Bijlen

Kloven en hakken. Of dat nu is om hout klein te maken voor in de vuurkorf of open haard, om woekerende wortels in je tuin te lijf te gaan of omdat je geregeld outdoor gaat: er komt een bijl bij kijken. Bij Welkoop hebben we veel bijlen. Want bijlen verschillen wel degelijk van elkaar. Zo kun je bij ons een handbijl, kloofbijl en hakbijl kopen. Door de verschillende lengtes, stelen en scherptes, hebben ze allemaal zo hun eigen specialisme. De juiste bijl bij Welkoop gevonden? Dan is het nog een kwestie van techniek en handigheid – en de bijl het werk laten doen.

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Bijlen: handbijl, kloofbijl of hakbijl?

Ga je kloven? Of hakken? Het maakt een verschil voor het soort bijl dat je nodig hebt.

  • Hout dat je klein maakt om in de container, open haard, barbecue of vuurkorf te doen, ga je kloven met een kloofbijl. Dit is de zwaarste van alle bijlen. Met een rechte steel en scherpe bijl doorklieft hij het hout. Toch is de bijl niet té scherp; anders zou hij vastlopen in het hout.
  • Ga je bomen omhakken en wortels doorhakken, dan heb je een hakbijl, of boombijl, nodig. Deze bijlen zijn goed scherp en hebben een iets gekromde steel.
  • En dan heb je nog de handbijl. Deze kleine bijl weegt nog geen kilo en houd je met één hand vast. Ideaal voor het kleine kloof- en hakwerk, zoals het maken van aanmaakhoutjes of het afhakken van takken.

Tip! Hoe kies je de juiste bijl? En hoe werk je met een bijl? Lees ons advies over bijlen en bekijk hier ook een video waarin we de verschillende exemplaren laten zien en uitleggen waarom ze voor welk werk geschikt zijn.

Bijl kopen bij Welkoop

Bij Welkoop heb je online en in onze winkels de keuze uit veel verschillende bijlen. Zo kun je gaan voor een Fiskars bijl of een bijl van ons eigen Welkoop-merk. De bijlen zijn er in allerlei soorten. Zo kun je een handbijl kopen, ook wel bekend onder de namen keukenbijl, houthiep of vrijetijdsbijl; zo’n kleine bijl is namelijk heel handig om mee op pad te nemen, bijvoorbeeld om een kampvuur te maken tijdens een dagje outdoor.

Iets groter dan de handbijlen, zijn de universele bijlen. Ze zijn handig als je niet van tevoren kunt zeggen welke klussen je ermee gaat doen; met de universele bijl kun je hakken én kloven. Deze bijlen zijn nog steeds vrij licht van gewicht met een relatief korte steel, maar je gebruikt ze het beste met twee handen.

Zoek je kloofbijl? Bij Welkoop heb je de keuze uit exemplaren met verschillende formaten en stelen. Zo kies je bij Welkoop voor een bijl met een houten steel of fiberglas steel. Fiberglas is een uit glasvezel versterkte kunststof. Sommige Fiskars bijlen zijn ermee gemaakt. Doordat het materiaal heel licht van gewicht en extreem duurzaam is, minimaliseert zo’n Fiskars kloofbijl de vermoeidheid tijdens het kloven.

Naast de Welkoop en Fiskars bijlen, zijn er ook de handige hulpmiddelen van Fiskars die je kunt gebruiken na het houthakken, zoals een valtang, handtang, hefhaak en sappie. Net als elke bijl, heeft elk hulpmiddel zijn specialisme. Je kunt er bijvoorbeeld houtblokken makkelijk mee wrikken, optillen en kantelen of houtstapels mee herschikken. En ook prettig: werkhandschoenen. Door de robuuste, lederen handpalmen zijn ze bestand tegen ruwe oppervlakken, dus ideaal om te dragen tijdens het hakken en stapelen van hout.