Hoeveel eet een pup?

Goede puppyvoeding is essentieel voor de ontwikkeling van jouw kersverse pup. Maar hoeveel maaltijden mag je jouw nieuwe viervoeter per dag geven? En hoeveel gram eet hij op een dag? Dat hangt samen met het ras en het uiteindelijke gewicht van je maatje. In dit artikel helpen we jou op weg.

Hoeveel gram mag een puppy eten?

Eerst is het belangrijk om te weten hoeveel gram per dag je puppy mag. Hoeveel dat is? Dat is afhankelijk van meerdere factoren. Hoe oud je pup is bijvoorbeeld, en wat het gewicht van je viervoeter als volwassene is. Op de verpakking van je puppyvoer vind je vaak een handige tabel waarin je kan vinden hoeveel gram jouw pup nodig heeft. 

Hoe moet je dit aflezen? Als voorbeeld kijken we naar Royal Canin Mini Puppy en nemen we een Border Terriër van 3 maanden. Dit type hond weegt als hij volgroeid is tussen de 5 en 7 kilo.  Volgens de tabel heeft je pup in dat geval per dag 119 gram brokken nodig in drie gelijke maaltijden. Je verdeelt dit dus over 119/3 = 39,67 gram per maaltijd.

Let op: dit soort voedingstabellen zijn altijd een richtlijn. De werkelijke voedingsbehoefte van je maatje kan verschillen. Is je hond erg actief? Dan heeft hij misschien meer voeding nodig. 

Puppy voedingsschema


Bij het trainen van je pup geef je jouw vriend vaak ook een lekkere snack. Laat hij goed gedrag zien, dan heeft hij dat natuurlijk ook verdiend! Maar het is wel belangrijk om deze beloningen mee te tellen in de dagelijkse voeding. Anders geef je jouw pup al gauw te veel voeding,
met overgewicht als gevolg

Hoe vaak moet een pup eten?

In de eerste vier maanden raden we je aan om de dagelijkse maaltijd van je pup te verdelen in vier gelijke porties. Weeg elke maaltijd zorgvuldig af. Je kan daarbij een maatbeker gebruiken of een weegschaal. 

Na deze vier maanden verschilt het per ras hoe vaak je jouw pup kan voeren. Kleinere hondenrassen groeien anders dan grotere rassen. Zij kunnen sneller afbouwen in het aantal maaltijden per dag. 

De tabel hieronder geeft je een indicatie hoeveel maaltijden je jouw pup per dag mag geven. 

  Zeer klein tot klein
  Middelgroot
  Groot tot zeer groot

 
  Tot 4 maanden:
4 maaltijden per dag 
  4-10 maanden: 3 maaltijden per dag
  Volwassen: 2 maaltijden per dag

 
  Tot 6 maanden:
4 maaltijden per dag
  6-12 maanden: 3 maaltijden per dag
  Volwassen: 2 maaltijden per dag


  Tot 6 maanden
: 4 maaltijden per dag
  6-15 maanden: 3 maaltijden per dag
  Volwassen: 2 maaltijden per dag

Zorg voor structuur

Het precieze moment waarop je jouw pup te eten geeft maakt niet heel veel uit. Zorg er wel voor dat je structuur houdt in de etenstijden. Regelmaat is goed voor de spijsvertering. Ook vermijd je op deze manier stress bij je pup. 

Kies voor een rustige plek waar je pup kan eten. Het liefst uit de buurt van andere dieren en bijvoorbeeld spelende kinderen. Je wil voorkomen dat je maatje gaat schrokken of voernijd gaat ontwikkelen. 

Voernijd is het agressief verdedigen van het voedsel. Dit voorkom je dus door een rustige omgeving te creëren. Zorg ervoor dat je pup kalm en rustig is voordat je hem te eten geeft. Zo ontwikkelt hij geen obsessie rondom voedsel. 

Geef je pup na het voeren rust. Vermijd druk spelen direct na het eten - denk aan het rennen achter een bal. Dit geeft namelijk risico op een maagkanteling. Dat kan erg gevaarlijk zijn voor je hond. Na ongeveer een half uur kan je een rustige korte wandeling maken met je pup. 

Kom gerust langs voor advies

Wil je persoonlijk advies over de beste voeding voor jouw pup? Kom dan gerust langs in één van onze winkels. Onze dierspecialist kan jou alles vertellen over de juiste voeding voor jouw trouwe viervoeter.


Krijg een gratis welkomstpakket voor je puppy!

Nieuwe pup in huis? Dan komt er veel op je af. Maar wij helpen je graag op weg! Vraag nu jouw gratis puppypakket aan. Samen met onze dierspecialist vul je het pakket met de leukste producten. Daarnaast krijg je een jaar lang mails met tips en voordeel - speciaal voor jouw kleine rakker.

Haal nu jouw gratis pakket op in een winkel bij jou in de buurt!

Vraag pakket aan