Grondboren

Gaten maken voor schuttingpalen, grondmonsters nemen, bollen of aardappelen poten of een drainage aanleggen – het zijn tuinklussen waarvoor je een grondboor nodig hebt. Met de palenboor bijvoorbeeld maak je een gat in de grond door de boor stukje bij beetje de grond in te draaien. Bij Welkoop kun je een grondboor kopen in verschillende soorten en maten. We hebben grondboren van ons eigen Welkoop-merk, maar ook van het exclusieve merk Sneeboer.


Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Gaten boren

Een diep gat in de grond boren doe je zonder veel moeite met een grondboor voor palen, ook wel een palenboor genoemd. Deze boor heeft brede handvatten waarmee je goed kracht kunt zetten om de boor rond te draaien. Dit tuingereedschap onmisbaar wanneer je een schutting gaat plaatsen. Schuttingpalen moeten namelijk diep de grond in: ongeveer voor een derde, wil het resultaat stevig zijn. Maar ook wanneer je een steunpaal bij een jonge boom gaat plaatsen of bijvoorbeeld gaten in het gazon gaat boren (om te vullen met grind zodat water goed kan weglopen), moet je een diep gat boren en is de palenboor een ideaal hulpstuk.

Met de grondboren van Welkoop boor je gaten met een diameter van 7,5 of 10 centimeter. Voor lichte grondsoorten kun je een handbediende grondboor kopen van verzinkt staal, maar ook zijn er de gesmede grondboren van Welkoop Select met een geharde boorkop die geschikt zijn voor zware grond.

Grondmonsters nemen

Grondmonsters nemen kan met de grondboor, maar ook kun je hier bij Welkoop speciale grondboren voor kopen: de grondmonsterboor. Deze boor is speciaal voor deze klus ontwikkeld; het blad is zeer smal en heeft een scherpe punt. Je steekt de boor helemaal in de grond en haalt hem weer naar boven, waarna je 60 centimeter van de grondlaag zichtbaar hebt in de boor.

Bollen of aardappelen poten

Bloembollen planten of aardappelen poten kan gemakkelijk met een bollenplanter of lange bollenpriem. Een bollenplanter is handgereedschap met een handvat van kunststof dat je kunt indrukken. Eerst duw je de planter in de grond, vervolgens trek je de planter met de grond erin omhoog, leg je de bol op z’n plek en hierna druk je het handvat in – de grond valt dan uit de planter terug in het gat. Op deze manier hoef je niet met een schepje in de weer te gaan. 

Liever een bollenplanter met lange steel? Dan zijn de priemen van Sneeboer een handig hulpstuk. Met deze priemen kun je heel snel en zonder veel kracht een groot aantal bollen of aardappelen poten.

Gleuven maken

Bij het aanleggen van een drainage of het aanleggen van kabels moet je gleuven maken. Daar waar dat met een kraan eigenlijk niet te doen is, komt de draineerboor in beeld! Deze boor heeft een bladlengte van zestig centimeter en maakt dus perfecte gleuven in grond.