Onkruid verwijderen
Er zijn verschillende manieren om onkruid aan te pakken. Zoals met de hand wieden tot het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Welke methode je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur en de specifieke omstandigheden in jouw tuin. Wij helpen je op weg om de beste keuze te maken voor jouw situatie.
Snel naar: Onkruidstekers | Onkruidborstels | Onkruidbranders | Onkruidverdelgers | Mosbestrijding
Wat is onkruid?
Onkruid is elke plant die groeit waar je 'm niet wilt hebben. Feitelijk bestaat onkruid niet. Het zijn planten die van nature voorkomen in onze omgeving.
Het is dus persoonlijk of je een plant als onkruid beschouwt. Meestal zijn het planten die onbedoeld tussen de andere planten in je tuin zijn gegroeid en moeilijk te verwijderen zijn.
Maar hoe komen deze planten op plekken waar je ze niet wilt hebben? De zaden worden vooral verspreid door de wind, vogels of andere dieren. Soms komen ze via de wortels van planten uit de buurt in jouw tuin terecht.
Soorten onkruid
Om onkruid te bestrijden is het handig om te weten met welke soort je te maken hebt. Veel soorten kun je op dezelfde manier verwijderen, maar niet allemaal.
Onkruid kun je onderverdelen in twee groepen:
- Wortelonkruid: dit zijn vaste planten die met hun wortels meters lang in de grond staan. Het onkruid verspreidt zich via een ondergrond wortelstelsel, de wortelstokken. De wortels zitten diep in de grond en hebben reservestoffen waarmee het onkruid snel kan groeien en zich kan verspreiden. Het verwijderen van wortelonkruid is hierdoor lastiger. Je kunt het beste een plantschepje of onkruidsteker gebruiken. Voorbeelden: distel, brandnetel, klaver en zevenblad.
- Zaadonkruid: dit zijn eenjarige planten die zich via zaden verspreiden. Dit type onkruid kan in een hoog tempo veel zaden produceren die verspreid worden door wind, vogels en andere dieren. De zaden zijn heel sterk en kunnen tot wel 50 jaar blijven liggen voordat ze gaan ontkiemen! Zaadonkruid heeft oppervlakkige wortels, dus je kunt het makkelijk met de hand uit de grond trekken. Voorbeelden: paardenbloem, distel, madeliefje.
Gooi onkruid niet op de composthoop, anders groeit het zo weer terug in je tuin.
Onkruid verwijderen of laten staan?
Onkruid laten staan
- Onkruid is goed voor de biodiversiteit.
- Onkruid is een belangrijke voedselbron voor bijen, vlinders en vogels.
- Onkruid vertelt je iets over de voedingswaarde van je tuin.
- Sommige onkruidsoorten maken de bodem vruchtbaarder.
Onkruid wordt vaak gezien als iets vervelends. Maar het is niet per se slecht voor je tuin. Het kan zelfs positieve invloed hebben op de biodiversiteit! Let er wel op dat het onkruid geen belemmering is voor de vaste planten in je tuin.
Onkruid tussen tegels
Bij veel terrassen en opritten is het een terugkerend probleem. Onkruid dat tussen de tegels omhoog komt. Geduld is de sleutel tot succes bij het weghalen.
Onkruid tussen tegels verwijderen
Eén van de meest effectieve manieren is het onkruid met de hand eruit trekken. Of gebruik een onkruidsteker. Het voordeel is dat je op deze wijze het onkruid met wortel en al eruit trekt. Dit voorkomt dat het onkruid weer terugkomt.
Een andere optie is een onkruidborstel, onkruidkrabber of voegenkrabber. Je zet de borstel op een bezemsteel en schrobt hiermee het onkruid tussen de tegels weg. Zelfs het hardnekkigste onkruid tussen kleine kiertjes en gaatjes kun je zo verwijderen.
Bescherm je knieën tijdens het tuinieren door kniebeschermers of een kniekussen te gebruiken. En draag handschoenen om prikkend onkruid gemakkelijk vast te pakken. Zo ga je veilig en comfortabel te werk.
Het kan lastig zijn om onkruidplanten met wortel en al eruit te trekken. Doe dit daarom na een flinke regenbui. De wortels laten makkelijker los in natte grond.
Je tegels snel onkruidvrij:
Een andere optie is kokend water gebruiken. Giet dit over het onkruid en het sterft af. Herhaal dit een aantal keer. Zo sterven ook de wortels. Een gasbrander of elektrische onkruidbrander werkt op dezelfde manier. Maar pas hier wel mee op. Je wilt geen andere planten raken. Wieden met de hand blijft altijd de veiligste optie voor je tuin en dieren.
Biologische onkruidbestrijdingsmiddelen voor je terras
Er zijn ook verschillende bestrijdingsmiddelen die je kan inzetten. Gebruik dit alleen als het echt niet anders kan. Het is het beste om onkruid met de hand te verwijderen.
Kies altijd een biologisch bestrijdingsmiddel. Ga voorzichtig te werk en gebruik niet meer dan nodig. Sommige stoffen kunnen bij verkeerd gebruik schade veroorzaken aan het grondwater, de bodem of aan dieren. Volg altijd de gebruiksaanwijzing. Op deze manier verklein je de risico's voor je eigen gezondheid en voor het milieu.
Bestrijdingsmiddelen voor je terras:
Onkruid tussen tegels voorkomen
Met deze tips kun je onkruid zoveel mogelijk voorkomen:
- Vul de voegen met zand, grind of cement. Hiermee voorkom je dat er onkruid tussen de tegels kan groeien.
