Geitenvoer

Geiten zijn echte lekkerbekken. Het zijn herkauwers, dus ze moeten voldoende ruwvoer, zoals gras of hooi, te eten krijgen om hun zuurtegraad op peil te houden. Daarnaast zien ze hun geitenvoer graag aangevuld met een lekkere geitensnack. Smakelijk en gevarieerd geitenvoer is de basis van een goede gezondheid. En zeg nou zelf, altijd maar gras of hooi is ook niet even smakelijk toch? Daarom hebben we bij Welkoop een gevarieerd aanbod  voeding voor erfdieren. Ben je op zoek naar aanvullend geitenvoer? Hier vind je de lekkerste voeding voor geiten, van ons huismerk!

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Wat is de beste voeding voor geiten?

Ruwvoer, zoals gras of hooi, is voor geiten een primaire levensbehoefte. Omdat geiten herkauwers zijn, werkt hun spijsvertering net even anders. Geiten moeten lang op structuurrijk geitenvoer kauwen om de speekselproductie te stimuleren. Dit zorgt er dan weer voor dat de zuurtegraad van hun pens op peil blijft. De vezels in ruwvoer stimuleren de pensbeweging en het herkauwen. Je moet er dus voor zorgen dat geitenvoer altijd voor meer dan de helft uit ruwvoer bestaat.

Geiten eten het liefst lopend. Het is daarom belangrijk dat je het hooi verspreidt over een groot oppervlak. In de winter is het belangrijk dat je geiten bijvoert met aanvullend krachtvoer. In dit seizoen missen ze namelijk de bouwstoffen die ze de rest van het jaar uit gras halen. Let er hierbij wel op dat het geitenvoer nog steeds voor meer dan de helft uit ruwvoer bestaat!

Houd je geiten en schapen samen? Dan is het niet handig om geitenvoer te kopen. Gebruik in dit geval juist schapenvoer. Het geitenvoer kan namelijk koper bevatten, waar schapen allergisch voor zijn. Schapenvoer is ook prima geschikt voor geiten. 

Hoe kun je geiten het beste houden?

Geiten komen oorspronkelijk uit Afrika. Ze houden dus niet van koude en natte dagen. Wanneer  jij de eerste regendruppel voelt, staat je geit al een kwartier te schuilen. Als je geiten wilt houden, moet je daarom voor een droge stal zonder tocht zorgen. En in de zomer moeten geiten kunnen schuilen tegen de felle zon. 

In de natuur hebben geiten een uitgestrekt en rotsachtig leefgebied. Ze houden erg van grazen en klimmen. Als je geiten wilt houden, moet je er dus voor zorgen dat ze die hobby’s kunnen blijven uitoefenen. Geiten voelen zich fijn op een uitgestrekt weiland met klimmogelijkheden. 

Hoe herken je een gezonde geit?

Als een geit goed geitenvoer eet en hij voldoende mogelijkheden heeft om te grazen en klimmen, mag je ervan uit gaan dat hij lekker in zijn vel zit. Aan de volgende punten kun je merken of je geit zich goed voelt en gezond is:

  • Alert en nieuwsgierig
  • Staat op vier poten
  • Glanzende vacht
  • Schone ogen en neus
  • Kaak voelt glad aan
  • Geen opgeblazen buik
  • Stevige keutelvormige ontlasting

Wil je nog meer weten over geiten(voeding)? Lees dan meer voer voor geiten op onze website of spreek een adviseur in één van onze vele winkels. Niet voor niets zijn wij opnieuw de beste winkelketen in de categorie Tuin & Dier. Welkoop. Weet wat te doen.