Zeisen

De zeis is de voorganger van de bosmaaier en de grastrimmer. Geen gebrul van een benzinemotor of gezoem en getik van het nylon, maar gewoon rustig handmatig snoeien. De zeis werd al in de middeleeuwen gebruikt en is eigenlijk al die tijd niets veranderd. Het is gewoon heel goed en efficiënt gereedschap. Het scherpe gebogen mes zit vast aan een steel met 2 handvatten die je in een zwaaiende beweging door het struikgewas haalt. Het vergt wat oefening, maar zodra je het onder de knie hebt is het leuk om te doen en stukken duurzamer dan de gemotoriseerde snoeiers

Lees meer Lees minder
Aantal:
De nieuwe inhoud wordt geladen...

Maaien met een zeis

Je zou denken dat de bosmaaier en grastrimmer sneller zijn dan de zeis. Ze zijn tenslotte elektrisch aangedreven, of met behulp van een benzinemotor. Dat is niet zo! De zeis vergt wat meer techniek en handigheid dan het moderne gereedschap, maar snoeit even snel. De zeis heeft bovendien nog meer voordelen. Laat ons die op een rijtje zetten en je overtuigen!

 • Oefening baart kunst
  Werken met een zeis vergt wat oefening. Net als elke hobby en sport: je moet er wat tijd in steken. Maar als je de slag te pakken hebt, dan wordt het gebruiken van een zeis steeds leuker. De beweging wordt rustgevend en is in elk geval zacht voor je gehoor.

 • Stil
  De zeis is niet elektrisch of door een benzinemotor aangedreven. Maaien met een zeis doe je écht met de hand. Je hoort enkel het snijden van de sikkel tijdens het maaien.

 • Lichaamsbeweging
  Omdat je de zeis zelf aandrijft en beweegt, kom je ook zelf lekker los. Jij bent de aandrijving van dit gereedschap, dus het is even doorzetten. Hoe dikker het struikgewas dat je snoeit, hoe meer kracht je nodig zult hebben. Let wel op dat je de techniek goed door hebt. Maak gelijkmatige en zachte zwaaien, zodat je de sikkel niet zo hoeft te duwen. Laat het scherpe blad het werk voor je doen!

 • Makkelijk in onderhoud
  Het blad van de zeis moet altijd zo scherp mogelijk zijn. Dat betekent dat je de zeis regelmatig moet slijpen (ook wel ‘haren’ genoemd). Dat doe je eenvoudig met een zeisenstrijker, die is geschikt voor allerlei formaten zeis. Dus of je nu een kleine zeis hebt die je met de hand gebruikt, of een grote aan een zeisboom, jij houdt het blad vlijmscherp! Pas natuurlijk wel op je vingers bij het slijpen. We raden je van harte aan om een duidelijke instructie te bekijken op Youtube voordat je zelf gaat slijpen.

 • Groot en klein
  Je kunt een grote zeis kopen voor graskanten, onkruid en helmgras. Hier heb je een zeisboom voor nodig, maar ook de sikkel: dat is het scherpe blad waarmee je snoeit. Kies een slootzeis voor slootkanten en hoog gras. Deze zeis heeft een blad van 45 cm lang. Wil je wat langere halen maken door lichtere begroeiing? Kies dan de Offner zeis met een blad van maar liefst 75 cm lang. Hiermee kan je met grote halen snel grote oppervlakten maaien. Zoek je een wat preciezere aanpak? Gebruik dan de grassikkel of handzeis waarmee je zorgvuldig rondom bloemenperken kunt maaien.

Snoeien en zagen
Naast de zeis heeft Welkoop nog meer handgereedschap waarmee jij lekker de tuin in kunt gaan. Denk bijvoorbeeld aan de messen en bijlen waarmee je hout kunt hakken en de snoeischaren waarmee je de struiken kortwiekt. Bij Welkoop hebben we snoeigereedschap voor alles in de tuin. Voor hardwerkende professionals en voor de beginnende tuiniers. Neem eens een kijkje op onze pagina over snoeien.