- Veeg je tegels regelmatig. Zo geef je zaadjes of sporen van onkruid geen kans om verder te ontkiemen en groeien.
- Leg je tegels zo neer dat er zo min mogelijk ruimte tussen de tegels zit. Zo kunnen er geen zaadjes tussen de kieren gaan zitten.
- Leg een worteldoek of anti-worteldoek onder de tegels om onkruidgroei te voorkomen. Het doek zorgt ervoor dat zaadjes niet kunnen doordringen tot onder de tegels.
Onkruid voorkomen:
Onkruid in je border
Heb je last van onkruid in je border? Haal dit het liefst zo snel mogelijk weg. Zo houd je je planten gezond en blijft je tuin er mooi uitzien. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat het onkruid zich verspreidt en het moeilijker wordt om het te verwijderen.
Onkruid in je border verwijderen
Door regelmatig te wieden houd je het onkruid onder controle. Gebruik een schoffel of hak om zaadonkruid te verwijderen. Je kunt natuurlijk ook met de hand wieden of plukken.
Wortelonkruid kun je het beste wieden. Op deze manier verwijder je zo veel mogelijk van de wortel.
Gebruik nooit een onkruidbrander of bestrijdingsmiddel in je border. Het risico is te groot dat je de andere planten beschadigt.
Je border snel onkruidvrij:
Onkruid in je border voorkomen
Zo zorg je voor een mooie en gezonde border, zonder onkruid:
Gebruik mulch. Mulch is een laag organisch materiaal zoals houtsnippers of bladeren die je op de grond legt. Dit voorkomt onkruidgroei. Mulch heeft ook als voordeel dat het de bodem vochtig houdt en de groei van planten stimuleert.
Houd je bodem gezond met compost of mest. Dit helpt planten sterk te blijven en verkleint de kans op onkruid.
Kies planten die goed passen bij jouw tuin en grondsoort. Sterke, gezonde planten kunnen onkruidgroei overmeesteren. Als je nieuwe planten in je border zet, plant ze dan dicht bij elkaar. Zo is er minder ruimte voor onkruid.
Zorg ervoor dat de grond altijd bedekt is. Bodembedekkers zijn snelgroeiende, laagblijvende planten die breeduit groeien. Ze bedekken je hele tuin. Hierdoor krijgt onkruid geen kans.
Je kunt de grond ook bedekken met boomschors, houtsnippers of cacaodoppen. Pas wel op met cacaodoppen. Deze zijn giftig voor honden.
Bodembedekkers:
Onkruid in je gazon
Het liefst heb je een mooi groen gazon zonder mos, klaver en paardenbloemen. Gelukkig kun je zelf veel doen om je gras gezond en onkruidvrij te houden.
Onkruid uit je gazon verwijderen
Heb je onkruid in je gazon? Dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te verwijderen.
Het onkruid met de hand verwijderen is de beste manier. Dit is beter voor jezelf en het milieu. Trek het onkruid met wortel en al eruit. Zo groeit het minder snel terug. Een handig hulpmiddel hierbij is een onkruidtrekker. Deze reikt diep in de grond zonder dat je hoeft te bukken.
Kleine plantjes zijn makkelijker weg te halen. Controleer je gazon regelmatig, zodat je er op tijd bij bent.
Een andere optie is een bestrijdingsmiddel gebruiken. Maar doe dit alleen als het echt niet anders kan. Kies een bestrijdingsmiddel dat speciaal voor gazons bedoeld is. Als je gaat spuiten, gebruik dan een drukspuit om precies de juiste hoeveelheid toe te passen. Lees altijd goed de instructies en draag beschermende kleding. Lees meer over het verwijderen van onkruid uit je gazon.
Je gazon snel onkruidvrij:
Mos uit je gazon verwijderen
Heb jij last van mos in je gazon? Dit kan komen door schaduw, te kort maaien, een te zure bodem of een tekort aan voedingsstoffen.
Er zijn verschillende manieren om mos uit je gras te verwijderen.
- Gebruik een verticuteermachine of een verticuteerhark om het mos weg te halen.
- Bemest je gazon met een organische meststof. Dit helpt het gras sterker te groeien.
- Strooi kalk over je gazon om de zuurgraad te verbeteren.
- Vul kale plekken in je gazon op met graszaad. Een dichte grasmat voorkomt dat mos terugkomt.
- Maai je gazon op de juiste hoogte en sproei regelmatig. Dit helpt gezond gras te groeien.
Lees hier meer over mos uit je gazon verwijderen.
Snel een mosvrij gazon:
Onkruid en mos in gazon voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Het goed verzorgen van je gazon verkleint de kans op onkruid.
Gazononderhoud bestaat uit een aantal belangrijke stappen, zoals kalken, bemesten en verticuteren. Je kunt eigenlijk geen van deze taken overslaan. Zo houd je jouw gazon mooi en gezond.
Wat ook helpt is regelmatig en niet te kort maaien. In een dichte grasmat kan onkruid zich niet goed wortelen. Houd het gras daarom op een lengte van minimaal 3 centimeter.
Hulp nodig? Welkoop helpt je verder.
Bij Welkoop vind je alles voor het verwijderen van onkruid. Of je nu op zoek bent naar tuinhandgereedschap, onkruidstekers of milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen.
Heb je vragen of twijfels over welke methode het beste werkt voor jouw tuin? Onze tuinspecialisten staan klaar om je te helpen. Kom langs bij een Welkoop winkel bij jou in de buurt en krijg persoonlijk advies. Samen brengen we jouw tuin in topconditie!