Maak je tuin kittenproof

Nog even en dan arriveert jouw nieuwe kitten. Ben je er klaar voor? Is je huis er klaar voor? En heb je gedacht aan de tuin? Want daar kan jouw kitten heerlijk op onderzoek uit, als je je tuin katvriendelijk inricht.

Verplaats je in je kitten

Jouw tuin is een geweldige plek voor je nieuwe kitten om te spelen en op onderzoek uit te gaan. Dan moet het daar wel veilig zijn. Begin met een globale inspectie van je hele tuin en realiseer je daarbij dat een kitten – op zijn ooghoogte – andere dingen ziet dan jij. Ga het liefst letterlijk op handen en knieën, zodat je dat gat in de heg of die kuil onder de schutting opmerkt.

Zet je tuin af

Als je een tuin zonder omheining hebt, is dít het moment om je tuin af te zetten. Zo blijft jouw kitten binnen oogbereik en kan hij ook niet poepen in de tuin van de buren. Wanneer je het grondig wilt aanpakken, bijvoorbeeld omdat jouw kitten ook op latere leeftijd de tuin niet uit mag, dan zijn er verschillende katvriendelijke manieren om je tuin goed af te schermen. Mochten er giftige planten in jouw tuin staan, dan kun je die eveneens met een hekje afzetten.

Hoogteverschillen

Katten vinden het heerlijk om van hoogtes de wereld om hen heen in de gaten te houden. Als je tuin zich ervoor leent, probeer dan wat hoogte verschillen aan te brengen waar je kitten naar toe kan springen of klauteren. Houd natuurlijk altijd de veiligheid in de gaten.

Berg losslingerend gevaar op

Check je tuin op losliggende planken of takken en wees vooral alert op spijkers. Berg al je zware of scherpe tuingereedschap op. Loop je tuin ook heel goed na op slakkenkorrels, gif of muizenvallen.

Houd de schuur goed afgesloten

Een schuur is voor een kitten een bijzonder interessante plek. Houd de deur daarom altijd goed gesloten. Je wilt hem niet laten grasduinen tussen de verfresten, schoonmaakmiddelen en antivries. Zelfs als er geen flessen open staan, kan een kitten door een paar druppels antivries lopen en deze later tijdens het likken van zijn pootjes binnenkrijgen. Ben je in de schuur geweest, wees er dan zeker van dat je kitten niet tussen je benen door stiekem tóch naar binnen in geslopen.

Giftige tuinplanten

Hoewel katten zeker niet dom zijn, moet je geen enkel risico nemen met giftige planten in de tuin. Een gewone klimop (hedera) is bijvoorbeeld al giftig en hetzelfde geldt voor die prachtige Gouden en Blauwe Regen. Wees ook alert op giftige bollen van de narcis, krokus en tulp. Denk tot slot aan paddenstoelen. Op de website van het Landelijk InformatieCentrum voor Gezelschapsdieren (LICG) vind je een overzichtelijke lijst van gifstoffen en wat je moet doen als je kat toch iets giftigs binnen heeft gekregen.

Onkruidverdelgers

Gebruik je bestrijdingsmiddelen? Kies dan voor diervriendelijke bestrijdingsmiddelen of laat ze helemaal staan. Wil je toch sprayen? Laat je kitten dan een aantal dagen niet in de tuin spelen.

Ga je voor een kattenparadijs?

Heb je zin om je tuin naar het volgende niveau te tillen? Maak er dan een waar kattenparadijs van door te kiezen voor heerlijk wild katten- of schildkruid en zet wat siergrassen neer waar je kitten af en toe aan kan knagen. Sierhaver of Zegge kunnen een goede keus zijn. Win altijd deskundig advies in bij een tuincentrum. Een lekkere klimboom mag in deze kattenoase ook niet ontbreken, voor de broodnodige schaduw, als klimpaal, nagelslijper en uitkijktoren.

Geen tuin maar een balkon?

Het balkon is een goede tweede. Zet het wel goed af, om te voorkomen dat je kitten tussen de spijlen door naar beneden valt. Vertrouw nooit op het inschattingsvermogen van je kitten. Dat gaat overboord zodra hij een vliegje of vlindertje ziet.