Maar af en toe een tussendoortje kan ook geen kwaad. Wat zijn gezonde snacks voor je kat? En hoeveel is gezond?

Bekijk: KattenmelkKattensnoepjes | Kauwsticks | Vloeibare kattensnacks


Wat maakt een snack gezond?

Een gezonde snack bevat zo veel mogelijk natuurlijke stoffen. Katten zijn van nature carnivoren. Het liefst is een kattensnack daarom gemaakt van dierlijke producten en vrij van graan of lactose.

Sommige katten zijn namelijk gevoelig voor graan en kunnen hier buikpijn van krijgen. De meeste katten kunnen ook slecht tegen lactose en kunnen hier ook buikpijn of diarree van krijgen.


Bekijk voordat je iets koopt de ingrediënten op de verpakking. Vermijd snacks met veel suiker, toegevoegde kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen.


Welke snacks kan ik mijn kat geven?

Kattensnacks zijn er in alle soorten en maten. Denk aan krokante en zachte snoepjes, maar ook snacks voor de gezondheid.

Denk aan:

Bekijk alle kattensnacks

Voerspeeltjes

Laat je kat extra hard werken voor zijn snacks met een voerspeeltje. Hiermee zet je ook nog eens zijn hersenen aan het werk. Dubbel plezier dus!


Wat zijn de voordelen van gezonde kattensnacks?

Kattensnacks zijn meer dan een tussendoortje. Sommige snacks hebben ook gezondheidsvoordelen. Zo vang je twee vliegen in één klap.

Goed voor het gebit

Sommige snoepjes of snacks zijn goed voor het gebit. Denk aan Dentabits van Whiskas. Deze snack vermindert de vorming van tandsteen en voorkomt tandvleesproblemen.


Beloning

Kattensnacks kunnen je ook helpen je kat op te voeden. Laat je rakker goed gedrag zien? Dan beloon je dat met een lekkere kattensnack.


Extra vocht

Is jouw kat een moeilijke drinker? Met kattenmelk en vloeibare kattensnacks krijgt hij wat meer vocht binnen. Maar geef niet te veel. Water drinken en het aanbieden van natvoer zijn gezondere opties.


Anti-vlo

Er zijn ook snacks die tegen vlooien werken, bijvoorbeeld Biofood Anti-Vlo. Deze bevatten aminozuren, vitamines en mineralen die helpen tegen vlooien en teken. Ook zijn de snacks goed voor de huid en de darmflora van je kat.


Anti-haarbal

Met Anti-haarbal kattensnacks van Biofood bescherm je jouw kat tegen haarballen. Deze snack bevat gist die de darmen ondersteunen en zorgen voor een natuurlijke uitscheiding van de haren. Daardoor krijgt je kat minder last van haarballen.


Kies snacks die voor een kat bedoeld zijn

Het is beter om je kat geen snacks voor mensen te geven. Snacks voor mensen zit vol suiker, vet en zout. Ook kan het gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Veel kattenbaasjes geven bijvoorbeeld graag een stukje kaas. Katten zijn echter lactose intolerant. Geef je ze toch zuivel? Dan kan dat leiden tot maagklachten, buikpijn en diarree.

Wat mogen katten verder absoluut niet eten?

  • Chocolade
  • Druiven
  • Rozijnen
  • Cafeïne
  • Uien, knoflook, bieslook
  • Tomaten
  • Xylitol

Dit eten is giftig voor je kat en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Vermoed je dat je kat hier iets van heeft gegeten? Neem dan contact op met je dierenarts. Vermeld daarbij zoveel mogelijk informatie: hoeveel je kat heeft gegeten en wanneer dit is gebeurd.


Hoeveel snacks mag je kat per dag?

Zorg dat je een gezonde balans houdt tussen snacks en voer. Geef je jouw kat te veel snacks? Dan neemt de kans op overgewicht toe. Ook mist hij dan de broodnodige voedingsstoffen.

Een handig hulpmiddel is de 10%-regel. Dat betekent dat snoepjes en snacks 10% van de dagelijkse voeding mag zijn. De rest moet uit zijn dagelijkse voeding komen. Denk aan brokjes of natvoer.

Van iedere 10 gram voer die je geeft mag het dus 1 gram snacks zijn.


Kom langs voor advies op maat

Bij een winkel bij jou in de buurt of in de webshop vind je verschillende kattensnacks. Er zit altijd wel iets voor jouw doerak bij!

Twijfel je of een bepaalde snack geschikt is? Of heeft je kat een allergie en wil je graag weten welke snack hij mag hebben? Kom gewoon even langs en krijg persoonlijk advies van jouw dierspecialist. Wij helpen je graag!

Vind jouw winkel