Bijlen

Wanneer je jezelf van hout voor de kachel voorziet, dan is een goede bijl onmisbaar.

Bijlen zijn er in verschillende lengtes en met verschillende soorten stelen. We geven je graag advies welke bijl bij jouw klus past.   

Kloofbijl

Wanneer je met een kettingzaag boomstammen in stukken hebt gezaagd, dan moet het hout meestal nog gekloofd worden voordat het de kachel in kan. Hiervoor gebruik je een bijl met een lange steel  (80  à 90 cm) van hout of van fiberglas. De kop is gemaakt van staal of van FiberComp (met glasvezel versterkt kunststof) en het gewicht hiervan ligt tussen de 1 en 2,8 kg. De combinatie met een rechte steel bepaalt hoe prettig de bijl in de hand ligt en hoeveel kracht het kloven kost. Techniek en handigheid is trouwens belangrijker dan kracht. Een Fiberglas bijl is lichter en veiliger doordat je minder snel vermoeid raakt.

Zet het stuk hout dat je wilt kloven boven op een goed hakblok. Dat voorkomt dat je steeds naar de grond moet werken en veel energie verspilt. Gebruik de kloofbijl en de hakbijl met 2 handen. Je kunt het beste vers hout kloven, dan zijn de houtvezels nog niet ingedroogd.

Hakbijl

Een hakbijl is een bijl van ongeveer 2 kg met een lange, gevormde steel. De bijl is wat scherper dan een kloofbijl en je kunt er bomen mee omhakken en wortels mee doorhakken.

Houthiep

Een houthiep is een kleine, scherpe bijl die je gebruikt voor het hakken van kleine aanmaakhoutjes. Ook takken van bomen kun je afhakken met dit handzame bijltje. De houthiep weegt nog geen kilo.

Hoe kies ik de juiste bijl?

Universele bijl

Dit is een scherpe bijl met een steel  van ongeveer 40 cm lengte. Je gebruikt hem om dunner hout te kloven en takken af te hakken. Hij wordt ook voor outdoor-activiteiten gebruikt en heeft dan een leren beschermhoes om hem veilig mee te nemen. Door de uitgebalanceerde vorm en het antislip handvat, ligt de vrijetijdsbijl goed in de hand. De bijl weegt maximaal 1,5 kg.

Hoe hak je een boom om?

Een bijl is geen kinderachtig stuk gereedschap. Let op je eigen en andermans veiligheid als je aan het kloven en hakken gaat. Zorg dat je stevig staat en werk rustig en geconcentreerd. Kloven gaat veel beter als je je beheerst beweegt en het gewicht van de bijl het werk laat doen. Met al je kracht woest rondzwaaien kost veel energie, levert minder op en is veel gevaarlijker.

Controleer de bijl regelmatig op scheuren in de steel. Zorg dat de bijl scherp is, al moet een kloofbijl niet te scherp zijn omdat je daarmee vastloopt in het hout.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.