Heeft mijn hond artrose?
Gewrichtsproblemen zoals artrose komen vaak voor bij grotere hondenrassen en senior honden. Je maatje heeft dan moeite met opstaan en op gang komen. Ook heeft hij last van pijnlijke gewrichten. Hoe herken je artrose? En hoe zorg je ervoor dat je hond zo min mogelijk pijn heeft?
Bekijk: Dieetvoer | Zalmolie | Orthopedische hondenmanden
Wat is artrose?
Kortgezegd komt artrose neer op slijtage van de gewrichten. Deze slijtage is pijnlijk voor je hond. Het kan zorgen voor stijfheid, gezwollen gewrichten.
Artrose kan verschillende oorzaken hebben:
- Ouder worden. Veel senior honden hebben last van gewrichtsproblemen.
- Beschadiging aan gewrichten door een ongeluk of verstuiking.
- Overbelasting door bijvoorbeeld overgewicht of door traplopen.
Let op bij grote hondenrassen
Honden van grote rassen hebben een hoger risico op gewrichtsproblemen. Labrador Retrievers hebben bijvoorbeeld een aanleg voor overwicht. Heb je een groot ras? Let dan goed op zijn gewicht en lichaamsbeweging.
Twijfel je of je hond last heeft van artrose? Maak dan een afspraak met je dierenarts. Deze kan de oorzaak vaststellen en je helpen bij de behandeling.
Waaraan herken je artrose?
Artrose maakt het leven van je hond lastiger. Simpele dingen zoals wandelen, rennen en zwemmen gaan niet meer zo makkelijk als vroeger. Je hond heeft ook meer moeite met opstapjes, bijvoorbeeld in de auto springen of traplopen.
Artrose bij je hond herken je verder aan:
- Moeite hebben met ‘op gang komen’, ook wel startkreupel genoemd.
- Stijfheid na inspanning, ook wel ‘inspanningsreupel’ genoemd.
- Afwijkend gedrag bij pijn. Denk aan grommen of terugtrekken na een aanraking.
- Verdikkingen of warme plekken bij gewrichten die pijnlijk zijn bij aanraking.
Wat kan je doen tegen artrose?
Artrose is een progressieve ziekte. Dat betekent dat de symptomen steeds erger worden. Er is geen wondermiddel dat artrose kan oplossen. Wel kan je ervoor zorgen dat je hond zo min mogelijk last heeft van zijn gewrichten.
Speciale voeding
Er bestaat speciale voeding voor honden met artrose. Denk aan Prins ProCare Mobility. Dit voer bevat extra omega-3 vetzuren. Deze vetzuren dragen bij aan gezonde gewrichten en een gezonde en glanzende vacht. Ook bevat het chondroïtine en glucosamine. Deze stoffen vertragen de afbraak van kraakbeen en stimuleren de aanmaak van nieuw kraakbeen.
Ook kan je jouw hond zalmolie geven. Dit supplement bevat omega-3 vetzuren wat ook bijdraagt aan gezonde en soepele gewrichten.
Beweeg verstandig
Honden met artrose hebben meer moeite met inspannende activiteiten. Toch is het belangrijk om te blijven bewegen, al is het met mate. Waar kan je dan aan denken?
- Liever meer korte wandelingen dan één lange wandeling. Verdeel het aantal wandelmomenten over de dag. Dat is beter voor de gewrichten.
- Zwemmen is een goede manier van beweging. Dit belast de gewrichten minimaal. Doe dit wel alleen bij een aangename temperatuur. Is het water koud? Dan is dit juist nadelig voor zijn gewrichten.
- Wees voorzichtig met erg belastende sporten. Bijvoorbeeld agility training, flyball of frisbee. Plotselinge bewegingen zoals scherpe draaien kunnen pijnljik zijn voor de gewrichten.
Orthopedische hondenmanden.
"Heeft je hond last van zijn gewrichten? Overweeg dan een orthopedische hondenmand. Deze heeft traagschuim die de druk op zijn gewrichten vermindert. Dit maakt het makkelijker voor je hond om op te staan."
Jessica - dierspecialist Welkoop Wageningen.
Voorkom overgewicht
Heeft je hond overgewicht? Dan komt er extra druk op de gewrichten en dat doet natuurlijk pijn. Dit kan je voorkomen door extra op zijn voeding te letten.
Let op de voedingswijzer op de verpakking
Maar houd er rekening mee dat dit slechts een richtlijn is. Pas de voeding altijd aan op je hond. Denk aan de mate van lichaamsbeweging, of hij gecastreerd is of niet, en of hij een aanleg heeft om zwaarder te worden. Lees hier meer over het afwegen van voer bij je hond.
Wees voorzichtig met snacks
Wil je toch gezonde snacks aan je hond geven? Zorg dan dat je dit aftrekt van zijn totale voeding. Een goede regel is 90% gewone voeding, 10% snacks. Lees hier meer over het geven van snacks aan je hond.
Laat je hond gratis wegen bij Welkoop
Wil jij weten of je hond te zwaar is? Loop dan eens langs bij een Welkoop bij jou in de buurt en laat je hond gratis wegen. Jouw dierspecialist onderzoekt naast het gewicht het lichaam van je hond. Zo kijken wij samen of je hond op gezond gewicht is. En krijg je advies hoe je jouw maatje weer op gezond gewicht krijgt.